PEČUJEME O ZAHRADNÍ NÁBYTEK

5x KOUZLENÍ S CUKRÁŘSKÝM SÁČKEM
20.4.2021
KORKOVÁ NÁSTĚNKA ZE ŠPUNTŮ
22.4.2021

Vytvořit si pohodlný kout na balkoně či na zahradě je přinejmenším potěšením, ovšem chvíle odpočinku strávené na vzduchu také podporují pevné zdraví.

Otázku, jak velký odpočivný set si pořídíte, vyřeší prostor, který máte k dispozici. K pohodlnému užívání židlí u stolu, křesílek nebo rozkládacích lehátek patří i to, že se kolem můžete pohybovat bez omezení. Nejčastěji řešenou otázkou je pak volba materiálu vzhledem k podmínkám a následně i jeho údržba. Tady je zapotřebí vzít v úvahu výhody a občas i nevýhody jednotlivých typů nábytku.

Mluvíme-li o venkovním užití, patří v poslední době k nejpreferovanějšímu výběru nábytek z umělého ratanu. Je praktický, dokonale vzdoruje povětrnostním vlivům a slibuje dlouhou životnost. Opatříte-li ho příjemným čalouněním, nabídne vám pohodlí jako doma. V kombinaci s kovem existují variabilní subtilnější tvary židlí a křesílek, které se spolehlivě vejdou na balkon nebo do malých předzahrádek. K novinkám letošního roku patří rozkládací zahradní bary s nádobami na led i přenosné barové mini stolky, které doma naplníte dobrotami a vezmete si ven, třeba na piknik.

V neposlední řadě nabízíme pro vaši pohodu také řadu doplňků v podobě přenosných sedacích boxů s úložným prostorem, zahradní lavice i oblíbené houpací lavičky se stříškami nebo rozměrné boxy pro uložení polstrů či servírovacího náčiní. Zahajte svou letošní venkovní sezonu ve zdraví a pohodě.

17042-(3)_eshop_z3

PŘÍRODNÍ A UMĚLÝ RATAN

pro využití v interiéru a exteriéru

Oba typy ratanového nábytku mají celou řadu spojů a výrazně plastický povrch. Především se na něm usazuje prach, ale není to nic, co se nedá zvládnout.

Zatímco přírodní ratan se hodí do interiéru nebo do zimních zahrad, umělý ratan můžete směle vystavit venkovní nepohodě. Nábytku z přírodního ratanu nevyhovují vysoké teploty, nestavte ho do blízkosti topení, protože vysychá a může se projevit vrzáním. Naopak, prostory s mírnou vlhkostí ratanu prospívají, proto jej ponechte v zimní zahradě, v koupelně i na chalupě. Ratanová křesla pak můžete ponechat na kryté otevřené terase po celé léto. Při údržbě nejdříve odstraňte prach pomocí vysavače s kartáčovým nástavcem, který se dostane do hlubších spár. Pak povrch ošetřete hadříkem namočeným v roztoku běžného saponátu či mýdlového roztoku a dosucha ho vytřete. Opět se bude lesknout.

Odpočivné sety z umělého ratanu mají výraznější barevná provedení, takže si můžete vybrat správný typ pro uspořádání své zahrady nebo terasy. Materiály na slunci neztrácejí sytost, nepraskají a nevadí jim střídání tepla a chladu. Přesto je při delším neužívání přikryjte speciálními obaly, které je ochrání. Umělý ratan je třeba udržovat zhruba dvakrát za rok, postup je stejný jako u přírodního ratanu. Kartáčem odstraňte venkovní nečistoty, pak povrch vysajte a zbavte prachu a pylů a následně umyjte mýdlovou vodou. I když to při venkovním úklidu svádí použít prudký proud vody z hadice, nábytku tlak vody neprospěje. Povrchy umyjte ručně houbou a dosucha vytřete. Na trhu je také dostatek speciálních prostředků určených k ošetření vyplétaného nábytku a polyratanu. Snadno odstraňují mastnotu, olej, saze, prach i otisky prstů a dlouhodobě zabraňují novým nánosům špíny a stárnutí výrobků.

Pokud pěstujete dokonalý anglický trávník, pořiďte si pro zahradní nábytek kovové podložky pod nohy židlí a stolu. Po dešti se vám nebudou bořit do půdy a vytvářet nepěkné dolíky.

ZAHRADNÍ PODLOŽKY POD ŽIDLE A STŮL, sada 4 ks, velikost 11 × 7 × 7 cm

18895_17209508_go-bar_9217_e_z3

ÚDRŽBA PLASTOVÉHO NÁBYTKU

nenáročná se speciálními prostředky

Také plastový nábytek doznal mnoho změn. Vybírejte si kvalitní pevné materiály s matným leskem a o svůj nábytek pravidelně pečujte. Plasty na sebe špínu celkem dobře přitahují, až se na jejich povrchu vytvoří nepěkná patina. Z počátku si vystačíte s běžným saponátem, ale povrch nikdy nedřete kartáčem, protože v poškrábaných plochách se snáze usazuje nečistota. Lepší je používat speciální voskové přípravky (např. zn. Hartman), které dokážou zašlý nábytek zrestaurovat do původního lesku. Přípravky odpuzují vodu i nečistoty a obsahují účinný UV blok zabraňující stárnutí syntetických materiálů a prodlužující životnost vašeho zahradního nábytku.

Vedle praktických stolů, židlí a křesílek máme v nabídce i zahradní lavice s úložným prostorem, které můžete směle nechat v přírodě po celou sezonu. K novinkám patří rozkládací bary sloužící jako malé stolky a v jejichž útrobách může být nádoba na led a nápoje, nebo svačina k vodě.

PŘENOSNÝ BAROVÝ STOLEK GO BAR S CHLADICÍ NÁDOBOU NA LED

1806701_eshop_z1

DŘEVO DOKÁŽE ODOLÁVAT VENKOVNÍM PODMÍNKÁM

ochrání ho lak, olej nebo kvalitní barva

Dřevěný zahradní nábytek s přírodním povrchem patří k nejkrásnějším, ale také k nejnáročnějším na údržbu. Většinu druhů tvrdých dřev je dobré hned po nakoupení ošetřit olejem, i když nábytek přichází z obchodu v neporušeném stavu. Použijte olej určený pouze pro váš typ nábytku a před použitím se ujistěte, že nábytek je dokonale suchý. Pokud nábytek necháváte pod širým nebem, je třeba dřevo ošetřit alespoň 3× za sezonu. Vlastníte-li set z teakového dřeva, ten nepotřebuje časté napouštění, protože dřevo hodně oleje obsahuje. Zato však se vlivem slunce a sucha barví do šedavého odstínu. Tuto patinu lze odstranit přípravkem, který se přímo jmenuje odšeďovač.

K uskladnění dřevěného nábytku na zimu není vhodný suchý a teplý prostor, ani ochranné plastové obaly, pod nimiž by se mohly n dřevu objevit plísně nebo houby. Nábytek nechte dýchat např. v garáži nebo jiném krytém prostoru, pod pergolou apod.

ZAHRADNÍ PIVNÍ SET, přírodní dřevo a zelený kov

18948_17207188_jaipur-with-cusion_8736_e_z2

POHODLNÉ ČALOUNĚNÍ

mnohé se vejde do pračky

Dřevěné i kovové konstrukce zahradního nábytku vyhovují polohování a skládání jednotlivých prvků, ale k sezení a lenošení je příjemné přizvat ještě měkké textilie. V exteriéru však odolávají velké zátěži - na polstry a polštáře působí vlhkost, do textilií obtiskneme opalovací krémy, s chutí si na nich ustelou i naši domácí mazlíčci. Velkým nepřítelem je i samotné slunce, které dokáže vybělit barvy a povrch textilií stárne a může popraskat. 

Pro chvíle, kdy polstry židlí a lehátek nepotřebujeme, je dobré ukládat je do speciálních boxů z umělého ratanu. Pokud výrobce uvádí, že povrch textilií je voděodolný, pak jej postačí vykartáčovat a vyklepat, pak nanést roztok mýdlové vody a nechat chvíli působit. Houbou vyčistěte zašpiněná místa a povrch opláchněte čistou vodou. Nechte uschnout rozložené na vzduchu.
Polstry naplněné dutým vláknem s pracím potahem svěřte pračce (má-li potřebnou kapacitu). Nechte je jen lehce odstředit a opět vysušte na vzduchu.

ZAHRADNÍ LEHÁTKO JAIPUR S POLSTREM, grafitový umělý ratan

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.