NOVOROČNÍ NUGÁTOVÝ LIKÉR

ŠTĚDROVEČERNÍ KRAMBL S DATLEMI
20.12.2018
RELAXAČNÍ POLŠTÁŘE K ZIMNÍ POHODĚ
3.1.2019

Máme za sebou klidná i bouřlivá setkání v konci roku, a pomalu našlapujeme do zbrusu nového s přáními plnými upřímných poselství.

Co by to bylo za gratulace, kdyby je neprovázelo cinknutí lehkého moku. Jako každým rokem, chystám o prvním víkendu slavnostní novoroční oběd. Nemohu říct, že by toho vánočního lítání kolem plotny bylo málo, ale nic naplat, přivítat nový rok, jak se sluší a patří, je hezkým zvykem. Asi to děláte podobně. Můžete se sejít s těmi, kteří Vánoce trávili v kruhu svých rodin, a tak je to pěkná příležitost k příjemnému povídání o uplynulých dnech. Leckdy se ještě vyměňují dárky, a docela se hodí nabídnout i sladký likér.

Tentokrát jsem vybrala nugátový, patřící k onomu druhu likérů, které se konzumují začerstva, a není třeba ho nechávat rozležet déle než den. Je plný smetany a zimního koření, a protože je připravený z whisky, můžete ho podávat v širokých sklenicích s kostkou ledu. Před podáváním do malých skleniček ho nezapomeňte pokaždé lehce promíchat, protože čokoláda má snahu usadit se u dna. V podstatě to nevadí, protože to nejlepší zbude nakonec...

Takže na zdraví! S přáním dobrého roku plného štěstí, porozumění a lásky.

003

NUGÁTOVÝ LIKÉR

Příprava: 25 minut * Získáte: cca 550 ml

  • 200 ml smetany, 30%
  • 200 g kvalitního lískooříškového krému
  • 2 hvězdičky badyánu
  • 2 hřebíčky
  • ½ lžičky mleté skořice, či více dle chuti
  • 50 g třtinového cukru
  • 350 ml whisky
  • 1 plná lžíce kakaa

1. Smetanu dejte do kastrůlku a pomalu zahřívejte. Přidejte oříškový krém, veškeré koření a za stálého míchání nechte rozpustit cukr. Zahřívejte až k bodu varu, dokonale hladký krém chviličku provařte a nechte vychladnout.

2. Do whisky vsypte kakao a metličkou promíchejte. Když se rozpustí, pomalu směs vlijte do zcezeného vychladlého krému. Opět metličkou prošlehejte a ochutnejte. Podle potřeby přidejte skořici.

Likér přelijte do sklenic vypařených horkou vodou a nechte alespoň 1 den odpočinout. Podávejte samotný nebo na kostce ledu. V chladničce vydrží 2 týdny.

Tenhle likér je pořádně silný, sladký, aromatický i kalorický. Nicméně, až ho rozdělíte mezi přátele, mnoho na vás nezbude. Na jeho přípravu budete potřebovat pouhou půlhodinku, nejlépe den předem, aby se v likéru všechny chutě náležitě propojily. Vše závisí na kvalitním promísení všech surovin. Lískooříškový krém i cukr dokonale rozpusťte ve smetaně, přidejte koření a směs nechte vychladnout...

...chladnoucí nugátový krém bude třeba zcedit, aby byl úplně hladký a zbavil se kousků koření i rozsekaných oříšků. V alkoholu rozpusťte kakao (jde to výborně, ale není to moc fotogenické), a pak obě směsi smíchejte. Teď už můžete nugátový likér ochutnat a případně dochutit skořicí.

otázky kolem nákupů

  • Kolem kvality lískooříškových krémů jste si už asi něco početli. Nejčastěji je připomínkován malý podíl lískových oříšků, ale pokud máte u některého z výrobků něco takového v paměti, připomínám, že v tomto případě směs nakonec zcedíte, takže tohle hledisko není prioritní.
  • Při nákupu si spíše všímejte podílu cukru a kakaové hmoty, neatraktivně působí rovněž použití palmového tuku, který sice má dlouhou životnost a je dobře roztíratelný, ale patří k tukům ztuženým. Nemyslím, že toto všechno je důležité ve vztahu k jednorázové výrobě zmíněného alkoholického nápoje, ale čokoládové krémy patří v mnoha domácnostech k oblíbeným svačinám dětí, takže je určitě dobré všímat si etiket.
  • Dobrou zkušenost obecně uděláte s výrobkem Lind (40 % oříšků, což je pro likér skoro škoda), s výrobky firem Alika, Avalon nebo Lifelike, které obsahují i neobsahují kakao, a naleznete zde vedle kvalitního zpracování i ochucení skořící a pod.

2 Comments

  1. Milena Špačková napsal:

    Název Domácí nugátový likér zněl atraktivně, ale po přečtení zklamání. Když jsem čekala něco „domácího“, tak taky pro tzv. obyčejné lidi. Recept ve mně opravdu nevzbudil ochotu kupovat drahou whisky, na kterou nemám. A kdybych na ni nááhodou někdy měla (popř. ji dostala darem), tak by se mi asi nechtělo složitě se patlat s likérem, to bych tu drahou whisky asi po troškách vypila samotnou. S ledem.

  2. Jana napsal:

    Recept je velice jednoduchý a výroba likéru víc jak půlhodinu nezabere. Většina domácích likérů se připravuje z kvalitních rumů, jejichž cena se pohybuje kolem 150 Kč (i tento recept bude fungovat znamenitě). Cena whisky byla něco přes 200 Kč v předvánoční akci firmy Lidl.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.