NEPEČENÉ STRACCIATELLA ŘEZY

ČOKO BÁBOVKA Z PUDINKU A OŘÍŠKŮ
14.6.2018
OBLÍBENÉ OVOCNÉ KOLÁČE A BUCHTY
19.6.2018

Horké léto pokračuje a k duhu přijde vše, co prošlo lednicí. Vychutnejte si důkladně vychlazený dezert.

K názvu dezertu, který jsem vám připravila pomocí prostorného červeného plechu na pečení (má správné rozměry tak akorát do chladničky), musím podotknout ještě to, že v někom název Stracciatella může evokovat naopak pokrm horký a do pořádné zimy. To proto, že se jedná o tradiční a vydatnou polévku, která se vařila už v období starověkého Říma. Obsahuje vejce, strouhaný parmezán a muškátový oříšek. Ale rychle pryč od vařicí polévky! Většině z nás se pod tímto pojmenováním vybaví lahodná smetanová zmrzlina s příchutí vanilky a s příměsí čokoládových plátků, které tak příjemně křupou na jazyku.

A to už jsem u kýžené čokolády, kterou jsem nalila nejen do drobečkového korpusu, ale přidala také do krémového základu typu Cheesecake. Výsledkem je smetanová pochoutka, lehká a jemná, s kousky vychlazené čokolády. Abych odlehčila i nepečený korpus, nahradila jsem klasický sušenkový základ rozdrcenými celozrnnými kukuřičnými chlebíčky. Je to příjemná změna a překvapivě dobrá. 

Příprava: 35 minut * Získáte: plech řezů velký 36 × 27 cm

Korpus

  • 120 g celozrnných kukuřičných chlebíčků s rýží, nebo jiný oblíbený druh
  • 250 g čokolády na vaření + 100 g másla a 5 lžic horké vody

Krém

  • 250 ml smetany, 30%
  • 50 g práškové želatiny na nepečený dort, Vitana
  • 500 g vychlazeného tučného tvarohu
  • 150 ml bílého jogurtu, 10%
  • 100 g moučkového cukru, prosátého
  • 150 g čokolády, 74% kakaa i víc, nahrubo rozsekané

1. Chlebíčky rozdrťte v míse pomocí paličky nebo je nahrubo rozmixujte. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu, dohladka vmíchejte máslo a vroucí vodu. Polevu přesuňte do mísy s chlebíčkovou drtí a vše rychle promíchejte.

2. Pekáč vyložte potravinovou fólií a pomocí lžíce natlačte hmotu rovnoměrně po celé ploše. Vložte do chladničky.

3. Ušlehejte smetanu a nechte ji stranou. Želatinu na nepečený dort dejte do misky, přidejte 100 ml vlažné vody (ne studené) a 15 sekund intenzivně míchejte metličkou. Dále pracujte rychle.

4. Do větší misky dejte tvaroh, jogurt a cukr a lehce prošlehejte. Tekutou želatinu vmíchejte metličkou do základu a jakmile začne tvarohový krém želírovat, vmíchejte do něj ušlehanou smetanu a čokoládové kousky, a vše spojte dohladka.

5. Krém naneste na mírně ztuhlý korpus, stěrkou urovnejte a nechte nejlépe do druhého dne v chladničce.

Řezy podávejte dozdobené malinami a hoblinkami čokolády.

Čokoládově rýžový základ řezů je lehoučký a chutný, nijak se ho neobávejte. Počítejte s tím, že se po rozkrájení více drobí, ale ničemu to nevadí. Drobečky přidejte k jednotlivým porcím s ovocem, chutnají trochu jako oříšky. Očekáváte-li tradičnější chuť cheesecaku, vytvořte si korpus z obvyklých sušenek a másla. 

Krém krásně tuhne pod rukama. Navršíte-li ho do pekáčku menších rozměrů, než uvádím, budete mít dortíky ještě vyšší. Po vychlazení jdou kousky dobře nakrájet. Přidejte hrst čerstvých malin a užívejte léta.

Ještě jedna skvělá obměna - když se chci vytáhnout, do krému používám hořkou čokoládu s příchutí malin, např. 70% Ecuador a uvedené množství násobím dvěma :o) Čekám-li větší návštěvu, často připravuji různé řezy na hlubším plechu. Je to nejrychlejší způsob přípravy, jak získat větší počet porcí. Navíc jdou efektně dozdobit a každý host má pocit, že jste dortík připravili jen a jen pro něj. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.