NEPEČENÝ DORT S BEZOVÝM SIRUPEM

OZDOBNÉ ŠŇŮRY A STŘAPCE NA ZÁVĚSY
24.6.2021
4x MANDLE PRO DUŠEVNÍ I FYZICKOU POHODU
29.6.2021

Před heřmánkem smekni, před bezem klekni - tak hlásá lidová moudrost, která považuje tento keř za magický. V každém případě nám příroda nabízí surovinu, s níž lze vykouzlit ledacos dobrého.

Vůbec nepředpokládám, že za sebou nemáte přípravu sirupu z bezu černého. Na jaře totiž málokdo odolá silné vůni bezinkových květů i pěkné práci při jejich nakládání. Bezu je všude ještě dost, i když s ním v minulém týdnu pořádně zacloumaly deště. Vytvoření sirupu je naštěstí prací rychlou a jednoduchou, a tak už ho mám pod střechou. Hned vám k tomu začerstva nabídnu výtečný a svěží dort, který se na rozdíl od pečených laskomin dá zvládnout i v pekelných vedrech.

Jedná se o nadýchaný dort typu cheesecake, tedy se sýrově tvarohovou náplní ochucenou citronem, který zastřešuje bezinkové želé ze zmíněného aromatického sirupu. Dortík vytvoříte zcela bez pečení a vzhledem k tomu, že je třeba podávat ho vychlazený, hodně si na něm pochutnáte.

V závěru článku doplňuji ještě recept na bezinkový sirup s vařením i bez, protože jsem zjistila, že nám tu na blogu schází, což je velký nedostatek. Sama dělám výhradně vařený, takže přípravu za studena budu muset ještě zvládnout v druhém kole. Voňavý cukrový sirup lze pít celé léto, a pokud si ho místo perlivé vody naředíte vychlazeným sektem, podávejte ho s plátkem citronu jako lehký letní aperitiv. Sirup zakoupíte také hotový, a to nejen od soukromých výrobců, ale i v obchodních řetězcích.

Příprava: 50 minut + chlazení * Získáte: dort o průměru 24 cm

Korpus

  • 300 g karamelových sušenek Lotus
  • 120 g másla, změklého

Tvarohová vrstva

  • 250 g čerstvého sýra Palouček, Lučina apod.
  • 250 g tučného tvarohu
  • 100 g krupicového cukru
  • 40 ml citronové šťávy
  • 3 žloutky
  • 1 lžička bourbonské vanilky
  • 4 plátky želatiny
  • 150 ml smetany, 40%

Želé

  • 1 sáček čirého dortového želé
  • 40 g krupicového cukru
  • 150 ml mangového džusu
  • 50 ml bezového sirupu

1. Sušenky nalámejte do mixéru a několika pulzy je částečně rozdrťte. Přidejte změklé máslo a mixujte, dokud nevznikne promísená máslová hmota. Dno dortové formy vyložte pečicím papírem, kruhovou část natřete olejem a bohatě vysypejte moučkovým cukrem. Formu sestavte a sušenkovou hmotu natlačte na dno do roviny. Dejte chladit.

2. Do větší misky dejte sýr a tvaroh a prošlehejte ho metličkou s polovinou cukru. Do hladké směsi zašlehejte citronovou šťávu.

3. Žloutky, zbylý cukr a vanilku vložte do misky v horké vodní lázni a šlehejte, až vznikne nadýchaná pěna. Misku odstavte.

4. Želatinu namočte do misky se studenou vodou a nechte ji nabobtnat. Ušlehejte smetanu. Pak želatinu vyždímejte a přidejte do trochu zchladlé našlehané vaječné pěny. Dobře ji rozmíchejte a vše přesuňte do tvarohového základu. Promíchejte a nakonec přidejte ušlehanou smetanu. Hmotu urovnejte na sušenkový základ a dejte chladit.

5. Želé - Sáček želatiny smíchejte s cukrem, zahřejte 150 ml mangového džusu, a želatinu v něm dobře rozmíchejte. Přidejte bezový sirup a nechte dojít k bodu varu. Ihned plamen stáhněte a nechte minutu provařit. Vyndejte dort z chladničky a želatinu jedním rychlým pohybem vylijte na korpus. Náklonem ji hbitě dopravte ke krajům formy a dort ponechejte 24 hodin v chladu (nejméně 6 hodin).

Sušenkovou směs jemně natlačte na dno formy. Bude poměrně dost sladká, stejně tak i svěží vrstva želé. Proto dort skvěle chuťově vyrovná velká vrstva tvarohové směsi obsahující citronovou šťávu. Moučkový cukr na stěnách formy pomůže k tomu, aby se dort nepřichytil a šel dobře vyjmout. V chladničce sice cukr zvlhne, ale funguje i tak. Pokud cukru nedůvěřujete, pomozte si tradičně proužkem pečicího papíru, který z hotového dortu jednoduše sloupnete.

Zatímco si hotová tvarohová vrstva dortu trochu odpočinula v lednici, je na řadě želé s bezinkovým sirupem (lze ho zakoupit v obchodech). Teď musíte pracovat rychle, protože kdyby se dort příliš vychladil, želé na povrchu okamžitě ztuhne a špatně ho rozlijete, a naopak na nevychlazeném korpusu by jeho teplo rozpustilo smetanový základ pod sebou. Takže pracujte plynule a vše dopadne na výbornou.

Tohle želé je trochu vyšší, než uvádím v receptu, dělám dvojitou dávku, aby bylo efektní. Když dort ztuhne, dozdobím ho bezovými květy, které vypadají jako by se snesly z nevěstina závoje.

Dort se výborně krájí, jen ho nechte vždy dobře vychladit. Nůž po každém řezu očistěte. 

Oslavte si s dětmi vstup do prázdnin!

Bezový sirup je úžasně aromatický a společně se sodovkou patří k nejlahodnějším letním limonádám. Samotný sirup lze vyrobit za tepla i za studena, vyberte si:

Sirup vařený

1. V čisté krajině nasbírejte 10-15 plně rozvitých bezových květů, nejlépe po dešti a po ránu. Z květů doma nechte vyběhnout drobný hmyz a bez listů a stopek je naskládejte hlavou dolů do širokého kastrolu. Květy nezbavujte pylu omytím.

2. Pak květy zalijte 500-600 ml studené převařené vody s 1 lžící kyseliny citronové, přidejte 1 bio citron nakrájený na plátky (i s kůrou) a vše zatižte talířem, aby květy byly potopené. Kastrol vložte na 24 hodin do lednice.

3. Druhý den obsah sceďte, do čisté tekutiny přidejte 500-600 g krupicového cukru a dobře ho rozmíchejte. Při vaření cukrového sirupu platí - kolik tekutiny jste získali, tolik dejte cukru v gramech - tedy na 500 ml vody / 500 g cukru. Šťávu uveďte do varu, plamen stáhněte a nechte krátce probublávat tak, aby se ode dna oddělovaly bublinky. Pak sirup odstavte a ještě horkou tekutinou naplňte dokonale vyvařené láhve. Zavíčkujte je rovněž sterilizovanými víčky a nechte vychladnout dnem vzhůru. Sirup uložte v chladu a temnu, po otevření ho rychle spotřebujte a během té doby ho uchovávejte v lednici.

Sirup nevařený

Veškeré ingredience vložte do kastrolu nebo velké sklenice najednou, zatižte je, aby byly potopené, a nálev postavte na 14 dní do lednice. Každý 2. den směs promíchejte, aby se postupně rozpustil cukr. Nakonec tekutinu sceďte a sirup přelijte do vyvařených láhví. Uchovejte je v chladu a temnu. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.