NEPEČENÝ DORT MÍŠA OPISUJE OD NANUKŮ

KOUTEK PRO MILOVNÍKY KÁVY
6.7.2022
6 DOKONALÝCH OVOCNÝCH DORTŮ A KOLÁČŮ
8.7.2022

Kdo by neznal dortík s milým názvem Míša? Mraženou tvarohovou pochoutku na špejli milujeme od dětství a nepečený dort její chuť skvěle kopíruje.

Dortu Míša připisuji velkou vzpomínku a ve své objemné domácí kuchařce ho řadím k retro receptům. Mnohé cukrárny mají oblíbený zákusek stále ve svém repertoáru a domácnosti jakbysmet. Chutná dětem i dospělým. Ačkoliv vychlazený dort objevíte v mnoha modifikacích, ta základní by měla zahrnovat nízký čokoládový korpus, vysokou vrstvu tvarohového máslového krému a pořádnou vrstvu čokoládové polevy, přibližně tak vysokou, jako je čokoládový piškot vespod. Vizuálně dokonalé, chuťově k ujedení. 

Už si nevzpomínám proč, ale s dortem jsem si začala uprostřed teplého léta, a tak jsem ho převedla do nepečené formy. Už to tak u nás zůstalo, protože na vedro u trouby nebývá v horku nálada ani trpělivost. Vzhledem k tomu, že se na vašich prázdninových zahradách najde ještě pár jahod, přidávám i ty. To vše zabalené do úhledné silikonové formy, s níž dort perfektně vytvarujete. 

Dort nechte pořádně vychladit a po sejmutí silikonového pláště ho naservírujte přímo na skleněném dnu, které je jeho součástí. Porce jdou výborně krájet a ještě lépe konzumovat...

Příprava: 55 minut + chlazení * Získáte: dort o průměru 24 cm

Sušenkový korpus

  • 150 g sušenek sondey nebo lotus
  • 50 g mletých mandlí
  • 2 plné lžičky kakaa
  • 80 g másla, povoleného

Tvarohová náplň

  • 2 bílky z vajec M
  • 130 g krupicového cukru
  • 170 g másla, povoleného
  • 500 g baleného tvarohu, 11% + 2,5%
  • asi 16 ks jahod

Ganache (čokoládová poleva)

  • 150 g čokolády, minimálně 60%
  • 150 g smetany ke šlehání, 33%

1. Sušenky rozdrťte v mixéru, smíchejte je s mandlemi a kakaem a přidejte povolené máslo. Prsty vytvořte něco jako drobenku a pokračujte dál, až se vše spojí do kompaktní hmoty. Silikonový plášť formy jemně vymažte máslem, formu sestavte a lžící natlačte sušenkové těsto na dno. Dokonale urovnejte, můžete si pomoci malým ručním cukrářským válečkem.

2. Do větší misky dejte bílky a položte ji na hrnec s trochou teplé vody. Miska se nebude dotýkat hladiny, takže šlehat budete jen v páře. K bílkům přidejte cukr a stále míchejte, až se začne teplem rozpouštět. Teprve pak vezměte ruční šlehač a začněte šlehat. Máte-li možnost kontrolovat teplotu bílků, měla by při šlehání dosáhnout max. 55 °C, pak směs odstavte.

3. Přesuňte ji do mísy robota a šlehejte na střední otáčky až do vychladnutí. Výsledkem je dokonale tuhý a lesklý sníh. Ke konci po částech přidejte kousky měkkého másla a krátce je zašlehejte. Do hladkého máslového krému ručně vmíchejte oba tvarohy.

4. Tvarohový krém přesuňte na sušenkový korpus do formy a dokonale ho urovnejte stěrkou do roviny. To tvarohu vtlačte jahody zbavené stopky a dort dejte do lednice.

5. Do kastrůlku nalijte smetanu, začněte ji mírně zahřívat a rozlámejte do ní čokoládu. Za stálého míchání vytvořte hustou hladkou polevu. Nechte ji asi 8 - 10 minut chladnout a pak ji nalijte na dort. Neroztírejte ji, jen dortem zatřeste, aby se poleva dokonale rozlila. Dort dejte chladit do druhého dne.

Sušenkový korpus ztratí sladkost díky přidanému kvalitnímu kakau a horní vrstva ganache může být rovněž málo sladká, zvolíte-li hořkou čokoládu. Máslový krém je natolik lahodný, že se výsledné kombinace chutí nepřejíte. Tvaroh do sněhu s máslem opravdu vmíchejte ručně a jen krátce, aby se krém v závěru nesrazil. A ještě jedna rada, čokoládovou polevu nechte pár minut zchladnout, aby nezačala rozpouštět vrstvu krému. Nijak do ní nezasahujte, po rozlití zůstane krásně lesklá. Potřebuje delší dobu na vychlazení, ale i tak úplně neztvrdne a dort se bude dobře krájet.

Silikonový plášť po rozevření snadno odstraníte, nikde se k povrchu dortu nepřichytí. Jen pod uzavírací sponou vzniknou malé nerovnosti, jinak bude dort jak ze škatulky. Dozdobila jsem ho lístečky čerstvé meduňky, která vzdáleně připomíná jahodové listy a trochu napovídá, co se objeví uvnitř.

Dort nechte pořádně vychladit, aby připomínal co nejvíc oblíbenou mraženou pochoutku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.