SMETANOVÝ KOLÁČ S ŠUNKOVÝMI RŮŽEMI + VIDEO

MUFFINY SE ZAJÍČKY
24.2.2017
5 TIPŮ NA PLACKY NASLADKO I NASLANO
28.2.2017

stuha_zelena

Určitě znáte, nebo přímo pečete sladký koláč, který zdobí růže vytvořené z plátků jablek. Trochu jsem si pohrála na toto téma a vytvořila jsem koláč naslano.

Nahradit plátky jablíček zas nebylo tak složité. Připravila jsem si šunku, která naprosto ukázkově spolupracovala. Jen musíte sehnat takovou, která má v řezu malý průměr, abyste získali nepříliš široké obloučky. Ty budou tvořit jednotlivé plátky růžičky. Umotané růže jsem pak vložila do smetanové náplně, kterou dávám do quiche. Růže se v ní nejprve utopí, ale pak náplň pečením vystoupí vzhůru a růže krásně obejme. Koláč jde skvěle krájet i servírovat, podávat ho můžete teplý i studený.

Pekla jsem v keramické formě, v níž se nic nepřipaluje a výborně se čistí. Podobné formy mám moc ráda, protože se s nimi dá jídlo přímo naservírovat na stůl. Zvláště, jsou-li tak atraktivní, jako tato forma ve tvaru srdce. Nejprve jsem ji použila pro přípravu aspiku, a podruhé to dopadlo následovně. Podívejte se na video.

stuha_zelena

ŠUNKOVÝ KOLÁČ S RŮŽEMI

Příprava: 40 minut * Forma: 26 × 25 cm

  • 500 g křehkého nebo listového těsta

Na růže

  • 350 g plátků šunky o průměru 7-8 cm
  • 100 g libové anglické slaniny, příp. celkem 450 g šunky

Náplň

  • 250 g zakysané smetany
  • 2 vejce
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1-2 ks lahůdkové cibulky
  • růžový pepř
  • šálek vypeckovaných zelených oliv

Na dozdobení lístečky bazalky

Na koláč uvedených rozměrů budete potřebovat 19 ks šunkových růží. Růži vytvoříte z pruhu těsta 2,5 cm širokého a 26 cm dlouhého. Na tento pruh dejte přes sebe 4 kousky šunky, což jsou 2 rozpůlená kolečka.

1. Z poloviny těsta vyválejte placku asi 4 mm vysokou, položte na ni formu a s přesahem 3 cm vykrojte potřebný tvar. Těsto vložte do máslem vymazané formy a kraje zvedněte vzhůru.

2. Náplň – Do misky dejte smetanu, vejce a metličkou dokonale prošlehejte. Přidejte sůl a pepř a na drobno nakrájenou cibulku. Těsto ve formě propíchejte vidličkou a náplň vlijte dovnitř. Zapněte troubu.

3. Ze zbytku těsta vyválejte obdélník a připravte si proužky na růžičky. Na každý proužek položce cípy přes sebe 4 kousky šunky a těsto srolujte. Konec těsta lehce přimáčkněte. Vytvořte 19 válečků. Růžičky rozmístěte do tekuté náplně. Dozdobte růžovým pepřem, olivami a koláč vložte do trouby vyhřáté na 190 °C. Pečte 45 minut, přičemž vršek koláče ochraňte pečicím papírem, aby okraje šunky neztmavly.

Koláč je upečený, když odskočí od formy. Pokud je třeba, aby růžičky trošku zezlátly, sejměte v konečné fázi papír a dejte koláči ještě 4 minutky. Koláč rozkrájejte mezi růžičkami na nepravidelné kousky. Podávejte dozdobený lístky bazalky.

Chcete-li, upečený koláč z formy snadno vyjmete. Tekutá náplň ztuhne a těsto samo odskočí od stěn formy. Koláč tedy můžete porcovat oběma způsoby, ve formě přímo na stole nebo na ozdobném talíři.

sunkove ruze

Koláč rozkrájejte ostrým nožem tak, abyste si růžičky neporušily, tedy středem náplně. Počítejte s tím, že o poslední kousek se hosté poperou :o)

stuha_zelena

11 Comments

  1. Lenka napsal:

    Zdravím a děkuji za inspiraci. Jelikož sestra moc sladké nemusí, udělali jsme jí růžičkový koláč k narozeninám. Moc pěkně vypadal a ještě lépe chutnal. Vynechali jsme sice olivy a přidali do náplně provensálské koření a nivu.
    Perfektní nápad.

  2. Jana napsal:

    Také zdravím, rádo se stalo! Přesně tak, s náplní lze dělat ledacos. Snese feferonky, špenát, česnekové chutě, možností je spousta. Jsem moc ráda, že vám všem chutnalo, děkuji.

  3. Vlaďka Krupičková napsal:

    Dobrý den paní Jano,děkuji Vám za všechny skvělé recepty-je mi sice již 65 let,ale i tak se ráda poučím a zkusím něco nového.Také jsem tenhle slaný koláč dělala-sousedovi k narozeninám a osvědčil se.Čas od času se k receptům vracím jako k inspiraci pro slavnostní chvilky.Teď ,,hledám“ šikovné“ kynuté těsto na takové ty plněné koláče-různě otáčené prokrájené dílky-vypadají pak po upečení skvěle a lákavě.Dělají se na sladko ale i se špenátem apod.Zatím jsem nenašla,ale věřím,že jste takové taky nabízela.Přeji hodně zdaru a čtenářů,Vlaďka.

  4. Jana napsal:

    Dobrý den, paní Krupičková,
    jsem ráda, že Vám recepty chutnají, to je pro mě úplně nejdůležitější.
    Já to mám v životě také tak, stále zkouším něco nového a stavím na tom, co už znám. Je to zajímavější, než opakovat stále to samé.Tentokrát vás ale úplně zklamu. Vím přesně, co potřebujete, ale tento recept na blogu nenajdete. Vidíte, upozornila jste mě na dobrý nápad. Na koláče se chystám už dlouho a myslím, že jarní období pro ně bude jako stvořené. Ráda doplním…
    Mějte se moc hezky, děkuji za přízeň a přeji pěkný a zdravý rok!

  5. Vlaďka Krupičková napsal:

    Paní Jano,děkuji za přání a také Vám přeji příjemný a klidný rok na všechno domácí tvoření.Mohu Vám říct,že jste vlastně nezklamala-našla jsem si starý dobrý recept na kynuté těsto a nové způsoby ,,balení“-makový šnek,čokoládová hvězda,zaplétaný makový cop.Je to vlastně to,co jsem potřebovala,takže mám radost a mohu -zrovna dnes-tvořit pro radost svoji i pozvané návštěvy.Přeji Vám krásné nápady a i krásné dny,Vlaďka.

  6. Jana napsal:

    Paní Vlaďko,
    to jste moc milá, děkuji za přání i za zprávu. Přeji Vám radost z pečení i krásný večer s návštěvou!

  7. Vlaďka K. napsal:

    Dobrý večer,čtu to sice až dnes,ale myslím,že to vůbec nevadí-radost z pečení jsem měla-byla čokohvězda s nutelou a makový cop.Návštěvě i mým vnoučatům moooc chutnalo a to je největší pochvala.Už mám vyhlídnuté další recepty,takže se nebudu ani nudit a ani hezhubneme,ha,ha.Ovšem vůbec se nebudu zlobit,když nějaký ten super recept na slíbené koláče dodáte.Takže se těším a zatím přeji dobrou náladu a šikovné nápady.

  8. Jana napsal:

    Dobrý večer,
    a srdečný dík za zprávy. Budu se snažit přispěchat nejen s pečením, ale i s šikovnými pomocníky z decoDoma.

  9. Vlaďka napsal:

    Zdravím zase po čase,tak zatím jsem Vaše recepty nevyužila,možná budou ty koblihy!Pekla jsem linecký koláč s džemem vlastní výroby a taky ,,ovocné“ buchty ze zmražených malin,borůvek,rebarbory,abych uvolnila mrazák.Valentýna nedržíme,ale vnučka má narozeniny,čeká mně pečení dortu.Tak budu i nadále sledovat,co nabídnete,zdravím Vlaďka.

  10. Jana napsal:

    Také Vás zdravím, paní Vlaďko,
    tak to bude dort na přání, a přesně víte, jaký bude. Kdybyste hledala na blogu, pak si jen dejte do vyhledávače heslo „dort“, určitě něco vyběhne. Přeji pěkné dny.

  11. Vlaďka K. napsal:

    Zase po delším čase dobrý večer přeji,paní Jano.Děkuji Vám za radu,dosud jsem sice nevyužila,ale protože mám čtyři vnoučata a dorty dělám často,tak určitě na ni dojde.Dort se povedl a byl raz dva pryč.Jen nevydržela zdobička,praskla.Teď tu mám zase vnučky na prázdninách,tak peču na přání.Krásné jaro-tedy zatím kalendářní-Vám přeji a ať se Vám všechno vydaří,Vlaďka.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.