PODNOS MÍSTO OBRÁZKU

ZAPEČENÉ PALAČINKY SE ŠPENÁTEM
2.6.2016
OVOCE V RUMU S MISKOU Z MELOUNU
6.6.2016

ornament_01

S oblibou nechávám běhat drobné bytové doplňky po místnostech. Užívat jednu věc více způsoby mě baví. Přesně tak se může na čas stát pěkná stolička nočním stolkem, dřevěné štafle knihovnou a naběračka věšákem…

Tyhle proměny mají jedno kouzlo – přinutí pracovat vaši fantazii a hlavně si bez velkých vydání osvěžíte kousek svého domova. Ne natrvalo, jde o to, že dobře víte, že za čas vymyslíte něco dalšího. Třeba takový podnos, občas slouží, občas vás nebaví a začne překážet, protože není moc skladný. Postavte ho na polici nebo ho připevněte na stěnu! Aby se vám odměnil něčím hezkým, zrenovujte jeho povrch podle svého přání.

Právě toto jsem měla na mysli, když jsem vám chtěla připomenout techniku découpage, kdy využijete pěkný vzor z papírového ubrousku a pomocí lepidla jím dekorujete například dřevěnou desku. Jenomže pak se mi dostaly do rukou následující puntíkaté hrnečky a já měla tác, který s nimi nádherně ladil. Nápad, dát ho na stěnu, jsem zrealizovala. Ovšem découpage vám předvedu příště. Uznejte, že tuto náhodu jsem musela podpořit.

Abych však přece jen něčím přispěla, pak přináším tuhle inspiraci. Zrenovujte svůj starší tác pomocí dárkového balicího papíru nebo díky zajímavé látce.

ornament_02

DSCF1864

Zvýšený okraj tácu zafunguje jako mělká polička. Vejdou se na ni drobné domácí dekorace, kamínky, suvenýry z cest. Záleží na tom, v jakém místě tác stojí nebo visí. Já jsem ho umístila na polici nad jídelní stůl, kde jsou nové hrnečky pěkně po ruce (další typy najdete v závěru článku).  Zabydlela se tam tedy moje milovaná slánka a pepřenka od kamarádky Evy.

DSCF1870

Tác můžete zvelebit mnoha způsoby. Dovnitř lze nalepit černobílou fotografii, zmíněný dekor z ubrousku, tapetu i kousek dárkového papíru. V každém případě využijte lepidlo na découpage, které lepí papír, látku i dřevo. Má takovou vlastnost, že provlhčí lepenou plochu, ale zároveň působí jako lak. Proto po nalepení dekorované plochy přetřete lepidlem také její povrch. Materiál se stane součástí podkladu, v tomto případě dřeva. Povrch můžete lehce otřít vlhkým hadříkem, takže vám bude sloužit delší dobu.

hrnecky

Hrnečky v romantickém stylu mě pokaždé dostanou. Je to zvláštní, ale z každého chutná jinak, takže se moje sbírka utěšeně rozrůstá.  Určitě si také vyberete, najdete je zde.

Lepidlo na découpage zakoupíte v každém obchodě s výtvarnými potřebami. Bude-li o víkendu pršet, toto je naprosto skvělá zábava!

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.