ŠATY PRO PODZIMNÍ SVÍCNY

TRADIČNÍ VÁNOČNÍ PERNÍK S POMERANČOVOU KŮROU
3.11.2016
LISOVANÉ LINECKÉ + VIDEO
7.11.2016

ornament_01
Letní čas nám zacouval do normálního časového pásma, a večery se nám polehoučku začínají utápět ve tmě. Když se den trošku zpomalí a je chvilka klidu, není nic příjemnějšího, než si  posedět u rozsvícených lucerniček a svícnů.

Mám to nesmírně ráda. Moc toho sice nenasedím, ale světýlka u nás v tuto dobu vyskakují ze všech koutů. Mám ráda právě takové svícínky, které svými plamínky neohrožují okolí (i tak musíte samozřejmě dávat pozor). Vzniknou třeba ze sklenic na whisky, z úplně obyčejných sklenic, které máte po marmeládě, nebo také ze skleniček od spotřebovaných vonných svíček. Není nad recyklaci!

Tentokrát jsem docela obyčejné skleničky oblékla do lehounkých obalů s grafikou proužků a květinových ornamentů. Musím říct, že nápad dopadl moc příjemně. Pokud nevíte, jak sklo získalo ty krásné pastelové barvy, pak vám prozradím, že díky transparentním papírům, které se prodávají ve výtvarných potřebách.

ornament_02

dscf3415

POHLED ZBLÍZKA

Transparentní papír ke sklu dokonale přilne. Obalit skleničku je práce na chviličku, ale pokud byste se nechtěli zdržovat ani malým vystřihováním, stočte papír do tvaru válce – a je to. Vyzkoušíte-li si výrobu šablony, pak jste se právě naučili udělat střih na stínidlo na lampu.

dscf3371

CO BUDETE POTŘEBOVAT

Pracovala jsem se sklenicemi od vonných svíček (o průměru 9 cm a výšce 8,5 cm), které byly pravděpodobně z Ikea. Ale využijte jakékoli sklenice, které máte doma. Třeba od zavařenin. Dále budete potřebovat:

  • arch transparentního papíru s dekorem (chcete-li s vyberte si už vánoční motivky, papíry se prodávají po kusech a vybrat si můžete i na internetu, např. v Davoně)
  • lepidlo Tenyl nebo transparentní lepicí pásku
  • obyčejný papír na šablonu
  • nůžky a obyčejnou tužku
  • čajovou svíčku
  • na dozdobení – aršík samolepicích krystalů na pohlednice, dárky a bytové doplňky (opět výtvarné potřeby)

Na fotografii vidíte, jak jsou jednotlivé papíry průhledné. V okamžiku, kdy je přiložíte na sklo, vytvoříte nádherně matný povrch, kterým prochází světlo. Když si vyberete nějaký zimní dekor, můžete si s dětmi vystříhat sněhové vločky, hvězdy a sněhuláky na dekorování oken, vyrobit si prostorové ozdoby a podobně.

dscf3385

JAK SI VYTVOŘÍTE ŠABLONU NA SVOU SKLENICI

Vezměte sklenici a položte ji na arch kancelářského papíru. Tužkou udělejte na pravé straně startovní čáru a začněte sklenicí kutálet po papíře směrem doleva. Sklenice opíše oblouk. Postupujte pomalu a pokaždé si nad a pod sklenicí poznačte vymezený prostor. Až sklenici skulíte až k levému okraji papíru, budete mít vytyčený celý tvar. Vnější i vnitřní oblouk spojte čarou a výseč vystřihněte. Přiložte ji ke sklenici, zkontrolujte potřebnou délku tak, aby se šablona překrývala asi o 1 cm, a zbytek papíru odstřihněte. Šablonu položte na transparentní papír a podle ní vystřihněte plášť svícnu.

dscf3386

TROCHA ZDOBENÍ

Sklenici těsně obalte a plášť slepte pomocí lepidla. Spoj můžete ještě zajistit uzoučkou transparentní páskou. Papír tak dokonale přilne, že vypadá, že sklo probarvil, protože dekor vnímáte i uvnitř sklenice. Svícen můžete ještě libovolně dozdobit. Tady záleží na stylu, který jednoznačně nastolí vzor. K rustikálním dekorům se hodí třeba provázek s nějakou přírodninou, k slavnostnějším tónům zlata a stříbra zase vázací drátek s navléknutými korálky apod. Já jsem vybrané vzory nechtěla příliš rušit, tak jsem zvolila samolepicí pásky s lesklými kamínky. Na hladkém povrchu papíru drží naprosto dokonale.

dscf3422

Ještě malý pozdrav na neděli. Blížící se svátky už se mnou pořádně cloumají, a tak si dělám trošku zimní nálady. Přeji vám příjemný víkend!

2 Comments

  1. Kateřina napsal:

    Tak tohle bych mohla zvládnout i já. Akorát mám problém sehnat tak pěkný transparentní papír jako jste použila vy.

  2. Jana napsal:

    Zvládnete to stoprocentně. Mrkněte do zmíněné Davony (prodávají po celé republice, zorientujte se v jejich kontaktech), nebo do e-shopu http://www.davona.cz. Pod heslem techniky s pergameny naleznete pěkné transparentní papíry s drobnými kvítky, s notami apod. Chodím tam ráda nakupovat. Jeden arch A4 stojí kolem 10 Kč. Vybírejte mezi drobnými vzorky, ty vypadají na malé sklenici nejlépe. Držím palec…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.