5 TIPŮ NA PLACKY NASLADKO I NASLANO

SMETANOVÝ KOLÁČ S ŠUNKOVÝMI RŮŽEMI + VIDEO
27.2.2017
NAPÍNAVÉ PROMĚNY
1.3.2017

Zcela jistě neznám variabilnější pokrm, než jsou vláčné a skvělé placky, omelety, palačinky a spol. Můžete s nimi naložit, jak vás napadne. Zabalte do nich krém, ovoce, zeleninu i maso, zapečte je, vystavte z nich dort…

Pokaždé, když hledám dobrou rychlovku, skončím u nějakých placek. Sýrovými omeletami počínaje, bramboráky a rychlým trhancem konče. V domácím repertoáru jich máte jistě také celou řádku. Jen se tak rozhlédněte po špajzu a mrkněte, co máte dobrého. Základní inspiraci mohou udávat stejně tak olivy, jako švestkový kompot. Záleží na tom, na co máte právě chuť. Pokaždé totiž vymyslíte, jak suroviny napasovat dohromady, aby strávníci omdleli blahem.


placky1

1  Plňte a zapékejte  Tohle je plnohodnotný oběd, žádné odbývání. Palačinky naplněné špenátem a zapečené v rajčatově-smetanové omáčce, těmi nepohrdnou ani hodně zmlsaní strávníci. Na zapékání si pořiďte pěkný keramický pekáček, s kterým jídlo donesete rovnou na stůl.

placky3

2  Usmažte a roztrhejte  Císařský trhanec, to je pojem. Zcela jistě by to chtělo ochutnat bavorský originál, ale myslím, že se mu při troše snahy přiblížíte i u nás. Hebké máslové těsto přelité teplým ovocem je doslova k sežrání. Nedaří-li se vám obrátit placku vcelku, tady máte vyhráno, podává se totiž roztrhaná na kusy!

placky2

3  Pečte skoro nasucho  Bramborové placky – lokše, se původně pekly přímo na kamnech. Dnes máme na výběr nepřeberné množství pánví, na nichž můžete smažit téměř bez tuku. Nemohu to porovnat s tradiční přípravou, ale garantuji, že se lokše povedou i dnes. Jak na ně, uvidíte na videu.

placky4

4  Cákejte  Ještě vtipnějším servírováním placek je tento způsob – řídké palačinkové těsto jednoduše nastříkejte pomocí dávkovače na horkou pánev a vytvořte krajkovou palačinku. Kupodivu jde tak dobře obrátit, že ji nepotrháte, i když by to v tomto případě nevadilo. Těsto je ochucené parmezánem, takže se k němu hodí čerstvá zelenina.

placky5

5  Experimentujte  Do palačinkového těsta jde přidat ledacos. Milovníci čokolády si mohou připravit kakaové palačinky. S čerstvě ušlehanou smetanou a prvními jahodami je to přímo božské jídlo. Takto servíruji jahody před sezonou, když ještě nemají tu správnou vyzrálost. Zato jsou pevné a se sladkým jídlem vytvoří voňavou a lahodnou kombinaci.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.