PŘEKLÁDANÝ KYNUTÝ COP SE SLANOU NÁPLNÍ

LÉTO V NOVÉM KATALOGU PŘEJE ČERVENÉ
6.4.2022
MECHOVÝ TRÁVNÍK K SNÍDANI
11.4.2022

Velikonoce znamenají v kuchyni koncert pro kynutá těsta. Upravují se na mnoho způsobů a mezi záplavou sladkostí je příjemné využít alespoň jedno naslano.

Kynu kynutým těstům, protože králem svátků je mazanec. Samozřejmě vedle třených beránků, sněhových laskonek, perníčků a všemožného cukroví, které děláte třeba ještě raději. Tohle je ale moc dobré těsto. Vždy skvěle vykyne, na povrchu zůstane křupavé a uvnitř vláčné. Náplň si můžete vymyslet jakou chcete, ale i když dělám úplně klasickou, díky kvalitním ingrediencím se vytáhne na jedničku.

Kynutá těsta, ať sladká, či nesladká, se o Velikonocích často splétají do umných vrkočů, rolád, třípramenných copů apod. A často se plní náplní. Chcete-li splést dohromady cop ze třech samostatně naplněných rolád, je to docela dřina. Nezřídka se těsto rozpojí, náplň prosákne. Raději používám jednoduchý trik, který vás této, sice poctivé pekařské práce, zbaví. Umotám jednu obří roládu, rozkrájím ji a cikcak ji složím na plech. Cop v horké troubě dokyne a spojí se do jednoho propleteného celku. Vyzkoušejte to.

Příprava: 40 minut + kynutí * Získáte: cca 22 cm široký cop na velký plech (co se nevejde, upečte zvlášť)

Těsto

  • 450 g hladké mouky, proseté
  • sáček sušeného droždí, 7 g
  • 1 lžíce krupicového cukru, ne vrchovatá
  • 1 vejce + 1 na potření
  • 230 ml smetany, 12%, vlahé
  • špetka soli
  • 70 g sádla, rozpuštěného a zchladlého
  • sezam na posypání

Náplň

  • 400 g listového špenátu, mrazeného a neochuceného
  • 50 ml smetany, 12%
  • 20 g másla, povoleného
  • 1 lžíce hladké mouky
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 200 g šunky od kosti
  • 150 g strouhaného ementálu

1. Mouku prosejte, smíchejte s droždím a nasypte do mísy robotu. Přidejte cukr, 1 vejce, vlažnou smetanu a sůl, a těsto zpracujte. Jakmile se ingredience spojí, malým pramínkem přimíchejte vlažné sádlo. Nechte stroj pracovat na pomalé otáčky, až vznikne vláčná, nelepivá koule hotového těsta.

2. Vytvarujte bochánek a vložte ho do mísy na kynutí vymazané olejem. Přikryjte ji a na teplém místě nechte těsto 1 hodinu kynout. Mělo by ztrojnásobit svou velikost.

3. Mezitím vypracujte špenátovou náplň - Napůl rozmrazené kousky špenátu vložte na pánev a přilijte smetanu. Pomalu a za stálého míchání směs prohřejte, až se spojí. Pak přidejte máslo, jakmile se rozpustí přidejte lžíci mouky, špenát osolte, opepřete a krátce povařte. Nechte vychladnout.

3. Pak bochánek rozválejte na pomoučněném vále na plát silný 0,5 cm v délce vašeho plechu. Na těsto naneste vlažný špenát a rovnoměrně ho rozetřete, přidejte šunku a vše zasypejte sýrem. Po delší straně plátu zamotejte roládu, konce smáčkněte.

4. Roládu pak nožem s jemnou pilkou nařežte na 2 cm široké pruhy a začněte je skládat na plech opatřený pečicím papírem. Řezy skládejte cik cak podle fotografie tak, aby se překrývaly. Jakmile dojdete na konec plechu (většinou ještě pár kousků zbude, tak je upečte zvlášť), mírně stlačte roládky z obou stran k pomyslnému vertikálnímu středu copu. V tuto chvíli se mezery mezi nimi zmenší a vnější konce řezů se budou téměř dotýkat. V troubě celý cop nakyne a řezy se spojí v jeden celek.

5. Cop potřete prošlehaným vejcem a hustě posypejte sezamovými semínky. Můžete ho nechat ještě 30 minut kynout na plechu a mezitím vyhřejte troubu na 180 °C. Cop pečte dozlatova 40 minut a hotový dejte zchladnout na mřížku.

Cop pak nakrájejte na silné kousky a snězte ho ještě teplý.

Kyneme, kyneme..., v mé velké zadělávací míse bylo těsto na začátku ve velikosti malého bochánku uprostřed dna. Teď už je trojnásobné, hladké a nadýchané, a bude se z něj perfektně válet silná placka. Během kynutí je dost času na to, abyste umíchali špenát se smetanou, pozor - tentokrát opravdu bez česneku, nastrouhali sýr a připravili vál k závěrečné hře s roládou.

Na pečení copu si připravte ten největší plech, protože skutečně vznikne kolos. Nejprve vytvarujte objemnou roládu ze všech ingrediencí a rozkrájejte ji na 2 cm široké proužky. Je to docela málo, ale se širšími pruhy by se špatně sestavoval celek. Ke krájení tak kyprého těsta používám nůž s jemnou pilkou, a je třeba opravdu pilovat, abyste si roládu nerozplácli. Pak už jen dílky skládejte na střed plechu - jeden víc doleva, druhý víc doprava. Zatím si nevšímejte mezer, které na okrajích vznikají...

...ve finále se cop pěkně způsobně speče dohromady. Trik je v tom, že těsně předtím, než jde do trouby, popojedete dílky směrem k pomyslnému vertikálnímu středu - spodní část tedy bude směřovat vzhůru, horní směrem dolů. Cop se na obou koncích pěkně zaoblí a dílky, které se téměř dotýkají, v troubě nakynou a spečou se do jednoho celku. Vznikne úctyhodné dílo, které vám nedá moc práce, rozhodně méně, než kdybyste splétali cop ze třech samostatně naplněných rolád.

A pokud se vám vůbec nechce vytvářet efektní cop, upečte zkrátka roládu tak, jak vám vznikla pod rukama. Nebude o nic méně krásná, ani méně dobrá. Krásné svátky!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.