PRAŽSKÝ KOLÁČ S KOŇAKOVÝM KRÉMEM

PATROVÉ POLIČKY UDRŽÍ POŘÁDEK
17.3.2022
ZAMOTEJTE TO! II
22.3.2022

Nadýchaný, krémový a jedním slovem koláč k ujedení, patří k retro receptům 80. let. Kdo si matně vzpomene, může vyzkoušet jeho domácí, jarně vylepšenou verzi.

Jak už to s názvy bývá, pražský koláč nemá mnoho společného s Prahou, vyjma toho, že se zde s úspěchem prodával řadu let. Netuším, proč zmizel z pultů, ale je poměrně křehký a pokud nebyl šizen, pak možná proto, že díky smetaně, máslu a majonéze nemá dlouhou trvanlivost. Jeho renesanci hodlám pomoci vydatným krmením letošních koledníků, protože koláč se významně hodí k jaru.

Jen si dejte tuto nálož dobrého na talíř a uvidíte, že na něm vbrzku nezůstane ani drobeček. Kynuté těsto je vláčné díky přidané majonéze a vanilkový krém jsem vylepšila porcí vaječného koňaku, kterou tam samozřejmě nedávejte dětem. Recept je určen pro dva koláče (jeden by vám opravdu nestačil), ale můžete si upéct i čtyři malé, chcete-li.

Recept na výtečný koláč je připisován polskému cukráři Alexandru Mickovi, který ho v 50. letech minulého století s velkým úspěchem nabídl Francouzům. Začal ho péct ve svém pekařství v Saint-Tropez, a vláčné máslové těsto s krémem připomínající croissanty, jim okamžitě zachutnalo. Koláčům říkají Tarte Tropézienne, sypou se krystaly cukru a pokud byste měli připomínky k sladkému mlsání, pak vězte, že štíhlí Francouzi k nim ještě pijí polosladké bílé víno. Z Polska je to k nám jen skok, a tak je možné, že receptura zdomácněla i u nás a kolem roku 1955 ji používaly různé pražské pekárny. Patrně odtud se v Praze znovu vynořila na přelomu 70. - 80. let, a koláč - tak jak ho známe, dostal skořicovou drobenku a máslový žloutkový krém nastavil vanilkový pudink. Do vláčného kynutého těsta přibyla majonéza (olej a žloutky dáváme nakonec do mnoha těst), kterou si v každém případě připravte doma. Je to naprosto snadné.

Výrobu domácí majonézy pomocí pístového šlehače naleznete ZDE. Trvá to jen minutku.

Příprava: 60 minut s krémem + kynutí * Získáte: 2 koláče

Těsto

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 30 g droždí
  • 60 g třtinového cukru
  • 150 ml mléka, vlažného
  • špetka soli
  • 1 vejce M + 1 žloutek
  • 200 g majonézy, nejlépe domácí
  • ½ lžičky vanilkové pasty
  • olej na vytření mísy
  • vejce na potření, prošlehané

Drobenka

  • 50 g hrubé mouky
  • 50 g krupicového cukru
  • 30 g másla
  • ½ lžičky mleté skořice

Vanilkový krém

  • 500 ml mléka, 350 + 150 ml
  • 100 g krupicového cukru
  • 80 g pudinku s pravou vanilkou, 2 balíčky
  • 130 g másla, změklého, na kostičky
  • 50 ml vaječného koňaku
  • 200 ml smetany, 33 %

1. Obě mouky prosejte do mísy robotu, do důlku rozdrobte droždí, přidejte polovinu cukru a polovinu vlažného mléka. Vidličkou vše promíchejte, mísu přikryjte utěrkou a nechte vykynout - trvá to asi 15 minut.

2. Přidejte zbylý cukr a mléko, sůl, prošlehané vejce se žloutkem a začněte šlehat; po chvilce přidejte majonézu s vanilkou a těsto 10 minut vydatně hněťte. Vznikne dokonale hladké, nelepivé těsto.

3. Pomoučněnýma rukama vytvořte bochánek, přesuňte ho do misky vytřené olejem a otočte jím, aby se ze všech stran obalil. Pak mísu překryjte potravinovou fólií a na teplém místě nechte kynout asi 45 minut, nebo dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. Přesuňte ho na vál, krátce  propracujte, rozdělte na 2 bochánky a položte je úhlopříčně na plech opatřený pečicím papírem. Bochánky zploštěte dlaní a nechte pod utěrkou kynout dalších 30 minut. Mezitím vytvořte drobenku.

4. Troubu vyhřejte na 180 °C, bochánky potřete prošlehaným vejcem, hustě posypejte drobenkou a dejte péct na 25-30 minut, až povrch zezlátne.

5. Krém - než koláče vychladnou, ušlehejte krém a dejte ho vychladit. V 350 ml mléka rozpusťte cukr a přiveďte do varu. Do zbytku mléka dejte pudinkové prášky, prošlehejte a před bodem varu vlijte do mléka. Za stálého míchání (krém bude dost hustý) 1 minutu provařte a pudink vyklopte do větší misky. Povrch potáhněte fólií, aby se nevytvořil škraloup a pudink nechte zchladnout.

6. Dosud chladnoucí pudink prošlehejte, přidejte na kostičky nakrájené máslo a stále mírně šlehejte, dokud se nerozpustí a nespojí se základem krému. Dejte ho krátce vychladit do lednice. Pak do misky robotu nalijte vychlazenou smetanu, ušlehejte ji a po kouskách do ní zašlehejte vanilkový krém.

Dokončení - Koláče rozkrojte, krém rozdělte na 2 poloviny a každou navršte, nebo nastříkejte hladkou trubičkou na spodní část těsta. Přiklopte horní částí koláče a celek dejte vychladit.

Vláčné těsto kyne doslova před očima. Celou várku jsem rozdělila napůl a vytvořila dva koláče. Před pečením je třeba zploštit je dlaní, ale jak vidíte, než jsme nafotili, bochánky už se opět zakulacovaly. Sotva se vešly na největší plech. Ještě potřít prošlehaným vejcem, přidat skořicí vonící drobenku - a za půl hodiny bude hotovo. 

Jakmile koláče vychladnou, můžete je naplnit. Fůru vanilkového krému s máslem a smetanou jsem ještě vylepšila dobrým domácím vaječným koňakem (recept na klasiku i na koňak s karamelovou příchutí naleznete za týden). Jen doporučuji nechat nadýchaný krém asi hodinku v lednici, aby se trochu zpevnil. 

Bochánky mívají před pečením přibližně 20 cm, ale v troubě ještě nakynou. Hotové spolkly s přehledem téměř celý 26 cm široký talíř patřící k stolní soupravě EBRO z elegantního borosilikátového skla. Na e-shopu naleznete další typy souprav nejen v bílé, ale i v různých barvách.

Zakousněte se, stojí to za to! Námahy s pečením je minimum a pokud často chystáte pudink, pak víte, že ani krém vás nerozhodí. Tenhle koláč je strašně dobrý a o jarních svátcích může být na vašem stole :o)

7 Comments

  1. Marta napsal:

    Marta

  2. Marta napsal:

    Recepty vypadají velmi lákavě a příprava je dokonale popsána !!! Moc se těším až vyzkouším :-). Děkuji za inspiraci.

  3. Jana napsal:

    Hezký den, paní Marto,
    děkuji moc, za recepty ručím mlsnými jazyky své rodiny :o) Přeji vám příjemné pečení, koláč je vážně nadýchaný.

  4. Eva napsal:

    Dobré ráno, chci se zeptat jestli můžu něčím nahradit majonézu?

  5. Jana napsal:

    Dobrý den, paní Evo,
    majonézy je v koláči pořádná porce, dělám si ji výhradně doma a nebráním se jí, těstu dodává strukturu. Z tohoto důvodu nemám těsto vyzkoušené bez. Domnívám se ale, že byste mohla dát do těsta celkově 3 žloutky – tedy 1 celé vejce + 3 žloutky, a 120 ml řepkového oleje. Ráda bych to ověřila, ale v těchto dnech jsem příliš vytížená. Vyzkoušejte, a dáte-li vědět, budu ráda :o)

  6. babicka11 napsal:

    Toto je naprosto výjimečně dobrý pražský koláč. Vždy, když jsem jezdívala do Prahy, jsem dva vezla domů a ještě ten den bylo snědeno :D. Teď ho dělám sama doma, kam se hrabou jiné koláče!

  7. Jana napsal:

    Srdečně vás zdravím,
    a vřele souhlasím. Většina z nás miluje krémy :o)