PIŠKOTOVÝ DEZERT S MALINAMI + VIDEO

DVĚ TVÁŘE KOUPELNY
25.5.2016
KORNOUTKY Z DOMÁCÍ CUKRÁRNY + ŠABLONA
27.5.2016

stuha_zelena

Tento dortík všichni známe z dětství. Dětské piškoty s ochuceným tvarohem ovšem mnohé z nás příliš neoslňovaly. Piškotky se nám ale vyvinuly v chutné cukrářské zboží a náplně, které si můžeme dát dovnitř, jsou přímo pohádkové, protože se nabízí tisíc chutí.

Abych si práci s dezertem zjednodušila, vzala jsem si na pomoc kruhovou nerezovou formu, v níž se piškoty krásně srovnají do potřebného tvaru a nerozběhnou se na všechny strany. Jedná se o formičku 8 cm širokou, s kterou lze dělat více věcí. Používám ji na vykrajování, můžete v ní i péct (pokud jich máte více), díky její výšce lze elegantně servírovat rýži a bramborové přílohy do úhledných komínků, nebo do ní zkuste skládat po vrstvách dortíky i slané tousty. Formy mám čtyři a v podstatě jsou stále v jednom kole.

Pořiďte si na zkoušku alespoň jednu, abyste si mohli vyrobit dezert z bílé čokolády a malin. Jak je postup jednoduchý, uvidíte na krátkém videu. Vybrat si můžete také tyto formy – mají průměr 6 a 9 cm; popřemýšlejte, která vám bude lépe vyhovovat. Z dortíků budou určitě nadšené děti. Blíží se jejich den D, tak jim připravte něco dobrého.

stuha_zelena

DEZERT Z BÍLÉ ČOKOLÁDY A MALIN

Příprava: krém 20 minut * Zdobení: 40 minut * Vyrobíte: 6 porcí

krém

  • 350 g kvalitní bílé čokolády
  • 200 ml 33% smetany na šlehání
  • lžička vanilkového extraktu
  • 50 cl vaječného koňaku (nemusí být)
  • 200 g mascarpone

na dokončení

  • 36 ks dlouhých cukrářských piškotů
  • 6 sušenek o trošku menších než je nerezová forma
  • 200 g malin, ostružin, pokrájených jahod apod.
  • lístky meduňky nebo máty na dozdobení
  • jemná silonová stuha nebo uzounká stužka

1.  Základ krému připravte v páře. Do nerezové misky rozlámejte čokoládu a zalijte ji smetanou. Misku zavěste nad kastrůlek s vodou tak, aby se nedotýkal hladiny.

2. Vodu pomalu zahřívejte až se čokoláda zcela rozpustí. Přidejte lžičku vanilkového extraktu a čokoládu dokonale rozmíchejte do hladkého krému. Směs odstavte z ohně a nechte vychladnout.

3. Do základu vmíchejte sklenku koňaku a metličkou zašlehejte mascarpone. Krém nechte vychladit, aby se později lépe pracovalo s cukrářským sáčkem.

Skládání – video

Pracovala jsem s formou širokou 8 cm. Položte ji na podložku a dovnitř vložte sušenku. Připravte si 6 piškotů a zkraťte je asi o jednu třetinu, aby dezert nebyl příliš vysoký. Piškoty naskládejte řeznou stranou dolů podél vnitřního obvodu formy. Měly by vyjít s rozestupy tak akorát. Vychlazený krém vložte do cukrářského sáčku se širokou hubicí a nastříkejte ho dovnitř piškotů zhruba do dvou třetin jejich výšky. Formu opatrně vytáhněte směrem vzhůru a stejně připravte další základ dezertu. Piškoty lehce svažte úzkou stužkou a nakonec zbytek prostoru vyplňte ovocem.

Ještě poznámka – piškoty spořádaně stojí a drží pohromadě díky krému, ale samozřejmě pokud děláte méně porcí a máte více kruhových forem, pak můžete dezert dokončit a nechat ve formách vychladit do druhého dne. Teprve pak je sejměte a dezert před servírováním dozdobte.

dezert1

Dezert plním krémem kousek nad polovinu piškotů a do zbývajícího prostoru vložím čerstvé ovoce. Když chci dortíky naparádit,  převážu je mašlí a dám dobře vychladit. Před podáváním je ještě lehounce pocukruji a dozdobím meduňkou nebo mátou. Pak už se dá jenom hřešit…

Sušenky jsem kupovala s papírovým metrem v ruce, protože u prvního nákupu jsem se zmýlila. Se smíchem musím říct, že dozor v prodejně Albert byl mým počínáním značně znepokojen. Nakonec jsem vybrala anglické sušenky, které měly velký průměr. V tuto chvíli vám neumím doporučit žádnou z našich obvyklých značek, protože sušenky, které jsem potkala, byly vesměs menší. Myslím, že si však poradíte i beze mne.

stuha_zelena

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.