POMAZÁNKA Z PEČENÉHO ČESNEKU

ÚDRŽBA DŘEVĚNÝCH PŘEDMĚTŮ V DOMÁCNOSTI
7.4.2021
KÁVOVÉ DORTOVÉ ŘEZY Z PLECHU
12.4.2021

Že je česnek zdravý, o tom není pochyb. I když si pečením nezachová svou veškerou sílu, fantasticky si na něm pochutnáte.

„Kdo nemá česnek pod postelí, bývá často nemocen” - tak praví přísloví a mnohé napovídá. Česnek má pro svou nezaměnitelnou chuť významné místo v naší i světové kuchyni, a blahodárné účinky na lidský organizmus mu přiznává i současná věda.

Pokud konzumujete česnek pravidelně, nevadí, že jeho účinky občas umenšíte vařením nebo pečením. Je fakt, že veškeré zdraví prospěšné látky získáte když ho sníte čerstvý, případně sušený, mletý na prášek či granulovaný. Následující recept vám však nabídne úpravu, při níž vás překvapí chuťová proměna česneku poté, co ho upečete v troubě. 

abeceda_zdravi_03

Č - JAKO ČESNEK

tato prastará kulturní rostlina je ve službách člověka už více jak 6000 let; patří mezi zeleninu, ale byla zároveň kořením i léčivou bylinou

ČESNEK KUCHYŇSKÝ

Jak ho využít na maximum - pokud chcete využít veškeré živiny v česneku obsažené, před tepelnou úpravou stroužky prolisujte nebo nakrájejte nadrobno a ponechte 10 minut v klidu. Po této době se v česneku zaktivuje allicin - účinná látka, která má silné antibakteriální účinky. Vedle toho česnek obsahuje ajoen - látku zabraňující tvorbu krevních sraženin a částečně působící jako antimykotikum. V době covidové dopadají tyto poznatky na velice úrodnou půdu. Látky - jako cholin, saponin a další, působí zvlášť silně na kvasinky, bakterie i viry.

Daň, kterou platíme za konzumaci česneku, je jeho zápach. Sirné sloučeniny se nám vstřebávají do krve a do plic, odkud je vydechujeme do okolí. Nic příjemného, lépe zůstat někde v ústraní. Musíte-li nenadále mezi lidi, zkuste rozžvýkat snítku petrželové natě. Alespoň trochu si osvěžíte dech.

Příprava: 20 minut + pečení * Získáte: pomazánku pro 4 osoby

  • 2 velké paličky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 300 g přírodního termizovaného sýra - Palouček, Lučina apod.
  • 2 hodně plné lžíce zakysané smetany, 16-18%
  • 2 špetky nastrouhané citronové kůry z bio citronu
  • 2 hrsti lístků čerstvé bazalky
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • na podávání - opečený party chléb

1. Troubu zapněte na 200 °C.

2. Z očištěných paliček česneku shora odřízněte asi 1 cm. Položte je na obdélník alobalu, pokapejte olivovým olejem tak, aby se dostal mezi stroužky, dobře zabalte a uložte do malé zapékací formy. Pečte v troubě asi 40 minut (podle velikosti palic).

3. Pak alobal rozbalte a česnek dejte na 5 minut pod gril. Výsledkem jsou stroužky, které jsou uvnitř téměř tekuté. Nechte je trochu zchladnout a kulatým příborovým nožem je vydlabejte ven.

4. Do misky vložte všechen sýr, přidejte zakysanou smetanu, citron a 2 velké hrsti bazalkových lístků. Přidejte zchladlý česnek, dochuťte solí a pepřem a ponorným mixérem rozmixujte dohladka.

Pomazánku podávejte s nasucho opečenými krajíčky party chleba.

K propečení česneku budete potřebovat alobal. Paličky s odříznutým vrškem do něj zabalte, ale nejprve je zakapejte kvalitním olivovým olejem. Už teď se můžete těšit na výsledek. Česnek, který se s jarem už, už chystá klíčit, tímto způsobem perfektně spotřebujete.

Upečené stroužky česneku budou po vyndání z trouby téměř tekuté. Někdo peče palici česneku rozebranou a pak zchladlé stroužky prsty vytlačí ven. Víc se mi líbí pečení celých palic, čím jsou větší, tím lépe. Pečený česnek je tak dobrý, že jej mnozí přímo natírají na čerstvě upečený chléb se solí. Pokud tak učiníte, počítejte s 1 paličkou na 1 strávníka. Je to úžasný předkrm.

Po rozmixování se sýrem, smetanou a bylinkami vznikne elegantní pomazánka, která rozhodně není jen pánskou záležitostí. Servíruji ji nejčastěji s opečeným party chlebem. Další skvělou variantou, kterou můžete vyzkoušet, je výroba česnekového másla - v tomto případě vložte do mixéru velkou hrst čerstvé petrželky se špetkou lístků tymiánu, přidejte 150 g změklého másla, sůl a růžový pepř a společně s pečeným česnekem rozmixujte na hladkou pastu.

Největší překvapení si schovávám nakonec - česnek se pečením nerozvine do nepříjemného odéru, který zákonitě očekáváte. Naopak, nezávislí pozorovatelé u nás doma přirovnali jeho pečenou vůni k oříškům! Tuto lahůdku zkrátka musíte vyzkoušet :o) Naservírovala jsem vám ji do misky s dekorem mandaly, k níž vám nabídnu ještě další zdobené kousky:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.