PAPPARDELLE S HOUBAMI

BETLÉMSKÉ ZVONĚNÍ
13.10.2021
KARAMELOVÉ LASKONKY
18.10.2021

Pánev je králem kuchyně, o tom není sporu. Pokud rádi vaříte a pečete, určitě se neobejdete jen s jedním klasickým typem.

Dnes se budu věnovat robustní pánvi, na níž uvaříte i upečete pokrm pro 4 osoby. Dostala svůj název podle tradičního španělského pokrmu - paelly, což je pro zemi typické jídlo z rýže, podobné rizotu nebo pilafu. Pochází ze španělského města Valencie a připravuje se na speciální nízké rovné pánvi s uchy zvané paellera. Často ho lze ochutnat přímo na rušné ulici. 

V naší české domácnosti můžete pánev uplatnit podobným způsobem, ale mimo paelly ochucené nejrůznějšími ingrediencemi, lze na pánev hodit ledacos. Dokonce i italské jídlo, řekněme po našem široké nudle s houbami, které dělám s velkou oblibou. Až budete přemýšlet o tom, zda pánev pořídit, či ne, přihlédněte ještě k jedné nesporné výhodě. Řada jídel potřebuje nejprve úpravu na plotně a pak zapečení v troubě. Na této pánvi pořídíte vše naráz, bez mazání dalšího nádobí, nemluvě o tom, že řadu běžných pánví do trouby nedáte kvůli materiálu na rukojeti, která nesnese vysoké teploty. Tenhle kousek v kuchyni určitě nebude zahálet.

Příprava: 50 minut * Získáte: 4 porce

  • 300 g krémových (hnědých) žampionů / hříbků z lesa
  • hrst namočených sušených hub pro vylepšení žampionů (nemusí být)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 menší cibule, nakrájená nadrobno
  • 150 g plátků libové slaniny, na nudličky
  • 2 větší stroužky česneku
  • sůl a pepř
  • ½ lžíce lístků tymiánu / 1 lžička sušeného
  • 200 ml smetany, 30%
  • 300 g těstovin pappardelle
  • 50 g čerstvě strouhaného tvrdého sýra typu parmezán  (grana padano, džiugas)

1. Houby očistěte, nakrájejte na plátky a do opečte v pánvi na 2 lžících extra panenského oleje. Ke konci přidejte cibulku nakrájenou nadrobno a 150 g slaniny nasekané na malé nudličky. Jakmile se slanina opeče, přidejte rozmělněný česnek, směs osolte a opepřete.

2. Přihoďte lísky tymiánu (nebo lžičku sušeného) a vmíchejte smetanu. Vše provařte, až začne omáčka houstnout. 

3. Mezitím uvařte těstoviny v osolené vodě (na skus), slijte je a 1-2 lžíce vařené vody přidejte k omáčce. Ihned přimíchejte pappardelle, promíchejte, zasypejte hoblinkami sýra a ihned podávejte.

Novou pánev omyjte saponátem a promastěte lžičkou oleje. Příště už si tak počínat nemusíte. Nyní pánev rozpalte se 2 lžícemi extra panenského oleje a začněte smažit houby. Díky tomu, že krémové žampiony zakoupíte po celý rok, můžete si tuto pochoutku připravovat často. V sezoně si ji však udělejte z nasbíraných hříbků, to je teprve luxusní. Když používám hnědé žampiony, ráda k nim pro toto jídlo přidávám hrst sušených hub. Čerstvé žampiony se výborně dokoření a získá aroma z lesa.

Tymiánem nešetřím, ale dejte ho, kolik máte rádi. I když je pokrm kalorický, také na smetaně nešetřete a použijte 30%, i víc. Přidáte-li např. smetanu na vaření, nebude to ono. Pravdou je, že jídlo je hodně syté a nesníte ho hromadu. Výhodou velké pánve je i to, že potřebuje-li některá z ingrediencí „dotáhnout”, můžete ji kontrolovat odděleně a stále je vedle místo na další porce dobrot přidávaných postupně. Vaření je rychlé a přehledné.

Ještě vše za horka promíchat a zahrnout spoustou skvělého sýra. Tentokrát sekundoval tvrdý sýr Džiugas, který má snížený obsah laktózy a je bezlepkový. Pappardelle jsem se naučila připravovat podle receptury mého oblíbeného kuchaře Gennaro Contalda; chutě jeho jídel jsou mi neustále bližší. Také si nechte chutnat!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.