PERNÍKOVÉ OZDOBY NA STROMEČEK

5 DÁRKŮ Z DOMÁCÍ KUCHYNĚ
9.11.2021
ADVENTNÍ KALENDÁŘ S NOVÝM KATALOGEM
16.11.2021

Silikonové formy jsou v kuchyni mocnými spojenci. Jejich pomocí vykouzlíte dokonce i ozdoby na vánoční stromeček.

Už dávno jsme si zvykli, že nám silikonové výrobky v kuchyni pomáhají nejen s vařením a pečením, ale také s údržbou i úsporou místa. Praktické pracovní nástroje, skladné vály na cukroví, chňapky chránící ruce i zajímavé formy na pečivo, nám každodenně prokazují dobrou službu. Zvláště formy a formičky na drobné vánoční cukroví šetřící čas, bábovky, formy na chleba nebo košíčky na muffiny, se v prosincovém předsvátečním čase nezastaví.

Tentokrát jsem vyzkoušela formu na perník obsahující šest vánočních ozdob plných detailů, které stačí po upečení jen jemně dokončit podle vlastní fantazie. To, co je na tvarech nejzajímavější, jsou otvory pro provléknutí stužky umožňující zavěšení voňavé dekorace na stromek. Zcela otevřeně říkám - výrobci jsem nevěřila, že pevné perníkové těsto malé otvory vyrýsuje, a ozdoby budou použitelné. Spíš jsem tipovala, že bude vhodnější zvolit čokoládu, která ouška pro zavěšení krásně zalije. Ale perníkové těsto si s formou poradilo perfektně. Zvolila jsem měkčí těsto vonící po pomerančích. Je víc tukové a tím pádem se i velice rychle rozleží. Můžete ho vyzkoušet, zaručeně vám zachutná.

Je to další tip na pečení s dětmi, které si ozdoby rády dotvoří podle svého. Co kdyby přece jen přišel Ježíšek...

Řadu silikonových výrobků, které vám usnadní vánoční pečení, naleznete v galerii pod článkem i na našem e-shopu. Rádi je za vámi obratem vypravíme.

Příprava: 30 minut + tvarování do formy * Získáte: 33 ks ozdob

  • 280 g hladké mouky, prosáté
  • ½ lžíce perníkového koření
  • ½ lžíce kůry z pomeranče, jemně mleté
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 50 g třtinového cukru
  • špetka soli
  • 70 ml smetany na šlehání
  • 70 g másla, změklého
  • 80 g medu

1. Do mísy robota vložte mouku, koření, pomerančovou kůru, sodu, cukr a sůl, a vše dobře promíchejte. 

2. Přidejte smetanu, změklé máslo a med. Vše krátce prohněťte, až vznikne hladké těsto. Těsto je lepkavé, ale přesuňte ho na vál a s trochou mouky propracujte. Nesnažte se ho příliš podsypávat, zpracujte ho do válečku a přesuňte do lednice.

3. Druhý den jím naplňte formy - pracovala jsem se 2 ks, je to jednodušší a rychlejší. Těsto je měkčí, než je u perníku obvyklé, ale pro plnění forem ideální. Z těsta si oddělte vždy potřebnou část a zbytek ponechte v lednici. Během přípravy zapněte troubu na 175 °C. Formičky plňte do výšky 3 mm, těsto hodně vyskočí. Pečte 10 minut.

4. Když těsto ztmavne a odskočí od okrajů formy, jsou ozdoby hotové. Nechte je krátce vychladnout a prsty je vytlačte ven. Otvory na pověšení budou krásně vytvarované. Perníky nechte vychladnout na mřížce.

Vychladlé ozdoby dokončete podle svého přání a pomocí úzkých stužek zavěste na stromek.

Těsto je voňavé a vláčné jak plastelína, není ale tak pevné, jak jste u perníčků zvyklí. Je to proto, že je ho třeba snadno vmáčknout do formy a vytvarovat kolem oček pro zavěšení. Jde to velice dobře, jen si zbytek těsta ponechejte v chladu. Pokud se vám tvary líbí, doporučuji koupit dvě formy, aby bylo pečení ekonomičtější. Při pečení perníčky hodně vyskočí a formu dorovnají. Jsou hezké tak jak jsou, necháte-li je na míse, ani je nemusíte zdobit. Děti si je však určitě všelijak vylepší pomocí čokolády, polevy v tubičkách nebo cukrářskými ozdůbkami. Pro zavěšení na větvičky si připravte stužky široké asi 4 mm.

Hraní s perníkovými ozdobami se mi moc líbilo, cukroví však dlouho nevydrželo. Tyto perníky jsou totiž měkké hned, takže s ochutnávkami všech přítomných mi vydržely dva dny. Raději si je upečte až týden před Vánocemi. Až budete uklízet stromeček, nezbude tam ani jediný :o)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.