OVOCE V RUMU S MISKOU Z MELOUNU

PODNOS MÍSTO OBRÁZKU
3.6.2016
BEZINKOVÉ ŽELÉ + TISK VÁLEČKEM
7.6.2016

stuha_hneda
Nádherné léto je před námi, a pomalu si začneme užívat sladkost ovoce ze zahrádek. Dozrávají jahody a nelze jinak, než mlsat, zavařovat a nakládat.

Jahody mám nesmírně ráda, to asi úplně každý. Proto, že jsou překrásné, proto, že voní, i proto, že jsou tak dobré. Sezonu u nás začíná čokoládový dort s kopcem jahod, koláč pod svůdnou želatinou s utopenými plátky jahod, lahodné zavařeniny, a také – založím si na zimu sklenici ovoce v rumu neboli rumtopf. Celá akce s opilým ovocem začíná právě jahodami. Kouzlo spočívá v tom, že do sklenice vkládáte ovoce tak, jak jednotlivé druhy dozrávají. Je to taková radostná přehlídka léta, kterou si schováte pod víčkem na Vánoce nebo na Silvestra. Připravíte si lahůdku, kterou nikde nekoupíte…

Nejdříve ze všeho si pořiďte objemnou láhev, která bude ovoci slušet. Budete ji mít v lednici pěkných pár měsíců, tak ať vás pohled na ni stále těší. Ideální je dvoulitrová, ale pokud nakládáte poprvé, začněte i s menším objemem. Sklenice by měla mít dobré těsnění a pevný uzávěr ke snadné obsluze. Během léta je třeba sklenici několikrát otvírat. Pořídila jsem si skleněnou dózu s klipovým uzávěrem, která je v nabídce v objemu 1, 1,3 a 2 litry. Je úžasná.

stuha_hneda

OVOCE V RUMU

Příprava: průběžně – od června do září * Množství: libovolné

  • na 1,5 kg sezonního ovoce je třeba asi ¾ kg krupicového cukru a 1 litr světlého nebo tmavého rumu

Do mojí sklenice se vejde asi třetina surovin. Budu je skládat postupně, takže další pokyny jsou zcela orientační. Obecně platí, že každou vrstvu čistého, omytého a okapaného ovoce musíte zasypat několika lžícemi cukru a zalít rumem tak, aby ovoce bylo ponořené alespoň 1 cm pod hladinou.

Nepoužívejte přezrálé ovoce, broskve a hrušky je vhodné předem oloupat, velké plody je třeba rozkrájet na úhledné kousky. Pecky a jadýrka odstraňte.

Po první várce ovoce cukrem nešetřete, později můžete dávat cukru už méně. Nakládání obyčejně končí švestkami. Spolu s třešněmi bývají ve směsi nejchutnější. Pokaždé sklenici dobře uzavřete a uskladněte v chladu a temnu.

Když vydržíte do Vánoc
Pak můžete podávat opilé ovoce se zmrzlinou. Nebo usmažte kopec lívanců a ke každé porci přidejte na talíř trochu rumem nasáklého ovoce a dozdobte kopečkem šlehačky.

Pokud jste dělali velkou várku, rum chutnající po ovoci nakonec přeceďte přes jemné pláténko a pochutnejte si na lahodném likéru. Uvidíte že to stálo za to – vydržet!

003

Seznam ingrediencí je skutečně zapamatovatelný – potřebujete nepřezrálé ovoce * cukr * kvalitní rum * bylinky, nejlépe mátu * a dle své chuti skořici, badyán, citronovou kůru (není nutná). Množství neuvádím, protože budete skládat, prosypávat a zalévat postupně a zcela individuálně. Každý má rád jinou skladbu ovoce. Zkazit nic nemůžete; o všechno se postará lahodná úroda.

004

A tady je něco pro mlsaly. Těsně za jahodami přibudou do sklenice třešně a broskve – a vás začne zajímat, jak to vlastně chutná. Prozradím, že zhruba po měsíci můžete ochutnávat. Má to jen jedno riziko, že se rumová lahůdka nedočká malin, borůvek, rybízu, hroznového vína a blum, protože ji zaručeně sníte :o) Pohoštění může vypadat netradičně. Naservírujte trochu ovoce a ovocného likéru do poloviny melounu Galia:

Meloun rozkrojte, z obou polovin vykrojte semena a z celé jedné poloviny vydlabejte vykrajovačem kuličky. Na druhé polovině, do které bude servírovat ovoce v rumu, si vyznačte asi 1,5 cm od okraje kruh, ze středu opět vykrojte pár kuliček a zbytek čistě vydlabejte lžící do tvaru mističky. Meloun obraťte a z kulaté části odkrojte plátek slupky, aby ovocná mistička na rovné ploše dobře stála.

005

Melounovou misku naplňte ovocem a rumovým likérem, ve které se ovoce koupalo. Přidejte vychlazené melounové kuličky s citronovou kůrou, a podávejte. Spojení čerstvého a nakládaného ovoce je moc dobré. Zbytek melounové mističky snězte nakonec.

První zmínky o jahodách pocházejí se starověkého Říma. Už tehdy patřily k mimořádným lahůdkám. A to víme teprve my, jak jsou jahody zdravé. Když sníte jen 100 g jahod, máte v sobě denní dávku vitaminu C. V dětství mě trápila po jahodách kopřivka. Pokud je podáte společně s mléčným výrobkem, pak se kyselina šťavelová neutralizuje. V poslední době bylo zjištěno, že jahody pomáhají při léčbě srdce a dokonce působí jako afrodisiakum. Tak si pořádně pochutnejte!

stuha_hneda

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.