OVOCNÉ MÜSLI TYČINKY ZE SUŠIČKY

ÚDRŽBA VLASOVÝCH MATERIÁLŮ
6.10.2021
DIY – RÁM NA NÁUŠNICE
11.10.2021

Připravte si na víkend něco zdravého na zub. Možná právě plánujete výlet do přírody, tak se to bude hodit.

Na dobytí energie si můžete vzít na cestu pytlík oříšků a sušeného ovoce. Je to účinná vzpruha, když vaše tělo potřebuje povzbuzení. Ještě lépe však zaúčinkují výborné ovocné müsli tyčinky s čokoládou a příměsí rozdrcených mandlí. Dělám je většinou v návaznosti na výrobu čerstvých domácích rozinek. Možná jste vyzkoušeli podle receptu ZDE. Rozinky jsou šťavnaté a plné zdraví, a koukám z nich něco vytvořit, než mi je rodina sní :o)

Touto dobou sušičky pracují asi i u vás na plné obrátky. Není divu, když je třeba zpracovat přebytky ze zahrádek, a dokonce se mezi sezonním ovocem a zeleninou na trhu objevují rozumnější ceny. Připomínám skvělé zeleninové chipsy, sušená rajčata i jablečné a hruškové křížaly na zimu. Zdravého mlsání není nikdy dost.

Příprava: 40 minut + 8 hod sušení * Získáte: 14 ks tyčinek velkých 9 × 3 cm

Tyčinky

  • ½ šálku datlí, asi 8 ks
  • ½ šálku domácích rozinek
  • 3 lžíce kokosového oleje, rozpuštěného
  • ½ šálku mandlí, nasekaných nahrubo
  • ½ šálku jemných vloček s vlákninou
  • 1 lžíce chia semínek
  • 1 lžíce kakaa
  • 3 lžíce kokosu, jemně mletého

Poleva

  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 2 lžíce datlového sirupu
  • 1 ½ lžíce kakaa

1. Než si přichystáte ostatní ingredience, datle a rozinky namočte na chvíli do horké vody. Vymačkejte je, přidejte trochu studené a vše rozmixujte na hladké pyré.

2. Ovoce přesuňte do větší mísy, přidejte tekutý olej a ostatní ingredience, a hmotu chvíli zpracovávejte lžící, až se vše provlhčí a krásně spojí. Nechte chvilku odpočívat.

3. Pak hmotu přesuňte na silikonový vál nebo na jinou podložku opatřenou pečicím papírem, a vyrobte z ní placku, kterou zarovnejte do tvaru obdélníka. Měla by být vysoká něco málo přes 1 cm. Rozkrájejte ji na požadovanou velikost tyčinek, trefuji se tak do velikosti 9 × 3 cm.

4. Tyčinky rozmístěte na 2 síta sušičky a sušte je 8 hodin při teplotě 50 °C, ideálně přes noc.

5. Ráno tyčinky zkontrolujte, zůstanou příjemně měkké na skus, ale jsou pevné a dá se s nimi pohodlně manipulovat. Pokud jste měli tyčinky vyšší, přidejte hodinku sušení. Vychladlé tyčinky dejte na pečicí papír, v horké lázni umíchejte polevu a pomocí lžíce tyčinky dozdobte.

Hotové tyčinky nechte uschnout, složte je do plastové krabičky a uložte do chladničky.

Do tyčinek nepřidávám žádný cukr, podle mě úplně postačí sladkost rozinek a datlí. Tyčinky ve výsledku tedy nejsou nijak extra sladké, proto je příjemné přidat navrch čokoládu, která všechny chutě dotáhne. Jako u každého vaření, i zde platí, čím kvalitnější suroviny použijete, tím lahodnější chuť nakonec vytvoříte.

Těsto dělám jen něco přes 1 cm vysoké, aby tyčinkám stačilo 8 hodin na vysušení. Tyčinky jsou vláčné, ale pěkně kompaktní, nikdy se nelámou. Důležité je, nechat výchozí hmotu provlhčit a dobře ji propracovat. Pokud si přejete vytvořit vysoké porce, pak je vhodnější připravovat müsli tyčinky z jiného těsta v silikonové formě v troubě.

Necháte-li tyčinky 3-4 dny v krabičce v lednici, budou ještě lepší. Všechny chutě se naplno rozvinou a tuk z čokolády je udrží vláčné. Pokud čokoládě holdujete, připravte si jí víc a tyčinky shora celé potáhněte. Jsou opravdu výborné!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.