OSTRUŽINOVÉ ŘEZY Z CHYTRÉ FORMY

HRUŠKOVÝ DŽEM S KARAMELEM
23.8.2018
KRAJKOVÉ NÁPADY ZA PÁR KAČEK
28.8.2018

Letní koláče s bohatou čepicí krásného ovoce jsou pastvou pro oči. Užíváme si jich letos dosytosti. Ovoce však můžete zamíchat přímo do těsta. Vytvoří kyprou a svěží směs, které se prostě ujíte.

Koláče a buchty babího léta jsou umírněné svým vzhledem, vypadají hutně a obyčejně, ale o to překvapivější je jejich obsah. Protože jsem člověk pocitově silně sezonní, pomalu cítím ve vzduchu indiánské léto. V jídelníčku upřednostňuji oblé hrušky, vybarvená jablka, švestky, aronie, cizokrajné fíky a lískové oříšky. Všechny tyto dobroty nádherně zrají a jsou předzvěstí závěru léta. Mimo to, že jsou zdravé, úchvatně ozdobí prostřený stůl. 

Po koláčích z kulatých forem také potřebuji změnu, takže obvykle sáhnu po zapékacích miskách na crumble, litých těstech na plech, nebo po srnčím hřbetu. Právě jsem testovala - pro mě zbrusu nový výrobek - formu na biskupský chlebíček ze silikonu a skla. Brzy vám ji předvedu na videu. A protože se mi s ní dobře pracovalo, vyzkoušela jsem svůj zamilovaný ovocný koláč. Obsahuje jen 100 g mouky (zbytek nahrazuji mletými oříšky) a celou tu nadýchanou hmotu utváří zamíchané ovoce. Ostružiny se zlehka potopí dovnitř a jablíčka udělají na těstě střapatý povrch, a uvnitř se rozplynou. Zůstane po nich pouze vůně babího léta...

Příprava: 20 minut * Získáte: cca 10 porcí

  • 125 g změklého másla + pár lístků navrch těsta
  • 125 g krupicového cukru
  • 3 velká vejce
  • 50 g mandlové mouky, případně lískových oříšků, jemně nastrouhaných + hrst celých
  • ¼ lžičky skořice
  • 100 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 2 křehká červená jablíčka, nakrájená na slabé klínky i se slupkou
  • 100 g ostružin + hrst na dozdobení

1. Umytou a suchou formu složte tak, aby skleněné dno zapadlo do pláště. Silikonovou manžetu uzavřete plastovou sponou. Dno formy vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou. Troubu předehřejte na 160 °C.

2. Máslo vyšlehejte s cukrem do nadýchaného krému. Vejce rozklepněte do hrnečku a vidličkou prošlehejte. Postupně je po malých částech zašlehejte do základu. Počkejte vždy, až se předchozí dávka dokonale zpracuje. V této fázi se může krém srazit, takže nepospíchejte. Pokud se tak stane, ihned přidejte trochu mouky a pokračujte.

3. Po zpracování vajec přidejte oříšky, mletou skořici a nakonec prosátou mouku se zamíchaným kypřicím práškem. Přísady jen lehce vmíchejte, už nešlehejte.

4. Do hotového těsta vmíchejte slabé klínky jablek a nakonec opatrně vmíchejte ostružiny. Těsto přesuňte do formy, a na povrchu ho nechte neurovnané. Poklaďte ho lístky másla a dejte péct na 50-60 minut do trouby. Před dopečením zkontrolujte těsto špejlí.

Nechte mírně zchladnout, pak rozevřete silikonovou formu a plášť odstraňte. Buchtu nechte dokonale vychladnout na skleněné podložce. Trvá to déle, protože dobře drží teplo. Výhodou však je, že na ní můžete nakrájet řezy. Povrch lehce pocukrujte, dozdobte oříšky a ostružinami, a podávejte.

Máslo a cukr vytvoří pořádný základ těsta. Vždy mě překvapí, kolik se ho našlehá. V těstě je jen troška mouky, zbytek hmoty tvoří oříšky. Nejčastěji spotřebuji nastrouhané mandle s lískovými oříšky, protože mi v různých množstvích zbývají. Jablka si připravím sladká, ale šťavnatá, ta se v těstě nejlépe rozplynou. Rozkrájím je na slabé dílky a ponechám jim slupku. Množství je třeba vždy odhadnout. Na tuto formu jsem připravila 2 středně velká jablka, ale pár dílků mi zbylo.

Vidíte, že těsto je vláčné, jako krém. Jablka si rozdělím pomocí kráječe na osminky a pak je ještě ztenčím. Míchejte opatrně a lehce, zvláště, aby se zralé ostružiny nerozmačkaly. Dávka těsta vyšla do formy až do kopce, takže jsem část upekla zvlášť ve formě na velkého muffina. 

Takto upečená buchta vychládá. Formu rozevřete uvolněním spony a dávejte pozor, ať se nepopálíte o skleněné dno. Jeho teplota je oproti silikonu vyšší. Ten vychladne velmi rychle, takže se nenechte zmýlit. Na skleněné podložce pak můžete nakrájené řezy naservírovat, aniž byste potřebovali speciální podlouhlý tác.

Ještě pocukrovat, dozdobit oříšky a zbytkem ovoce, a můžete ochutnat. Řezy podávám s kopečkem našlehané smetany.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.