PROSTŘETE SI S LETNÍMI KVĚTINAMI

LEVANDULOVÉ OPOJENÍ
17.8.2022
BARVY V BYTĚ: CO O VÁS NAPOVÍ
19.8.2022

Aby vám doma vykvetla celá louka květin, k tomu postačí prostřený ubrus.

Mnoho let jsem se setkávala s nadanými vyšívačkami, vzácnými bytostmi, které viděly krásu rostlin přímo svými prsty. Prostřednictvím jehly a barevných přízí jim pod nimi rozkvétaly lidové, realistické i fantazijní květiny a ony tak předávaly dál nejen inspiraci přírodou, ale i své umění. Jejich práce byla doslova k nezaplacení. Ne, že byste si podobný kousek do svého domova nemohli koupit, ale cena ubrusů, prostírek a polštářků nemohla ani zdaleka vyvážit hodiny trpělivé práce u níž nechyběla notná dávka srdce.

Za tyto chvíle jsem osudu vděčná a s velkou pokorou pár krásných prací doma opatruji. Možná máte podobný vztah k výšivkám, které jste zdědili po svých maminkách, babičkách i prababičkách, a ukládáte je do prádelníku, aby tu a tam vykoukly na světlo, když se něco slaví. Jsou to hezké chvíle.

Dnes je to jiné, spršky složitých stehů dokážou vytvořit vyšívací stroje nitkami tenčími než vlas, a tak si můžete koupit ubrus s richelieu, gobelínovým vzorem, dírkovou výšivkou apod. za nízkou cenu. Údržba materiálů nevyžaduje vůbec žádné úsilí, dokonce taková práce může klidně skončit v pračce. Také horní vrstva mého parádního prádelníku přijala pár podobných kousků s nimiž je sváteční každý den. Mrkněte na náš e-shop a vyberte si mezi vyšívanými ubrusy takový, který vám přinese do domova pohodu.

VÝŘEZOVÉ VÝŠIVKY PATŘÍ K VÝJIMEČNĚ DEKORATIVNÍM VZORŮM

ubrus1

Ploché stehy mají za úkol splynout se svým podkladem. V případě strojových výšivek je jejich řazení velmi přesné a vyplněné plochy mohou být, na rozdíl od ruční práce, docela velké. Výřezové vzory, k nimž patří rohové bordury čtvercového ubrusu s kopretinami a levandulí si přivlastnily vzhled techniky richelieu. Nemusíte se bát jeho praní a mírného žehlení; víc totiž nepotřebuje, aby byl neustále upravený.

STŘEDOVÝ UBRUS S VÝŠIVKOU LEVANDULE S KOPRETINOU ve velikosti 85 × 85 cm

 

 

Levandule patří v našich zahradách i domácnostech k milým a ochotně opatrovaným rostlinám. Často si ji vybíráme k dekoracím a její motivy se objevují na mnoha pěkných předmětech vhodných do kuchyně, koupelny i obýváku (mnohé z nich naleznete v předcházejícím článku). Levandulové květy lze uzavřít do malých úhledných voniček, z nichž nemohou vypadnout, a tak si je můžete uchovat na zimu a provonět jimi třeba prádelník s osobním prádlem. Jak na to, se dozvíte po proklinutí obrázkem.

BOHATÝM VZORŮM UBRUSŮ SLUŠÍ KERAMIKA

ubrus2

O co pestřejší si pořídíte ubrus, tím střízlivější budou zvolené doplňky a stolní nádobí. Nejlépe působí jednobarevné kousky s barvou vybranou z dekoru ubrusu. Zcela jistě jeho volba obsahuje odstíny, kterými se rádi obklopujete. A pokud se nemůžete rozhodnout, pak jednoznačně vyberte bílou keramiku či porcelán. Bez nesnází propojí další textilie, jimiž vyšívaný ubrus nahradíte v jiném čase.

KERAMICKÁ KONVIČKA BONNET S NEREZOVÝM VÍČKEM A SÍTKEM

 

 

 

Čajová konvice patří k nerozlučným kamarádům rán a posezení u kávy nebo čaje. Téměř bych řekla, že patří k jedněm z nejoblíbenějších předmětů v mé domácnosti. Vybrala jsem si svěží zelenou, protože mě ráno spolehlivě zpřítomní. Uvnitř obsahuje nerezové sítko, které lze vyndat. Nerezové víčko a moderní tvar konvice s akurátním obsahem 1200 ml, se vám rozhodně neokouká. Sada je vhodná do myčky nádobí.

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.