POMERANČOVÉ ŽELÉ SE ZÁZVOREM

4x ZDRAVÉ DOBRÉ KUŘE
21.4.2022
SLADKÉ ŘEZY NA PLECH II
26.4.2022

Aprílové počasí nás častuje rychlými změnami teplot. Naše těla se na ně nedokážou tak rychle adaptovat. Ti méně odolní na to doplatí.

Teď je ideální počasí na virózy. Nevím, zda to potvrdí lékaři, ale střídání jasného počasí s dny plnými dešťů, je zkrátka zrádné. Jeden den shodíme bundy, a druhý den někde prochladneme. Na místě je prevence v podobě lehkého otužování, bylinkových čajů, konzumace medu, česneku, rakytníku, zázvoru a všech obvyklých podpůrných doplňků stravy. Do jídelníčku zařaďte více zeleniny, a stravu rozumně prošpikujte vitaminy. 

Zmíněným zázvorem můžete vylepšit i ranní džem. Mnozí, kterým zázvorový kořen nechutná, nebo reagují podrážděným žaludkem, ho ve výborném pomerančovém želé zvládnou. Lahůdka bez chemie a přídavných látek se vaří jen pět minut, takže v ní mnoho zdraví prospěšných látek zůstane. Pomeranče, které v tuto dobu nabízí náš trh, jsou za dobrou cenu, ale k jejich zpracování budete potřebovat odšťavovač. Vyberete-li si elektrický odšťavovač na citrusy s redukcí pro malé a velké plody, grepy apod., budete mít jistotu, že v nich nezůstane ani kapička cenné šťávy.

Příprava: 45 minut + vaření * Získáte: 5 malých sklenic

  • 60 g zázvoru, asi 10 cm
  • šťáva z 1 citronu
  • 800 ml čerstvé pomerančové šťávy, asi 11 malých pomerančů
  • 1 svitek skořice + na špičku nože mleté
  • kardamom, na špičku nože
  • 1 celý badyán
  • 500 g želírovacího cukru 1 : 2
  • 40 ml vodky, nemusí být

1. Očistěte a jemně nastrouhejte zázvor, odměřte 60 g.

2. Do mixéru dejte šťávu z citronu a zázvor i se šťávou a vše rozmixujte na jemné pyré.

3. Pomeranče umyjte, rozpulte a pomocí odšťavovače vymačkejte všechnu šťávu. Množství odměřte, budete potřebovat 800 ml. Toto množství přeceďte. Buď přes hrubší a pak jemný cedník, a máte-li jen cedník s většími otvory, vyložte ho čistým, nepříliš hustým pláténkem, a šťávu nechte prokapat.

4. Ve šťávě rozmíchejte zázvorové pyré a přelijte ji do kastrolu. Přidejte koření, směs zahřejte k bodu varu, plamen stáhněte a nechte 4 minuty velmi mírně probublávat.

5. Nyní přidejte želírovací cukr a dobře ho rozmíchejte. Dejte znovu na plotnu, želé přiveďte k varu a prudce vařte 4 minuty. Ihned vypněte a proveďte želírovací zkoušku na ledovém talířku. Chcete-li, přilijte vodku, želé promíchejte a ihned naplňte vypařené sklenice. Otřete kapky z okraje skla, sklenice pevně zavíčkujte a nechte asi 5 minut dnem vzhůru.

Elektrický odšťavovač mívám v kuchyni stále po ruce. Šťáva z citronů je zapotřebí neustále a nikdy nemám tolik síly, abych plody dokonale vymačkala rukou. O pomerančové šťávě nemluvě; jakmile doma vadnou pomeranče, a nikdo se nemá k tomu, aby je snědl, šťáva je příjemným bonusem k snídani. Tento odšťavovač má ve výbavě redukci pro vymačkání malých a velkých plodů (v popředí) Je to šikovné, protože ovoce odevzdá šťávu bezezbytku. Pomeranče - tzv. na šťávu - mají tenkou slupku, takže plody opravdu zužitkujete.

Vymačkanou šťávu z pomerančů je třeba přecedit, aby se v želé neproháněla jadérka a kousky dužniny. Při přípravě želé obvykle dbáme na to, aby bylo dokonale čiré, ale v tomto případě to není tak důležité, protože ho zahustí rozmixované pyré ze zázvoru. Máte-li jemný cedník, stačí šťávu přecedit přes něj, v případě hrubého cedníku si pomozte pláténkem. Zázvoru dávám přesně uvedené množství, ale chcete-li, můžete si ho dát víc. Záleží na tom, jak moc ho máte rádi.

Pomeranče obsahují mnoho pektinu. Jedná se o typ rozpustné vlákniny, která při pravidelné konzumaci snižuje hladinu cholesterolu, napomáhá trávení, chrání nás před rakovinou tlustého střeva a stabilizuje hladinu glukózy v krvi. Společně se zázvorem jsou to mocní ochránci našeho zdraví. V kuchyni se pektin postará o to, aby se z vylisované šťávy stalo želé nebo džem. Poprvé byl izolován ve dvacátých letech 20. století ze slupek citrusů a jablek a je součástí přídavných želírovacích směsí. Toto výborné želé vám bude perfektně tuhnout už pod rukama. Je voňavé, štiplavé, sladké. Pochutnejte si!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.