POLOMÁČENÉ ARAŠÍDOVÉ CUKROVÍ

OSVĚDČENÉ RADY, JAK SI UŽÍT PEČENÍ CUKROVÍ
2.12.2020
VÁNOČNÍ STOLOVÁNÍ V TRADIČNÍCH BARVÁCH
7.12.2020

Arašídy se řadí k suchým skořápkovým plodům. Ačkoli jim často říkáme burské oříšky, s ořechy nemají společného naprosto nic.

Buráky máme rádi, hlavně pražené a nasolené. Když jsou kvalitní a čerstvé, je to silné lákadlo. Mnohé z nás už z nich pořádně bolelo břicho, protože není problém se jimi doslova přecpat. A i když jsou semena v zásadě zdravá, určitě jsou hůře stravitelná. Ptáte se, jaký mám po tomto úvodu důvod, vyrábět z nich vánoční cukroví?

Je to docela jednoduché - arašídy sice ořechy nenahradí chutí, ale rozhodně poslouží u jednotlivců, kteří mají na pravé oříšky alergii. Ovšem pozor, samotné arašídy jsou také silným alergenem. Pokud o tom ani nevíte, pak je snášíte a nic vám nebrání je konzumovat. Arašídové cukroví je docela jiné, než běžně znáte. Skutečně nečekejte oříškovou chuť. Buráčky - správně podzemnice olejná,  jsou totiž ve skutečnosti luštěninou, velmi bohatou na živiny. Obsahují vysoké množství tuků, cukrů a bílkovin, vedle toho řadu vitaminů skupiny B, antioxidanty i koenzym Q10. Možná v kuchyni využíváte arašídový olej nebo arašídové máslo, které také bývá základní surovinou při výrobě sladkého pečiva.

Arašídové cukroví - pro mnohé neznámé, jsem upekla přímo z vyloupaných arašídů. S těstem se pracovalo moc dobře, protože nasekané buráčky vytvoří díky výše uvedenému složení vláčný základ. Těsto se krásně spojí a pro vtlačení do silikonové formy je naprosto skvělé. O tom, jak jsou silikonové formy rychlé a praktické při pečení vánočního cukroví, vás jistě už nemusím přesvědčovat. Vyberte si z nabídky našeho e-shopu tvary, které se vám budou líbit na svátečním stole.

Příprava: 25 minut + pečení

  • 120 g nesolených arašídů, nahrubo nasekaných
  • 100 g moučkového cukru
  • 150 g hladké mouky
  • 2 žloutky
  • 150 g másla
  • ¼ lžičky přírodní vanilkové esence
  • 3 lžičky mleté pomerančové kůry
  • na špičku nože mleté skořice
  • na špičku nože mletého hřebíčku
  • čokoláda na zdobení

1. Arašídy vyloupejte z lusků a odvažte, pak je nasekejte nahrubo, nejlépe v chopperu, dejte však pozor, aby z nich nevznikla mazlavá hmota.

2. Arašídy, cukr a mouku dejte do robotu a stěrkou promíchejte, přidejte žloutky, změklé máslo, vanilku, pomerančovou kůru a skořici. Krátce prohněťte a jakmile se suroviny spojí, lepkavou kouli přesuňte na vál a těsto dokončete s malým množstvím mouky. Těsto je ve výsledku mastné a dost měkké, ale to je tak v pořádku. Zabalte ho do fólie a dejte vychladit do druhého dne.

3. Druhý den nechte těsto mírně změknout, postupně odkrajujte plátky a zbytek nechte v mírném chladu. Kousky těsta vtlačte do silikonové formy. Formu položte na plech a dejte do trouby vyhřáté na 175 °C. Cukroví pečte 8-9 minut. Ještě teplé ho vyklepněte z formy ven.

4. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s kouskem másla a vychladlé tvary z poloviny ozdobte. Nechte uschnout na mřížce.

Cukroví je ihned křehké, takže ho nemusíte péct ve velkém předstihu.

Rostlina podzemnice olejná pochází z Jižní Ameriky a lidé ji znají už 6 tisíc let. Dnes se arašídy pěstují téměř po celém světě a k nám mají nejblíže nejspíš z Kypru. Arašídy prospívají našemu trávení a dokonce jsou vhodné jako doplněk zdravé výživy během hubnutí - samozřejmě nejsou-li součástí cukroví :o)  Až je budete chtít rozsekat, dejte pozor, abyste z nich nevytvořili kaši v důsledku velkého množství oleje.

Silikonová forma obsahuje 3 typy tvarů, a do každého se vejde jiný objem těsta. Protože mám tendenci si většinu práce zautomatizovat, naplnila jsem nejprve všechny tyčinky, pak všechny tlapky atd., protože se tak lépe odhaduje potřebné množství těsta. Na to rychle přijdete také. Forma je hodně pružná, takže ji pro uložení do trouby podložte plechem na pečení.

Všechny tyto tvary cukroví jsou hodně tradiční, mám schované úplně stejné staré plechové formičky, a ty už něco pamatují. Jsou krásné, ale ochotně jsem je nahradila moderním silikonem. Pečení je o mnoho příjemnější, rychlejší, nemluvě o údržbě formy. Pružnou formu můžete svěřit myčce na nádobí, a nakonec ji smotat a uložit v kuchyňské zásuvce.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.