PRÁVĚ KVETE ČERNÝ BEZ

DOMÁCÍ HALUŠKY SE ZELÍM A UZENÝM MASEM
27.5.2019
OSLAVTE SPOLEČNĚ DEN DĚTÍ
29.5.2019

Bez černý je typickou rostlinou našeho venkova. V tuto dobu kvete bílými květenstvími vydávajícími specifickou vůni. Léčivé jsou nejen květy, ale i kůra, listy, kořeny. Jeho podpůrné účinky jsou pro náš organizmus velice příznivé.

„Před heřmánkem smekni, před bezem klekni”, tak praví lidové úsloví, které celé generace nebraly na lehkou váhu. Málokterá venkovská domácnost se na zimu obešla bez nasušených bezových květů. Vařil se z nich čaj podporující pocení a ulevující vykašlávání při nachlazení, výluhy léčily ekzémy a akné, bezinkový ocet uvolňoval namožené svaly a mírnil bolesti hlavy. Listy se využívaly na zábaly bolavých kloubů při revmatizmu a zralé plody, stravitelné pouze po tepelném zpracování, byly v zimě zdrojem vitaminu C.

Nevyužít i dnes potenciál, který nám příroda laskavě nabízí, by byla škoda. Z květů bezu a posléze i z plodů, si můžete vyrobit řadu pochoutek plných zdravých látek a vitaminů. Za všechny dobré chutě uvádím alespoň domácí bezinkový sirup, z něhož vzniknou lahodné limonády. Jen mějte stále na paměti, že bez je močopudný a tělo se po něm potí, takže v parných dnech ho raději z jídelníčku vynechejte.


PERLIVÉ VÍNO, KROK 1

1

Květy bezu černého obsahují mimo jiné také tzv. divoké kvasinky, které se postarají o to, aby naložený výluh jemně zkvasil. Mluvíme pak o květovém víně nebo nadneseně o bezinkovém šampaňském, což zní koneckonců nádherně vzletně. Alkoholu se v nápoji moc nedohledáte, ale první polknutí vychlazeného moku vás překvapí. Jemně perlí na jazyku, a jeho chuť je skutečně lahodná. Chcete-li ochutnat, právě teď vyražte do remízků vzdálených od silnic, nastříhejte si náruč květů a založte na šampus. Stojí to za to...

PERLIVÉ VÍNO, KROK 2

2

...po 14 dnech ochutnáte. Takže - na zdraví! Pokud zkoušíte bezinkové šampaňské poprvé (jako já tehdy), věnujte pozornost všemu, co v článku uvádím. V PET láhvích s nápojem se totiž skrývá netušená síla. Podávejte ho řádně vychlazený a přidejte k němu zralé jahody. Zcela jistě přírodě poděkujete.

BEZINKOVÉ ŽELÉ S JABLKY

3

Jakmile rozkvete bez, tohle zářivé želé u nás bývá první na pořadu. Kromě čerstvých bílých květů tvoří základ želé pevná šťavnatá jablka. Je to hezká práce, ale pokud máte doma alergiky, kterým vadí všude rozprášený pyl z květů, opravdu varuji - musí chvíli na čerstvý vzduch. Květy z keřů odstřihněte nůžkami a přineste je volně rozložené v košíku. Ihned je zpracujte, dokud je v nich veškerá síla, jíž je třeba schovat na zimu. Ale řekla bych, že skleničky vám tak dlouho nevydrží. Pokud myslíte na dárky, pořiďte si nějaké parádní zavařovačky, třeba takové, které uvidíte v galerii pod článkem.

BEZINKOVÝ LIKÉR

4

Tento nápoj je rovněž jen mírně alkoholický, takže je z něj příjemné dámské pití. Nicméně do likéru se mnohdy přidává až 500 ml rumu, a to pak nepohrdnou ani pánové, kteří jsou tzv. na sladké. Recept na bezinkový likér si však musíte ponechat na úplný konec léta, protože chvilku potrvá, než se bílé krajky květů přemění v lesklé černé plody. Do likéru přidávám pomerančovou šťávu, skořici a trošku kávy. Bezinky mají specifickou chuť a takto je výsledek zajímavější. Varem se sice v plodech oslabí vitamin C, ale všechny důležité látky, které dokážou bojovat s infekcemi, zůstanou.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.