4 OSVĚDČENÉ FINTY PRO UKLIZENOU KUCHYNI

MED Z PAMPELIŠEK
12.4.2016
CITRONY SE SVĚTÝLKY
14.4.2016

Kuchyň je v podstatě dílna. Je plná drobných věcí, které se ustavičně přemísťují z místa na místo, podle toho, co se právě vaří. A nejhorší jsou ingredience, které neustále kapou, lepí, sypou se. Kam s nimi?

Mám ráda vše rychle při ruce a na svém místě. Myslím si, že mám systém (já se v něm vyznám), ale přesto moji členové rodiny neustále tápou. Občas mě zaskočí otázkou – a kde máme to – a toto?? Zdá se, že mám ještě co vylepšovat…

Nejsem tedy způsobilá radit, ale připojuji alespoň pár základních pravidel, která usnadňují organizaci. Totiž, pokud každá věc ve vaší kuchyni nemá své stálé místo, pak budete neustále jen uklízet a přerovnávat.

1 ZÁSUVKY  Šuplíkový systém propaguji, kudy chodím. Máte-li více zásuvek, zcela logicky si utřídíte i věci v nich. Pak máte krásně uspořádané drobnosti k pečení, servírování, vaření atd. Do šuplíků je třeba pořídit plastové organizéry, které se snadno udržují. Zabydlete je kořenkami a dávkovacími dózami na jednotlivé druhy sypkých potravin, které se neustále spotřebovávají a doplňují.

2 POLICE  Soudím, že police jsou v kuchyni potřebné, i když se musí čistit a udržovat. Dávejte na ně pouze to, co je neustále v oběhu, takže se na věcech neusazuje prach. Nechte si po ruce sklenky, hrnečky, kořenky, odměrky a pomocníky, po kterých potřebujete při vaření rychle sáhnout. Na policích také vyniknou předměty, které dělají prostor útulným a podporují design. Spoustu drobností i surovin zde uschováte do efektních dóz. Záleží jen na vás, zda dáte přednost keramice, plechu nebo sklu. Rodina se rychle zorientuje, že čaj nebo káva má své nové místo.

3 STOLNÍ A PRACOVNÍ DESKY  Ach, to je úžasného místa, kde vynikne každá drobnost, která dělá kuchyň kuchyní! V okamžiku, kdy jich tam nastavíte celou spoustu, začnete kolem pilně uklízet. Tohle období mám snad už za sebou. Raději vše roztřídím do polic a zásuvek a na povrchu nechávám jen to, co je potřeba každý den. Pěkné slánky, mlýnky na koření, dochucovací soupravy na octy a oleje nebo efektní dřevěný stojan s kořením je tu zcela na místě.

4 DO SKŘÍNĚK A DO SPÍŽE  Pokud chcete, aby vaření bylo vaším koníčkem, pak vás trochu musí bavit i udržování pořádku kolem. Čím si uděláte hezčí prostředí, tím budete spokojenější. Zaprášené sáčky s vařivy vyměňte za plastové zásobníky nebo skleněné dózy s kvalitními klipovými uzávěry. Nejen, že budete vědět na první pohled, co vám dochází, ale ukládání potravin je tak hygieničtější. Pořiďte si několik sad plastových boxů, které pohltí suroviny i hotové potraviny, a jsou pak vhodné do chladničky, do mrazáku i do mikrovlnky. Ostatní zásoby ukládejte do vnitřních zásuvek za dvířky, využijte otočné rohové police a plastové organizéry. Kvalitní vnitřní vybavení šetří nejenom váš čas, ale hlavně úložný prostor, kterého v kuchyni není nikdy dost.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.