OPILÝ LES S HVĚZDAMI

5 TIPŮ NA PEČENÍ PERNÍKU
1.12.2015
ZÁŘIVÁ VÁNOČNÍ DEKORACE
3.12.2015

stuha_ruzova

Toto cukroví mě naučila maminka. To je už hodně dávno. Do těsta se dává troška bílého vína, aby se cukroví krásně nakypřilo. V troubě se nafoukne před očima. Je lehoučké, lahodné a okamžitě křehké. Takže ho můžete vyrábět doslova na poslední chvíli.

Teď už je recept docela známý. Vybrala jsem si ho pro testování speciálního vykrajovacího válečku. Vůbec jsem nepředpokládala, že mnozí z vás toto těsto neznáte, tak jsem ho v článku nepopsala. Honem tu mezeru zaplňuji a recept přidávám. Nazvěte si ho podle své fantazie. Já obvykle peču stromečky a hvězdičky, takže u nás je to prostě – opilý les.

stuha_ruzova

VINNÉ CUKROVÍ

Příprava: 15 minut * Vykrajování a pečení: 1 hodina

  • 300 g hladké mouky
  • 1 máslo (nenahrazovat)
  • 1 žloutek
  • 5 lžic bílého polosladkého vína
  • na obalení směs moučkového a vanilkového cukru

1. Těsto zpracujte v robotu nebo na válu. Nechte ho krátce rozležet v chladničce, stačí 30 minut. Pokud budete péct druhý den, počítejte s tím, že máslové těsto hodně ztuhne a je třeba ho nechat chvilku vzpamatovat.

2. Vyválejte vyšší placku (asi 4–5 mm) a vykrájejte nekomplikované tvary. Hlavně vynechte vykrajovátka, která mají uzoučké detaily. Upečené cukroví je tak křehké, že by se odlomily.

3. Pečte v troubě rozpálené na 175 °C asi 10 minut do jemného zrůžovění. Cukroví se začne nafukovat, a tak při pozdější manipulaci musíte dávat pozor, abyste ho nepromáčkli.

4. Ještě horké tvary obalte ve směsi cukru.

 

vykrajovaci_valecek1

Tento váleček jsem prověřila právě na vinném těstě. Pokud uvažujete o tom, že ho musíte mít, pak se podívejte na video:

Na cukroví si opravdu pochutnáte. A garantuji, že je to jeden z nejjednodušších receptů. Ještě je tu jedna příjemná věc. Nezapomeňte, že při pečení v rozpálené kuchyni na vás zbude sklenka dobrého vychlazeného vína.

stuha_ruzova

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.