PROSTÍRÁNÍ K VALENTÝNU + EFEKTNÍ SKLÁDÁNÍ UBROUSKŮ

KONEC ZIMY PLNÝ ZMĚN S VÝROBKY Z NOVÉHO KATALOGU
13.2.2019
MRKVOVÁ MEDICÍNA NA MOKRÝ KAŠEL
18.2.2019

Příbory patří k nepostradatelným nástrojům. Bez nich bychom se nenajedli a náš stůl by postrádal veškerý glanc.

Jen si vzpomeňte, kolik typů příborů vám prošlo za život rukama. Jak se některé špatně držely, jiné byly těžké a neforemné nebo měly nepříjemný povrch. Pěkné příbory, dobře padnoucí do ruky, si totiž doma hýčkáme. Vždyť jejich cesta na současný stůl byla pěkně trnitá.

z hloubi historie

Ještě v 8. století byste se u mnohých dvorů nesetkali s ubrusem, místo talířů se používaly misky. Známé byly nože a pak neforemné vidličky, které sloužily k přidržování masa při krájení. Jedlo se rukama jak to šlo, a až v 11. století se v lepší společnosti nabíral pokrm ze společné mísy pomocí palce, ukazováčku a prostředníčku. Václav Čtvrtek by to nejspíš pojmenoval slovy „do štipců”; zřejmě to působilo elegantněji. Později si hosté příbor k tabuli přinášeli svůj vlastní, taková to byla vzácnost. Používání vidličky tak, jak ji známe, se traduje až od 17. století. Uvádí se, že móda škrobených a nabíraných límců, tzv. okruží, byla natolik nepohodlná, že bylo obtížné dostat se způsobně s jídlem do úst. Vidlička se najednou docela dobře hodila, a ze stejného důvodu se prodloužila i rukojeť lžíce. V 18. století už bylo k výrobě stolního náčiní zapotřebí všech možných uměleckých řemesel. Honosné příbory s rukojeťmi ze stříbra byly sladěny s porcelánem a tabule vynikala veškerou okázalostí. Od 19. století je pozornost věnovaná těmto předmětům orientována spíše na jejich funkčnost. Díky tomu si stolování užíváme v pohodlí.

Ovšem zpět k současnosti. Mám pro vás nejen tip na nové příbory na jaro, ale také hezký způsob skládání ubrousků, který se vám může hodit k dnešnímu svátku sv. Valentýna. Nerezové příbory kombinované plastem jsou lehoučké, a mají ergonomické rukojeti - zvlášť nůž perfektně padne do ruky. Červená barva je pro každou kuchyni výborným společníkem. Může to být jediný solitér, který do tohoto prostoru vpustíte. Součástí setu je praktický stojánek, s nímž příbory není třeba uklízet do šuplíků. V kuchyni nadělá parádu a při prostírání si ho pohodlně přenesete ke stolu, takže prostírání bude rychlejší.

UBROUSEK VE TVARU ELEGANTNÍ STRELÍCIE

Nemám tušení, zda autor této skládačky v tu chvíli myslel zrovna na strelícii královskou. Mě rozhodně tato podoba napadla, tak jsem si ubrousky takto pojmenovala. Jakkoli skládanka vypadá složitě, myslím, že v repertoáru mých oblíbených ubrousků patří mezi ty úplně nejjednodušší. Následující obrázek vás o tom přesvědčí. A kdybyste potřebovali recept na čokoládový dezert pro dva, vyzkoušejte hříšně dobré flameri s malinami nebo efektní rudý samet ve tvaru srdce.

JAK SLOŽIT UBROUSEK

ubrousek

1) Látkový ubrousek složte na čtvrtinu a položte na koso podle vyobrazení tak, aby všechny volné cípy směřovaly dolů. Potom ubrousek přehněte směrem k hornímu cípu. Pokud máte hodně silný materiál, můžete tvar zlehka přežehlit.

2) Před vámi leží trojúhelník, jehož pravou a pak levou hranu přehněte směrem k pomyslné středové ose.

3) Volné špičky směřující dolů podehněte dozadu, je-li to potřeba, hrany sežehlete.

4) Vzniklý trojúhelník zlomte podél středové osy a tvar usaďte na podložku. Ubrousek by měl pěkně držet sám od sebe.

5) Nyní prsty vytáhněte všechny čtyři cípy, které se nacházejí v protilehlé špici. Rovnoměrně je natočte směrem vzhůru. Kvetoucí strelície je hotová.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.