6 OTÁZEK KOLEM STOLOVÁNÍ

JAK SPRÁVNĚ UVAŘIT VEJCE
11.4.2017
PRUHOVANÝ MAZANEC
13.4.2017

Všichni známe své uspěchané snídaně, obědy v krabičkách – v lepším případě na lavičce v parku, i večeře s dětmi a padajícími hračkami ze stolu. O to blaženější je volný víkend nebo dokonce blížící se svátky, kdy se všichni v poklidu sejdeme u prostřeného stolu.

Ani tehdy nemusí jít o velkolepou tabuli. Úplně postačí příjemná atmosféra, a stůl se vším co na něj patří, v nápaditém a individuálním ladění. Aby vám všechny přípravy nezabraly tolik času, je docela důležité získat určitou rutinu. Chystáte-li sváteční stůl, který je věnovaný narozeninám, sezonním oslavám, dětem apod., pak je dobré mít v rukávu nějaký nápad, protože do hry vstupuje navíc dekor, který sympatickým způsobem splní příjemné očekávání hostů.

Vyhnu se nyní svátkům a oslavám a budu hovořit o hezkém stolování obecně. Ke zmíněné rutině patří pár pravidel, které se mi vyplácí dodržovat:

  • Základní ideu celému stolování poskytne ubrus – nebo spíše textilie obecně, protože můžete použít i malé prostírky, a při slavnostnějším stolování samozřejmě nechybí látkové ubrousky. Textil musí ladit s nádobím, to je samozřejmé. Na druhé straně celek – stůl i nádobí, by neměl vytvářet pozoruhodný ostrůvek v místnosti (kromě dětské oslavy, kdy je vše dovoleno), ale měl by ladit s celkovým prostorem. Ne, není to složité. Prostě si v tomto duchu pořiďte základní výbavu, kterou můžete donekonečna obměňovat.
  • Jiskru dodá celému stolu dekor. Můžete ho věnovat sezonně, probíhajícímu svátku, ale také jedinci, pro kterého jste se tu právě sešli. Pak si vzpomeňte na jeho koníčky, záliby, povahu. Vaši péči bude brát jako milý osobní dárek.
  • Stylově pestrý stůl potřebuje jednoduché nádobí. Ať si pořídíte keramiku nebo porcelán, poohlédněte se po takovém nádobí, které vám nepřekazí plány zdobností, zlacením apod. Pak můžete vytvořit stůl ve stylu safari, stejně tak, jako vánoční tabuli.
  • Stolní nezbytnosti, ke kterým patří slánky, servírovací tácy, patrové podnosy a jiné věci, které nepoužíváme každodenně, by opět měly splňovat základní ladění, buď do elegance nebo rustikálního stylu, aby se daly kdykoli promíchat se základní výbavou. Zcela nekonfliktní volbou je sklo, opět v potřebném stylu.
  • Nejdůležitější místo na stole je jeho střed. To je místo určené pro květiny, svícny, svíčky a hlavní dekorace, a také na něj většinou nedosáhnou dětské ruce. Sem uložte to nejkrásnější, na co se mají všichni zahledět – ať je to váš kulinářský výtvor či mísa plná ovoce.
  • Neopomeňte detaily. Věnujte pozornost krásným příborům, sklenicím, a ubrouskům. Naučte se s nimi různá kouzla, protože na jednoduchém stole mohou působit naprosto dominantně. Při výjimečných příležitostech přivítejte své hosty zasedacím pořádkem a malou pozorností, která okamžitě upoutá.

A nezapomeňte využít každý okamžik, kdy si můžete prostřít – třeba na balkoně. Určitě se vejdete i na miniaturní stolek.


 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.