NOVOROČNÍ PEČENÝ ČAJ

TUČŇÁCI Z MOZZARELLY
30.12.2015
VE JMÉNU TRADICE
5.1.2016

stuha_ruzova

Za okny se lehounce snáší bílé vločky a já nemohu uvěřit tomu, že vám nabídnu zasněžený pečený čaj tak, jak jsem si přála. Abych pravdu řekla, letní a zimní variantu jsem nikdy nevyráběla. V sezoně udělám dvě pořádné várky a pak se letní ovoce automaticky stává zimním čajem.

Jenomže letos mi sklenice s touhle dobrotou došly. Tak dlouho jsem je rozdávala, až mi na zimu nic nezbylo. Co teď? Jahody, maliny, hrušky – a hlavně rybízový základ od kamarádky Ivy je v nedohlednu (v létě vám letní variantu připomenu) – takže upeču skutečně zimní čaj, kde jsou pro změnu šťavnaté citrusy plné vitamínů.

Čaj ráda podávám ve sklenicích z robustního skla. Jsou v nich dobře vidět všechny kousky ovoce, na které se sbíhají chutě. Pokud jste čaj už někdy pili, pak víte, jak dokáže provonět celý prostor. Nejlepší je samozřejmě pořádně horký, někde na zápraží u chalupy, na horách. Ale protože sklenice v dlaních pálí, vymyslela jsem takovou vylomeninu. Každá dostala šálu z kousku plsti nebo flízu. Zabořte si do ní prsty, a nechte si chutnat!

stuha_ruzova

ZIMNÍ PEČENÝ ČAJ

Příprava: 50 minut * Pečení: 30 minut * Získáte: cca 10 malých skleniček

Připravte si celkem 2 kg ovoce, z toho:

  • 1 kg jablek namíchaných s několika hruškami a 1 kg směsi pomerančů, mandarinek + 1 grep + 2 citrony nebo limety + 1 kaki)
  • kousek čerstvého zázvoru
  • 750 g třtinového cukru
  • 6 ks hřebíčku
  • 2 ks badyánu
  • 2 zarovnané lžičky mleté skořice
  • 2 dcl kvalitního rumu

1. Troubu vyhřejte na 200 °C.

2. Do hlubšího pekáče nakrájejte ovoce. Jablka a hrušky se slupkou a citrusy oloupané a zbavené blanek. Zvláště grep zanechá hořkou chuť, takže si dejte záležet. A pokud to nechcete riskovat nebo nemáte grep rádi, vynechejte ho. Přidejte pár koleček jemně nakrájeného zázvoru, dužninu kaki a vše důkladně promíchejte.

3. Ovoce zasypejte cukrem, přidejte veškeré koření a směs opět promíchejte.

4. Pekáč zakryjte víkem, vložte na střední rošt do trouby a pečte 30 minut bez otvírání a míchání.

5. Ihned po vyndání z trouby zalijte směs rumem, promíchejte a ještě horkou plňte do malých skleniček. Zavíčkujte je a otočte dnem vzhůru. Ponechejte je tak, až do vychladnutí.

Při podávání čaje dávám do sklenice 3–4 lžičky ovocné směsi a zaliji je horkou vodou.

 

peceny caj zima1

Zimní pečený čaj se rovněž připravuje ze zmrazeného ovoce. To jsem nikdy nezkoušela, ale do čerstvé směsi jsem před pečením přidala hrst zmrazeného červeného rybízu, protože ovoce barevně osvěží. Nemáte-li rybíz, klidně přidejte hrst sušených brusinek.

 
peceny caj zima2

Pro partu kamarádů jsem si připravila nazdobené sklenice. Nápad se vám může hodit, až pojedete na zimní dovolenou. Oslavit nový rok a popřát můžete i během ledna. Potřebujete k tomu pouze nůžky a kousky barevného flízu nebo silnější plsti. Ustřihněte asi 5cm proužek, provlékněte ho ouškem sklenice a šálu zavažte. Přidejte vinšování a drobnou dekoraci, kousek jmelí pro štěstí…

Přeji vám všem šťastný nový rok plný zdraví a pohody!

stuha_ruzova

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.