OBLÍBENÝ DOMÁCÍ MEDOVNÍK

BARVA KORÁLU SE STALA BARVOU ROKU
23.1.2019
LÍVANCE S BANÁNY A KOKOSEM MÍSTO MOUKY
28.1.2019

Med se používal odedávna jako sladidlo i pro jeho konzervační účinky prodlužující trvanlivost nejrůznějšího pečiva. Medový dort, který si dnes upečete, tuhle vlastnost mít nemusí. Během krátké doby po něm nezbude ani drobeček.

Tak nevím... znáte někoho, kdo nemá rád medovník? Tenhle výtečný dort složený z tenkých medových plátů spojených mléčným krémem a vlašskými ořechy si prostě každý zamiluje. Pravdou je, že čím víc se rozleží, tím je lepší. Pravý medovník má vydržet při nízké teplotě minimálně 20 dní, ale testování v naší rodině nikdy nepřesáhlo tři dny. U nás se mu říká „méďovník”, protože ho tak pokřtila moje kamarádka Pavlína. Paralela s mým sbíráním plyšových medvědů se nabízela.

Ale zpět k pečení. Tento druh medového pečiva má staletý slovanský původ. Receptur na medový perník je ve světě bezpočet. Doma také určitě pečete některý druh perníčků, takže s těstem už máte zkušenosti. Klidně se můžete pustit i do výroby medových plátů s lehce karamelovou chutí, oslazených medem.

Pečení těchto pracnějších dortů má jednu výhodu - práci si můžete rozdělit na dva dny a tak vám čas strávený v kuchyni nepřijde tak dramatický. Nejprve tedy napečte a dort spojte třeba za den za dva, až to bude třeba. Abych pravdu řekla, při pečení je takový fofr, že jste za hodinu u kafe :o)

Protože medovník je takový kompaktní dort, z kterého nic neodpadává, dobře se převáží z místa na místo. K tomuto účelu jsem objevila na našem e-shopu rozebiratelnou dortovou formu, která v konečné fázi poslouží jako přenoska. Má totiž plastové víko s rukojetí. K výrobě dortových plátů budete potřebovat pouze kulaté dno formy, podle kterého je třeba oříznout jednotlivá patra pěkně dokulata. Aby se dort do přenosky vešel, musíte být přesní, nebo centimetr ubrat. Čistý plášť formy je dobré vyložit pruhem pečicího papíru, aby se boky dortu natřené krémem příliš nezničily. Nebojte se, sní se i tak.

005 medovnik 1vyrez

DOMÁCÍ MEDOVNÍK

Příprava: 1¾ hodiny i s pečením, ale pláty je vhodné nechat den odpočinout, takže si práci rozdělte do dvou dnů * Získáte: dort o průměru 26 cm

Těsto

  • 150 g krupicového cukru
  • 1 velké vejce
  • 50 g Hery
  • 2 polévkové lžíce medu
  • 5 polévkových lžic mléka
  • 1 polévková lžíce jedlé sody
  • 450 g hladké mouky

Krém 1

  •  plechovka kondenzovaného mléka, 390-400 g
  •  změklé máslo, 250 g
  • 70 g vlašských ořechů, jemně mletých

Krém 2

  • 300 g zakysané smetany, 18 %

1. Do hrnce se silným širokým dnem dejte veškeré ingredience kromě mouky a na mírném ohni zahřívejte. Hmota začne bublat a karamelizuje, takže neustále šlehejte metličkou. V okamžiku, kdy je zlatavá, ztlumte plamen na minimum. Sytost nepřežeňte, aby pláty nebyly ve výsledku tmavé. Nemáte-li po ruce správný hrnec, šlehejte ve vodní lázni.

2. Okamžitě přidejte mouku a začněte zpracovávat těsto. Nejprve vařečkou, pak hmotu vyklopte na vál, a rychle vytvořte hladké a lesklé těsto (pěkně se od něj ohřejete). Těsto je lepkavé po medu, ale pracuje se s ním krásně.

3. Teď se připravte na rychlou akci - dosud teplé těsto rozdělte na 6 částí a na pomoučněném vále z každé vyválejte 3 mm silnou placku. Její velikost korigujte podle dna dortové formy. Placky dejte na tukem potřené pečicí papíry na 2 plechy a vložte je do trouby vyhřáté na 170 °C. Peču 6 minut, ale může to být 5-7. Bleskově připravte další dvě placky. Jak těsto vychládá, tak totiž tuhne a poslední placky se vám budou dělat nejhůře.

4. Upečené pláty vyndejte a ještě horké a měkké ořízněte podle dna formy. Okraje nesníst! a ponechat na posypku. Opět platí, že těsto tvrdne a křehké se pak při odkrajování může lámat. Hotové medové pláty odložte na sebe, proložené pečicím papírem. Upečte a vytvarujte všech 6 plátů. Ideálně je nechte odpočinout do druhého dne.

5. Druhý den (nebo když jsou placky vychladlé, spěcháte-li) si připravte krém 1 a 2. Druhý krém tvoří pouze zakysaná smetana;  první krém vytvořte tak, že ušleháte změklé máslo s kondenzovaným mlékem a zahustíte strouhanými ořechy. Předem si ponechte stranou 2 lžíce ořechů na přimíchání do posypky z drobečků.

6. Dort zkompletujte - první placku natřete krémem 1 a přiklopte dalším patrem, pokračujte krémem 2 a střídejte je, až dort zakončíte. Ořechový krém 1 si ponechejte i na potření povrchu a boků dortu. Dort nechte mírně ztuhnout.

7. Mezitím si rozdrobte okraje z medových plátů a do drobečků přidejte poslední 2 lžíce ořechů, případně s nimi dozdobte horní plát. Vychlazený dort hustě obalte a vložte ho opět do chladničky, nejméně na 1 den. Když dort ztuhne, nechávám na horní ploše pečicí papír a zatížím ho kuchyňským dřevěným prkénkem, a třeba těžším talířem, aby si pláty „sedly”. Dort bude dokonale rovný.

Před servírováním nechte medovník mírně změknout v pokojové teplotě.

Medový dort skládám ze 6 plátů o průměru 26 cm. Těsto vyjde akorát. Placky vyválené dokulata nemívají nejrovnější okraje, snažte se však porovnáním s dnem formy trefit kruh. Malé přesahy se ihned po upečení odkrojí, ještě ve chvíli, kdy je těsto měkké. Všechny zbytky si schovejte, protože z nich na závěr vytvoříte posypku na boky a povrch dortu.

Ke kompletaci dortu jsou zapotřebí dva druhy krémů - jeden máslový s ořechy, druhý nahradí tučná zakysaná smetana. Tento fakt práci neskutečně urychlí. Samotné dozdobení není nijak náročné, takže dort bude na světe hodně brzy. Teď už zbývá jen vydržet a nechat ho pořádně rozležet v chladu. Když je fofr, tak alespoň 24 hodin. Já jsem pro 2 dny v chladničce.

Po vyndání z chladničky nechte medovník nadýchnout v pokojové teplotě. Teprve pak se jeho chutě plně rozvinou. Nezbývá, než popřát dobrou chuť a přát si, aby vydržel, co nejdéle...

4 Comments

  1. Jiřina ŠANDEROVÁ napsal:

    Medovník také peču ale tento recept se mě zdá lepší , tak ho vyzkouším.

  2. Jana napsal:

    Paní Šanderová,
    vyzkoušejte, u většiny receptů je to dlouhá cesta, a každému chutná jinak :o)

  3. Medovník napsal:

    Mám vyzkoušeno několik receptů, tento se mi zdá nejjednodušší a chuťově nemá chybu. Peču ho také, upeču si vždy dvojnásobnou dávku a plním podle potřeby. Jediný rozdíl je, že nepoužívám kysanou smetanu,
    ale smetanu na šlehání 1/2 hrnku a 1/2 hrnku černého čaje s rumem. Touto směsí placky potírám a vrstvím na ně máslový krém. Zkusím Váš recept s kysanou smetanou, moc děkuji. Jarmila

  4. Jana napsal:

    Dobrý den, Jarmilo,
    na vaření a pečení se mi líbí, že se člověk celý život učí. Smetana s čajem a rumem, to je super nápad. Pak máslová chuť…děkuji moc, rozhodně vyzkouším! Přeji vám krásně medové jaro!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.