PESHTEMAL – ORIENTÁLNÍ RUČNÍKY S HISTORIÍ

PEČEME BEZ MOUKY
25.6.2019
OVOCNÉ KNEDLÍČKY BEZ PLNĚNÍ A LETNÍ SERVIS
27.6.2019

Ručník, osuška, ubrus, pareo, pléd, deka na pláž - tenhle kus příjemné látky je přesně to, k čemu ho právě potřebujete.

Peshtemal, jinak také hammam, fouta atd., je tradiční ručník, který byl po staletí využíván v tureckých lázních. Jedná se o rozměrný pruh bavlněné tkaniny vyznačující se pevností a měkkostí, originálním designem a schopností rychle uschnout. Díky všem těmto vlastnostem se popularita Peshtemalu rychle rozšířila do západní Evropy, USA či Austrálie, kde je oblíben zejména jako praktická plážová osuška.

Peshtemal se vyrábí z turecké bavlny, která patří k nejkvalitnějším na světě. Vyznačuje se dlouhými vlákny, která zaručují méně spojů, čímž má výsledná látka pevnou a zároveň jemnou strukturu. Například ve srovnání s froté ručníkem má lepší absorpční schopnosti a díky tomu, že je tenká, mnohem rychleji schne. Proto je vhodná do koupelen, které jsou náchylné na vlhkost. Stejně tak tyto přednosti osušek oceníte na dovolené pod stanem, při cestování i sportu. Zpočátku se může zdát, že ručník neabsorbuje vlhkost dostatečně, avšak s každým vypráním se savost i jemnost látky navýší.

Vzory a barevnost ručníků se lišila dle tradice jednotlivých regionů. Dnes si můžete vybrat z mnoha designů a rozmanitých barev, které tyto doplňky předurčují pro kterýkoliv interiér - od stylu vintage až po modernu. Další informace naleznete V TOMTO ČLÁNKU.

Rychleschnoucí osuška DIAMOND SPORTY je se svými rozměry 100 x 165 cm ideální pro lenošení na pláži, přitom v zavazadle vám mnoho místa nezabere. Osnovní nitě diamantového vzoru jsou ukončeny ručně vázanými třásněmi. V obývacím pokoji či v ložnici můžete tento efektní výrobek využít jako variantu teplého plédu. Při údržbě dodržujte tyto pokyny:
1) Před prvním použitím je vhodné osušku namočit do studené vody a nechat bavlněná vlákna zatáhnout. Následně perte vždy ve vlažné vodě kolem 40 °C, bez přídavku aviváže, která není zapotřebí, protože s každým opakovaným praním bude tkanina jemnější.
2) Sušičku nepoužívejte, jednak osušky perfektně a rychle schnou, a navíc může poškodit bavlnu a zacuchat ručně vázané třásně.
3) Žehlete pouze na střední stupeň.

OSUŠKA DIAMOND SPORTY v červené, modré a černé barvě, 100 x 165 cm, 485 Kč.
53691_runk–peshtemal-marine-(100-x-180-cm)-lut-hq-adj_eshop_z1

JAK NA OPRAVU TŘÁSNÍ

Vázané třásně na osuškách prozrazují ruční práci. Jsou krásné, ale trochu zranitelné. V některých případech k vám doputují s volnějšími uzlíky, proto před prvním praním zkontrolujte zda dobře drží, a případně je zatáhněte. Při praní se vyplatí snížit otáčky při odstřeďování, aby se třásně nezamotaly. A sušení v sušičce také není vhodné, tam se zase mohou snadno rozplést. Kdyby se vám to přece jen stalo, pak je zase lehce upravíte:
1) Rozpletenou třásničku rozdělte na 2 prameny
2) Každý pramen pevně zakruťte směrem doprava
3) Zapleťte oba prameny do sebe, ale opačným směrem
4) Konec zajistěte pevným uzlíkem
Osuška MARINE je ještě o trochu větší, má rozměr 100 x 180 cm. Pohodlně si na ní zalenošíte na pláži, nebo si ji vezměte s sebou do tělocvičny. Prázdninová barevnost je plná slunce a k létu zářivé barvy prostě patří. Pro pohodu při slunění využijte i naši nabídku opalovacích másel - před i po slunění; chcete-li se dozvědět víc, do dalšího článku se proklikněte obrázkem: OSUŠKA PESHTEMAL MARINE, 100 x 180 cm, 485 Kč.
Osušky Peshtemal jsou skutečně všestranně využitelné. Není divu, že jsme je důkladně prověřili i v terénu. A obstály na výbornou, Perfektně se žehlí (musí-li to být), rychle schnou, na prostřeném stole vypadají prázdninově, a to v interiéru i venku v zahradě. A pokud se rozhodnete pro piknik, vše potřebné bez problémů složíte i na kolo; osušky zaberou minimum místa. Nakonec to ocení i váš prádelník, do kterého nepřibude objemný balík textilu: OSUŠKA PESHTEMAL DAFF 100 x 180 cm, 445 Kč.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.