PODZIMNÍ ARANŽMÁ NA STŮL

SLADKÉ HOUSTIČKY Z KYNUTÉHO TĚSTA
5.10.2017
PODZIMNÍ BANÁNOVÝ CHLEBÍČEK
9.10.2017

ornament_01

Víceméně po celý rok mám stoly obsazené vázami a květinami. Ale neutrácím za ně horentní sumy; to není třeba. Když se dostanete – byť jen na skok do přírody, ledacos si můžete přinést s sebou domů.

Ty nejobyčejnější rostliny bývají nejpůsobivější. Teď na podzim, když se zbarví i samotné proutky, je opravdu na co se dívat. Častokrát stačí nařezat pár větviček, nasbírat kaštany, nasušit listy stromů. Příroda je tak krásná a inspirace vám leží doslova pod nohama. Pak objevíte doma hrozen vína, pár ojíněných švestek, malou dýni nebo granátové jablko. Téměř sama vzniká kompozice, na kterou se budete dívat s potěšením, třeba – dokud ji někdo nesní.

Právě teď jsem si dala na stůl vše, co vidíte na následující fotografii. Během chvilky vzniklo několik drobných aranží, a fotit by se dalo pořád dokolečka. Udělejte si o víkendu čas a zabydlete si přírodninami úplně jednoduchý květináč, vázu, sklenici od okurek, porcelánový omáčník; prostě cokoli a s čímkoli vás napadne.

A pokud chcete přinést dárek z přírodnin někomu na návštěvu, přidejte k aranži malé textilní srdíčko. Šít ho nemusíte. Srdíček máme dost v různých textilních designech a stojí pouhých 29 Kč.

ornament_02
podzim1

SNESTE NA STŮL VŠE, CO MÁTE MOMENTÁLNĚ DOMA

Vázu nebo květináč lze naaranžovat za čtvrt hodiny. Jen se tak rozhlédněte, co je doma k mání. Ideální je, když si k tomu přinesete trochu přírodnin z procházky. Naplnit si kapsu kaštany, se v tuto dobu podaří i cestou z nákupu. Ty krásné červené bobule patří rostlině, která se jmenuje dřišťál (Berberis). Mám ji dost ráda, i když mě pokaždé počastuje ostrými vpichy svých ostnů.

podzim2

ŠIROKÁ SKLENĚNÁ VÁZA PŮSOBÍ EFEKTNĚ

Na dno jsem dala trochu mechu a po obvodu čerstvé kaštany. Větvičky dřišťálu jsem nechala trochu zaschnout, a zbavila je většiny listů, aby nepadaly dovnitř a na dně vázy nedělaly nepořádek. Je třeba je zkrátit tak, aby z vázy nevykukovaly. Jejich konce jsem zaklínila mezi kaštany a opřela o stěny skleněného válce. Doprostřed kompozice jsem posadila granátové jablíčko, ale stejně tak se tam bude vyjímat malá dýně Hokaido.

podzim_nahled

BAREVNÝ KVĚTINÁČ

Plechový obal na květináč se tak akorát hodil pro velikost okrasné dýně. Aby nezapadla dovnitř, vyplnila jsem vnitřek květináče kaštany, ale stejně tak tam můžete vložit jen zmačkaný papír. Větvičky dřišťálu jsem nastříhala na 6 cm dlouhé kousky a napíchala je pod dýni kolem dokola květináče. Zbývá jen dozdobit srdíčkem, a můžete vyrazit na návštěvu…

51770_z1

TEXTILNÍ SRDÍČKA  

Naleznete je na našem e-shopu. Budou se hodit na spoustu podzimních dárků. Připevněte je k mašlím balíčků, vložte do květináčů, zavěste je na kulinářské dobroty z vaší kuchyně. Myslím, že každý dárek perfektně dokončí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.