NOVOROČNÍ OŘÍŠKOVÝ KOLÁČ

KRÁSNÉ VÁNOCE!
23.12.2020
5 NÁPADŮ PRO DOMÁCÍ VÝROBU SVÍCNŮ A SVÍČEK
5.1.2021

Čím se tak odměnit po prvním pracovním týdnu, který máme před sebou? O víkendu rodinu překvapte sladkým kouskem koláče.

Přeji krásný nový rok všem našim milým čtenářům, a i když jste po svátcích pořádně namlsaní, nemohu jinak, než vám přichystat sladké přivítání.

Koláčové formy jsou mou oblíbenou kuchyňskou zbraní, když potřebuji upéct něco na efekt. Zvláště skleněné formy jsou hodně atraktivní (na e-shopu naleznete dva různé typy). Každý koláč pěkně zabalí, takže vypadá úhledněji, i když si s ním nedám tolik práce. Dáte-li si naopak přece jen trochu práce, vykrájejte do svrchního plátu těsta pár otvorů, které prozradí náplň. Koláč bude vypadat lákavěji. Tenhle koláč je vlastně obdobou tradičního lineckého koláče, jenom je plný oříšků. Ve výsledku připomíná obří vánoční cukroví a stejně tak chutná. Pokud jste se ho v loňském roce nepřejedli, můžete pokračovat v rozmazlování rodiny.

Po Novém roce zdobím koláč vykrájenými hvězdičkami, ale během roku si vyberte srdíčka nebo kytičky. Dobře vypadá použití vykrajovátek různých velikostí. Tyto sady ve tvaru hvězd, kytiček nebo srdíček objevíte i na našem e-shopu.

 

Netroufáte-li si na přenesení horního vykrojeného plátu těsta, naplňte koláč jen džemem a ze zbylého těsta vykrájejte hvězdy různých tvarů a pokryjte s nimi celou plochu. Těsto vám zbude ještě na druhý koláč, který můžete směle zamrazit.

Příprava: 50 minut * Získáte: koláč o průměru 28 cm

Těsto

  • 400 g hladké mouky, prosáté
  • 175 g lískových oříšků, mletých
  • 120 g moučkového cukru
  • 1 lžička mleté pomerančové kůry, BIO
  • špetka soli
  • 4 žloutky
  • 200 g chladného másla, nakrájeného na kousky
  • 5 lžic ledové vody
  • + sada vykrajovátek ve tvaru hvězdiček

Náplň

  • 250 g domácí zavařeniny - linecká, višňová, malinová apod.
  • panák griotky (nemusí být)

1. Sypké přísady vložte do robotu, promíchejte, přidejte ostatní ingredience. Hnětacím hákem vše krátce promíchejte, a jakmile se těsto začne spojovat, přesuňte ho na vál. Rychle ho dopracujte rukama, mouka není třeba. Těsto je mastné a hutné.

2. Vypracujte váleček a uložte ho do lednice nejméně na 2 hodiny. Pak těsto rozdělte na 2 části a vyválejte plát pro spodní část koláče. Koláčovou formu vytřete máslem, těsto namotejte na váleček a přeneste do formy. Prsty urovnejte hrany a přebytek těsta setřete pevnou stěrkou z okraje formy.

3. Dno propíchejte vidličkou a pokryjte ho hustým džemem. Chcete-li, nejprve ho smíchejte s trochou griotky. Troubu zapněte na 180 °C.

4. Z druhé části těsta vyválejte plát, vykrojte z něj kruh o velikosti formy plus přídavek na okraje. Střed kruhu libovolně ozdobte vykrojenými hvězdičkami různých rozměrů. POZN.: Je třeba nechat mezi nimi větší plochy plného těsta, aby se plát nerozbil při přenosu. Tato místa později zaplníte vykrájenými tvary. Plát opatrně namotejte na váleček a velice rychle ho přemístěte nad formu. Váleček nasaďte nad okraj, rozrolujte těsto a prsty ho jemně dopravte na správné místo. Plát po džemu mírně klouže.

5. Okraje horního plátu spojte se spodním plátem pomocí vidličky. Kolmo s ní tlačte po obvodu a vytvoříte tak ozdobné vroubky. Koláč vložte na střed vyhřáté trouby a pečte 25-30 minut, dokud těsto nezačne zlátnout. Musí být propečené. Je-li třeba, v polovině pečení koláč přikryjte pečicím papírem. Hotový koláč mírně pocukrujte a nechte vychladnout.

Ne, tohle nebude dieta :o)  Koláč je určený všem milovníkům lineckého pečiva. Pokud k nim patříte, doporučuji připravovat si v létě vlastní džemy, které jsou skutečně plné ovoce a mají snížené množství cukru.

S těstem se pracuje trošku hůře, než se samotným lineckým. Ale oba typy jsou tukové, tak víte, do čeho jdete. Tady je navíc veliké množství namletých oříšků, které může těsto udělat drobivým. Důležité je, abyste těsto po zpracování dali odpočinout do chladničky - někdy ho nechám i do druhého dne. Pak musí být v pokojové teplotě až začne být tvárné. Rozhodně ho však nenechte úplně změknout. K přenesení vykrájeného horního plátu používám váleček, na nějž ho namotám. Pak ho lze bez úhony přendat na koláč. Jen to chce trochu cviku, ale prozradím, že po hladině džemu jde těsto docela dobře dostrkat, kam potřebujete.

Těsto krásně vyskočí, ale pozor na horký koláč. Bublající džem musí pořádně zchladnout. Koláč je dobrý vychlazený, kdy se trošku provlhčí a zvláční. Stejně tak, jako vánoční cukroví.

Ve skleněné formě se perfektně peče, stačí ji pak chvilku odmočit, a hned je čistá. Není nijak těžká, ale chcete-li lehčího a méně zranitelného pomocníka v kuchyni, pak si pořiďte ocelovou formu Granite (viz níže), která je ultralehká a je opatřená povrchem, v němž se rovněž nic nepřipálí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.