PATCHWORKOVÁ SKLÁDANKA

5x ZE STARÉHO NOVÉ
20.9.2017
ARANŽMÁ S BARVAMI PODZIMU
25.9.2017

Patchwork je označení pro tradiční textilní techniku spočívající ve výsledné harmonii celé řady vzorů, dovedně složených vedle sebe. Název převzatý z angličtiny, se dá přeložit jako záplatování.

Právě tak tato technika vznikla. Starší a obnošené šatstvo bylo třeba vyspravit, a tak z obyčejné záplaty vznikl ozdobný prvek. Nebylo to zamýšleno jako paráda, ale k záplatám se využil každičký kousek látky, který byl zkrátka někdy hodně odlišný od původního oděvu. Dalším důvodem k sešívání kousíčků látek bylo to, že nesmělo přijít vůbec nic nazmar. Lidský důmysl jednoduše přišel na to, že pestré směsice barev, a různorodé vzorky vedle sebe, vypadají báječně. Vzájemně se umocňují a působí výtvarně. Podobně začaly vznikat velké plochy prošívaných přikrývek, na kterých se objevovalo veškeré vyšívací umění švadlenek. Jednotlivé kousky textilních skládaček byly vyšívány všemi známými stehy, prošívány s plastickými výplněmi (trapunto), vrstveny a prořezávány do úchvatných vzorů. Nezřídka na nich pracovalo několik žen najednou, a každá si na rubu označila svůj blok – svou část práce. Patchwork se stal uznávaným uměleckým dílem.

Originální práce je nenahraditelná, ale dnes už si všechno zápolení s jehlami, výplněmi a látkami můžete ušetřit, protože si lze koupit mnoho výrobků v tomto stylu, často udávajícím jeden z proudu módních trendů. Přesto se však obrovská řada koníčkářek o tuto techniku zajímá. Existují speciální šicí stroje na patchwork a dostanete připravené a nařezané kousky látek, úžasně ladící k sobě (kdybyste někdo potřeboval poradit, ozvěte se).

Ovšem i mimo sféru textilních výrobků zakoupíte celou řadu věcí, které nesou odkaz této krásné práce. Složené dekory naleznete na porcelánu, na bytovém textilu, na oděvu – letos dokonce na obuvi, a ve stejném duchu si doplňte i svou domácnost zařízenou ve venkovském stylu:

  • Doménou patchworku je samozřejmě textil. Barevně se může jednat o velmi výrazné doplňky; lze si však vybrat i takové, které preferují skladbu jemných pastelových barev, takže není třeba se bát, že je těžko sladíte s okolím. Jako příklad poslouží ložní prádlo nebo potahy na polštářky.
  • Potisky látek zahrnují jak pevnější materiály na ubrusy a jednoduchá prostírání, tak jemnější bavlnu určenou třeba na závěsy. Naprosto originální vzorování nabízejí super strečové potahy na křesla a sedačky se značkou Adana. V několika odstínech materiálu s výjimečně pružnými vlastnostmi objevíte skladbu patchworkových vzorů, až když potahy napnete. Jsou zhotoveny tón v tónu tak, aby jen elegantně doplnily váš interiér, aniž by do něj vnesly příliš vzruchu.
  • V ne poslední řadě naleznete sousedství zajímavých vzorů i na doplňcích, které mimořádně sluší kuchyním. Zástěrky, chňapky nebo hrnečky na čaj váš domov příjemně zútulní. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.