PLNĚNÉ KRÉMOVÉ ŽAMPIONY

DOMÁCÍ POT-POURRI
21.10.2016
INVENTURA LOŽNICE NA ZIMU
25.10.2016

stuha_zelena

K podzimu patří spousty skvělých receptů připravených ze surovin, které sice můžeme mít kdykoli v roce, ale v tuto dobu nám nějak více chutnají. Patří k nim například plněné žampiony.

Není divu, že myslím na houby, když jsem před víkendem viděla v telce koše hříbků a křemenáčů s rozzářenými houbaři. Na mě to působí jako podprahový efekt. V hlavě mi zůstane zasunutá myšlenka, a nedá mi pokoj, dokud nebudou nějaké houby na talíři. No, a kde jinde je narychlo vzít, než v supermarketu…

Chuti a vůni hub z lesa se nic nevyrovná. Ale naštěstí jsou tu krémové žampiony, které docela dobře uspokojí rozjitřené houbové chutě. Doporučuji naplnit je výtečnou nádivkou. Do větších kloboučků se jí vejde tak akorát, a chcete-li větší porce, pak můžete použít velké, steakové žampiony portobello, které seženete na farmářských trzích. Mimochodem, z krémových žampionů si připravíte luxusní čerstvý salát (Italové ho dělají z hříbků – insalata di porcini), kde vedle olivového oleje, citronové šťávy, soli, pepře a pažitky, vynikne jejich nasládlá a kořeněná chuť.

K přípravě plněných žampionů budete potřebovat pánvičku, kterou lze dát ideálně i do trouby. To znamená, že nemá plastovou rukojeť, která nesmí být ve styku s horkem. Žampiony na pánvi nejprve opečete, a pak je i s náplní šoupnete na pár minutek do trouby pod gril. K tomu výtečně poslouží litinové nádobí. Zkoušela jsem pánev s keramickým povrchem, a musím říct, že se osvědčila na výbornou. Jen vás chci upozornit na pár maličkostí týkajících se, tak říkajíc, správného provozu.

stuha_zelena

PLNĚNÉ ŽAMPIONY

Příprava:  30 minut * Získáte: 3-4 porce

  • 500 g krémových žampionů
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Náplň

  • vykrojené nožky hub
  • 1 šálek nadrobno nakrájené libové slaniny
  • 1/2 šálku nadrobno nakrájené červené kapie
  • 1 šálek strouhaného cheddaru
  • pár lístků bazalky

Česnekové máslo

  • 3 lžíce másla
  • 4 stroužky rozmělněného česneku
  • 2 lžíce nasekané bazalky

1. Žampiony očistěte, vykrojte z nich nožičky a větší kloboučky mírně vydlabejte. Nožky nasekejte nadrobno a dejte stranou do misky.

2. Pánev zastříkněte olejem a rozpalte ji. Přidejte slaninu a nasekané houby a směs rychle orestujte. Před dokončením přidejte jemně nakrájenou kapii. Směs dejte zpět do misky a nechte ji trošku zchladnout.

3. Mezitím si připravte česnekové máslo. V kastrůlku rozehřejte máslo, přidejte rozmělněný česnek a na drobno nasekanou bazalku. Na pánev dejte lžíci olivového oleje, rozehřejte ji a vložte kloboučky žampionů vydlabanou stranou směrem dolů. Žampiony potřete česnekovým máslem, osolte a opepřete. Když jsou z jedné strany opečené, obraťte je a potřete z druhé strany, znovu osolte a opepřete. Zde, uvnitř kloboučků můžete nechat více této dobré chuti.

4. Troubu zapněte na 150 °C a vraťte se k zchladlé náplni. Zamíchejte do ní nastrouhaný cheddar a bazalku, kloboučky bohatě naplňte. Vložte je zpět do pánve a dejte do trouby pod gril zhruba na 5-7 minut.

Žampiony podávejte s jemně nakrájenou lahůdkovou cibulkou.

002

Uvařit jídlo na jedné pánvi je skvělé, ale samozřejmě na ní nepřipravíte jednorázově šest porcí. Pánev nechte nejprve rozehřát. Chvilku to trvá, protože litina se pomaleji zahřívá, ale o to déle drží teplo. Také jej rovnoměrně rozvede po celé ploše dna. Jak se teplo pomalu šíří poznáte podle toho, že po chvíli dosáhne k rukojeti a postupuje dál. To pro vás znamená – dát si pozor. Rukojeť bude horká. Ale s tím se počítá, když půjde celá pánev do trouby. Nejprve si tedy orestujte základ náplně, přesuňte ji do misky, do pánve přidejte olej a pokračujte dál…

001

… na lžíci oleje přijdou kloboučky žampionů, nejprve vydlabanou stranou dolů. Dochuťte je solí, pepřem, česnekovým máslem a opečte je. Pak je obraťte a ochutnejte, zda jsou akorát. To nejlepší ještě přijde navrch.

003

Na propečené a ochucené kloboučky navršte pořádnou porci náplně. Pánev vložte do trouby pod gril, a dejte pozor, až ji budete vyndávat. Rukojeť bude horká. Houby vyndejte na nahřátý talíř, posypejte lahůdkovou cibulkou a podávejte s domácím chlebem.

Ještě důležitá rada k mytí. Pánev bude pomalu chladnout, ale nechte ji tak, nesnažte se do ní nalít vodu, aby se povrch odmáčel. Do horké litiny nepatří studená voda, keramický povrch by mohl popraskat. Musím říct, že to ani nebylo třeba. Na povrchu pánve žádná napálená místa nezůstala. Později jsem ji umyla jen pomocí houby. Trvalo to dvě minutky a zůstala zářivě čistá. Chystám se pánev vyzkoušet na smažený pokrm, a zcela jistě vám dám vědět, jak to dopadlo.

stuha_zelena

2 Comments

  1. Jana napsal:

    Super zkusím,podzimní recept:-D.

  2. Jana napsal:

    Zkuste a dejte vědět, jak Vám chutnalo! Přeji krásný podzim :o)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.