PLETÝNKY ZADĚLANÉ SEKTEM

HVĚZDNÝ PŘEHOZ PRO UKLIZENOU LOŽNICI
27.2.2020
5 JABLEČNÝCH SPECIALIT
3.3.2020

Křupavost a vůně domácího pečiva je nebeská. Tyhle housky si vychutnejte vždycky teplé...

Za výborně uvařeným obědem či večeří stojí zato vyjít si do restaurace; ale pro teplou housku, na níž se rozteče lísteček másla - pro tu musíte do své vlastní kuchyně. Faktem je, že zadělat dokáže robot (myslím toho kovového), a o kynutí se těsto postará samo. Zbývá uplést pěkně houstičky a na to mám svou bleskovou metodu.

Housky dělám různě a z různého těsta. Ve výsledku je ani tvarovat nemusíte - stačí když ze stejnoměrných kousků těsta naděláte kulaté bulky, nebo použijte raznici, která do vykrojené placičky vymáčkne charakteristické členění. Protože jsou ale nejhezčí housky poctivě upletené, je třeba každou splést z malých válečků. Po třech kouscích si práci dost zmechanizujete, ale přece jen to chce trochu cviku. Protože mám vždycky práce nad hlavu, vymyslela jsem si vychytávku, a dělám houstičky v metráži (viz níže). Jde to super rychle, ale prosím, renomovaní pekaři, nedívejte se, ať vám nevstávají vlasy na hlavě :o)

Vzhledem k tomu, že máme před sebou jarní sezonu, tak zrevidujte výbavu své pečicí trouby. Brzy přijdou na pořad mazance, a hned za nimi polehoučku barevná pole ovocných koláčů. Dnešní pečicí plechy jsou ošetřeny nepřilnavou vrstvou, a po vyložení pečicím papírem nebo silikonovou podložkou je většinou jen vytřete vlhkou houbičkou. Všechny tyto věci nám urychlují a zpříjemňují život. Pochoutky z kuchyně si tak můžeme dopřát mnohem častěji a jejich příprava je zábavná.

šumivé víno

  • V houskách samozřejmě nechybí mléko a kvásek, takže zadělané jsou obvyklým způsobem. Nicméně přidáte-li sekt, bublinky výrazně podpoří kvašení a tím pádem kynutí těsta.
  • Domácí housky z bílé mouky dokážou poměrně rychle tvrdnout. Přidaný sekt se postará o to, aby byly vláčnější a po upečení nadýchané. I tak je snězte hned, teplé jsou zkrátka nejlepší.
  • Alkohol pečením vyprchá, nebojte se tedy, že pečivo není určeno malým dětem.
  • Pokud se vám nehodí načínat šumivé víno kvůli pečení, použijte alespoň perlivou vodu. Připravujete-li si doma vodu ve výrobníku sody, přidejte jedno pumpnutí, aby voda měla sílu.
003

PLETÝNKY SE SEKTEM

Příprava: 30 minut + kynutí * Získáte: 16-17 ks

Těsto

  • 220-230 ml mléka, vlahého
  • 30 g čerstvého droždí
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 80 g másla
  • 500 g hladké mouky
  • ½ lžičky soli
  • na špičku nože muškátového oříšku
  • 100 ml sektu

Na dokončení

  • 1 vejce, prošlehané
  • hrubá sůl
  • sezamové semínko, bílé a černé
  • kmín

1. Do misky s třetinou vlahého mléka rozdrobte droždí, přidejte cukr a vše rozmíchejte. Misku přikryjte a nechte droždí vzejít, trvá to asi 10-12 minut. Máslo rozpusťte a dejte zchladit.

2. Do robotu prosejte mouku se solí, přidejte muškátový oříšek, vlahé máslo, zbytek mléka (vpracujte ho po částech, každá mouka si nabere vlhkost jinak, takže ho třeba nespotřebujete), přidejte vzešlý kvásek a sekt a začněte hnětat. Vytvořte hlaďoučké těsto a nechte ho přikryté kynout 45-60 minut (máte-li misku s víčkem na kynutí, proces se urychlí a těsto je brzy trojnásobné).

3. Troubu zapněte na 200 °C. Na vále poprášeném moukou vykynuté těsto prohněťte, rozdělte na pravidelné kousky a vytvořte 2-3 dlouhé copy každý ze 3 válečků tak, aby byl ve výsledku silný asi 7 cm. Těsto pod rukama stále kyne, takže základ housek může být ještě menší, chcete-li. Potom cop rozdělte pomocí tupého nože na pravidelné kousky. Vzniklé houstičky mírně zaoblete a přesuňte na plech s máslem vymaštěným pečicím papírem.

4. Housky nechte ještě 20 minut kynout, přičemž mezi nimi zachovejte rozestupy. Ještě se hodně zvětší. Nakonec je potřete prošlehaným vejcem a posypte libovolnými semínky, a solí. Pečte 8-10 minut, pak teplotu snižte na 180 °C a housky dopečte asi 15 minut dozlatova.

Hedvábně hladké těsto za procesu stále kyne. Jednotlivé prameny upleteného copu se ihned spojí, takže v okamžiku, kdy cop neostrým nožem rozdělím, oba konce houstičky jsou krásně scelené. Jen jim mírně zaoblím rohy a housky mohou na plech. Na první pohled je vidět, že je každá houska jiná, ale když jsou upečené na míse, nijak mě to netrápí. Tento způsob je neskutečně rychlý.

Pokud připravujete malé banketky pro slavnostní menu, doporučuji zvolit ještě menší velikost a poctivě plést, aby housky byly jak malované. Když jsou housky na plechu, nechám je ještě 15-20 minut kynout, a pak je potřu prošlehaným vejcem a posypu semínky. Solím až nakonec, těsně než jde plech do trouby, aby se krystalky soli ve vejci nerozpouštěly.

Když jsou housky na hromadě, sotva kdo sleduje, zda mají stejný počet obloučků. Většinou se po nich bleskově zapráší. Dejte si je ještě teplé, to jsou neskutečně měkké. Dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.