PIKANTNÍ MASOVÉ KULIČKY JAKO PŘEDKRM

Napínací potahy u vás doma
29.5.2021
TIPY NA KOLÁČE PŘED LÉTEM
1.6.2021

Skvělé masové kuličky jsou oblíbeným pojmem po celém světě. Připravte si je doma na sto způsobů a nezapomeňte pozvat hosty.

Stejné je to s oblibou mletého masa, které lze nakombinovat libovolným způsobem podle zvyklostí té které země. Maso je třeba spotřebovat čerstvé a ideální je, když si necháte umlít (nebo sami umelete) vybrané kousky masa. Dávám přednost mixu hovězího s vepřovým, vynikající je samotné drůbeží maso, které následně zpracuji a dochutím přímo v mixéru. Mleté maso je tak chutné proto, že koření i další zvolené ingredience rovnoměrně obalí každý kousíček a když se trefíte, výsledek chutná jedna báseň.

Na svých cestách do zahraničí jste leckde ochutnali skvělé předkrmy označující se mezze, nebo meze. Slovo pochází z tureckého výrazu meh'-ZEH, a představuje pestrou nabídku místních lahůdek, která se na stole objeví v pořadí několika chodů. Při meze se konzumuje i ochutnává, pije se alko i nealko a čas plyne v družném hovoru. První chody bývají studené, další pak teplé. Může se vám stát, že než se teplého menu dočkáte, jste syti i na druhý den.

Ke skvělým předkrmům řadím i masové kuličky. Dají se jíst způsobně z misek s libovolnou zeleninovou přílohou, lze se s nimi klidně vzdálit od stolu. Výborné jsou  studené, s miskami jdou znovu ohřát, jak máte rádi. Dobře ochucené maso doplňuji omáčkou se špetkou chilli, ale tady si udělejte korekci dle svého. Ke kuličkám přidejte dlouhá párátka, aby si každý mohl pohodlně nabrat omáčku a obalené kuličky sníst. Vhodné jsou větší misky, které jsou vyšší a uzavřené, aby se hezky držely v rukách.

 

 

Celoplošný dekor v pravidelném grafickém uspořádání působí nadčasově a neokouká se vám. Módní šedá vypadá dobře jak s doplňky z exotických dřev, tak i s chromem a elegancí minimalistického designu. Misky jsou objemné, takže jsou vhodné na polévky, saláty a předkrmy. Se stejným vzorem si můžete nakombinovat další kousky nádobí - velké hrnky a osmnáctikusovou jídelní soupravu (viz galerie pod článkem).  

VELKÝ VÝBĚR JÍDELNÍCH MISEK NALEZNETE ZDE.

Příprava: 50 minut * Získáte: 40-50 ks kuliček

Kuličky

  • 1 000 g mletého masa, mix hovězího a vepřového
  • hrst vláčné strouhanky, asi 100 g nebo dle potřeby
  • 2 plné lžíce sýra Gran Moravia, strouhaného
  • velká hrst nasekané petrželky / koriandru
  • 6 stroužků česneku, středních a rozmělněných
  • 2 vejce, prošlehaná
  • 8 lžic smetany, 12%
  • sůl a dost čerstvě mletého pepře
  • 2 lžíce olivového oleje na vymaštění pekáče

Omáčka

  • 300 g loupaných konzervovaných rajčat
  • ½ lžičky krupicového cukru
  • ¼ - ½ lžičky chilli, mletého, dávám ¼
  • pepř, čerstvě mletý
  • špetka soli
  • hrst nasekané bazalky
  • 2 lžíce sýra Gran Moravia, strouhaného

1. Namleté maso dejte do větší misky, přidejte strouhanku a sýr. Nasekejte petrželku nebo koriandr a přidejte rozmělněný česnek. 

2. Přidejte prošlehaná vejce a smetanu, směs osolte, opepřete a lehce promíchejte lžící. Pak rukou maso důkladně prohněťte. Směs by měla být vláčná, krásně spojená dohromady. Nyní si navlhčete dlaně a tvořte větší kuličky, asi o průměru 4 cm. Vkládejte je do pekáče vymaštěného 2 lžícemi olivového oleje. Troubu zapněte na 220 °C.

3. Kuličky dávejte blízko sebe, až pekáč zcela zaplníte. Pak kuličky mírně zakápněte olejem a otáčejte je tak, aby se celé obalily. Vložte je na střed horké trouby a pečte 10 minut. Pak kuličky pomocí 2 vidliček otočte a pečte dalších 10 minut.

4. Mezitím připravte omáčku. Rajčata ochuťte, přelijte kuličky a vše poprašte sýrem. Pečte nezakryté ještě 15 minut, až omáčka bublá.

Kuličky i s omáčkou rozdělte do misek a ihned podávejte.

Dávám přednost nepálivým kuličkám v mírně pálivé omáčce. Proto do masa nedávám výrazné koření. Maso s jemnou chutí bylinek a česneku dokonale dokončí strouhaný sýr Gran Moravia. Chcete-li utrácet, dejte ho tam ještě o lžící víc.

Sýr se vyrábí ručně v litovelské sýrárně na Moravě z kvalitního českého mléka podle starobylých italských receptur. Díky použití syřidla rostlinného původu je vhodný pro vegetariány i při nesnášenlivosti laktózy, a je vydatným zdrojem vitaminů A, D a minerálů (1,13 g vápníku na 100 g), které jsou nepostradatelné pro metabolismus vápníku a kostí.

Vyrobit kuličky je zcela jednoduché, i když jich děláte tolik. Tady ještě nejsou hotové. Jsou propečené, ale teprve teď jsem je přelila rajčatovou omáčkou. Sýr přijde znovu nahoru...

... v okamžiku, kdy omáčka bublá a krásně se spojí s výpekem a trochou oleje, kterou potřebuje, mohou kuličky do nahřátých misek. K miskám si můžete pořídit i celý talířový servis pro 6 osob, takže vaše další předkrmy mohou pokračovat podle vašich představ!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.