NEJČASTĚJI PRODÁVANÉ DÝNĚ A JEJICH UŽITÍ

POSVÍCENSKÝ KOLÁČ SE ŠVESTKAMI
25.10.2021
KVĚTINOVÁ ARANŽMÁ TYPICKÁ PRO VÁNOCE
27.10.2021

Čeleď tykvovitých rostlin je velmi široká. V tuto dobu přebírají vládu pestrobarevné dýně, které jsou nejen na parádu, ale také k jídlu.

Zatímco léto patří cuketám, zeleným příbuzným vyšlechtěným v Itálii, nyní zkoušíme v kuchyních testovat všechny dostupné dýně. Pocházejí ze Střední i Jižní Ameriky a z Mexika. Archeologické nálezy prokázaly, že tykev obecná byla známá indiánským praobyvatelům Ameriky už před 7-9 tisíci léty.

Pěstování těchto prapodivných plodů, které mohou dosáhnout i několika desítek kilogramů, se rychle rozšířilo po celém světě, stejně tak jako spousta pro nás neznámých receptur k jejich úpravě, nebo původně keltská tradice oslavy Halloweena, svátku zemřelých, k němuž strašidelně ozdobené dýně neodmyslitelně patří.

Dýně obecně jsou na výživové látky poměrně chudé, ale přece jen obsahují určitý počet vitaminů a minerálních látek, a protože nejsou kalorické, jsou vhodné při redukčních dietách. Ze semen, kterých obsahují dýně značné množství, se lisuje olej využívající se k dochucení salátů, dresinků, pomazánek či omáček. Samotná semínka jsou bohatá na zinek, což je přirozená ochrana před osteoporózou. Konzumovat je můžete ovšem nepražená a nenasolená v množství maximálně 25 - 50 g za den. Pokud pečete domácí chléb, neváhejte tam semínka přidat. Za povšimnutí stojí dýně hokkaido vyznačující se silnými antioxidačními účinky. Její častá konzumace dokáže předcházet revmatoidní artritidě, pomáhá při žaludečních obtížích, ale také při poruchách ledvin. 

Pokud si v posledních letech u vás dýně vydobyly přízeň, vaše kuchyně se tím obohatila o celou řadu novinek. Podívejme se na ty nejchutnější dýně, které se dají využít pro přípravu polévek, krémů, pyré i neskutečně vláčných těst, nemluvě o tom, jak se vaše děti těší na výrobu nejrůznějších podzimních dekorací:

OKRASNÉ DÝNĚ

1

stažený soubor (6)vyrez

Množství drobných, úžasně zbarvených a tvarovaných dýní v tuto dobu předvádějí, co příroda dovede. Obvykle je nekonzumujeme (i když jsou jedlé), ale pokud jsou neporušené, krášlíme si jimi svůj domov. Doma vydrží opravdu dlouho, mnohdy až do konce zimy. Zůstanou-li v pokojových podmínkách, raději je umístěte na okenní parapet, kde je chladněji. K vytvoření půvabných podzimních dekorací toho mnoho nepotřebujete. Přineste si z procházky barevné listy, větvičky, kaštany a šípky. Přidáte-li na efektní talíř i okrasnou dýni, vytvoříte jednoduchým způsobem působivou podzimní aranž.

TIP: Pokud si chcete trochu pohrát a vytvořit si z dýně malý svícínek, vydlabejte jeden nebo dva plody a vložte do nich čajové svíčky. Budete se z nich těšit řadu dní. Foto postup naleznete ZDE.

DÝNĚ HOKKAIDO

2

Tato dýně je jediná, kterou konzumujeme i se slupkou. Při tepelné úpravě změkne a perfektně se zpracuje. Ve velkém se pěstuje na Dálném východě. V našich obchodech je nejznámější červená odrůda (jeví se jako sytě oranžová), které se říká kaštanová, pro její charakteristickou chuť. Když ji dobře uskladníte, vydrží vám v chladu až do poloviny zimy. Potkáte se ještě se zelenou odrůdou, která je trochu zploštělá a má výraznější žebrování. Při nákupu si nevybírejte největší plod, bývá hodně tvrdý. Mladší dýně se lépe porcuje a navíc má jemnější strukturu. Z dýně si připravte výtečnou polévku, přidejte ji k masu, anebo ji nastrouhejte do těst podzimních moučníků.

TIP: Pro svou slabě oříškovou chuť je tato dýně výtečným kypřidlem hutnějších těst. Hodí se do muffinů, sladkých chlebíčků a ořechových koláčů, kterým dodá vláčnost. Dužninu nastrouhejte nahrubo, odměřte potřebné množství a zbytek rozdělte do potravinových sáčků. Dejte je zmrazit a budete tak mít nachystanou surovinu pro oblíbené recepty svého zimního pečení. 

MUŠKÁTOVÁ DÝNĚ

3

5982225_dyne-maslova-dyne-muskatova-dyne-dyne-hokkaido-halloween-podzim-podzimni-plody-zelenina-dynova-polevka-dynova-seminka-v0puskatova

Muškátová dýně má méně výraznou barvu, nedozrálá je nazelenalá, pak je béžová až hnědá. Poznáte ji podle silného zploštění a zřetelného rýhování. Pochází z Jižní části Mexika, k pěstování potřebuje dost tepla, takže u nás se jí nedaří. Překvapení se dočkáte po jejím rozkrojení. Uvnitř skrývá silnou sytě oranžovou měkčí dužninu s výrazným aroma. Vytvořte z ní kompoty, přidejte ji do orientálních jídel a rozmixujte ji na pyré.

TIP: Výtečné pyré zařaďte ke svým ranním snídaním, horkým toustům a lívanečkům. Uskladněte si pár sklenic na zimu, vytvoříte si základ pro celou řadu krémů. K pyré z muškátové dýně přidejte špetku kardamomu, můžete ho však vytvořit i z dýně hokkaido; obě varianty doplňte vlašskými ořechy.

MÁSLOVÁ DÝNĚ

4

stažený soubor (7)vyrez

Máslová dýně vám dá nejméně práce při čištění. Na slupku si můžete pořídit speciální škrabku, a semínek je v jejím těle tak málo, že veškeré navážené (a zaplacené) množství spotřebujete. Její hruškovitý tvar se světlým žlutavým povrchem je ozdobou podzimní kuchyně. Uvnitř má tato dýně pevnější konzistenci, je nasládlá a podobá se chutí melounu Galia. Její užití je natolik všestranné, že ji lze využít pro většinu receptů - hodí se k zahuštění omáček, můžete ji rozpůlit, naplnit dalšími ingrediencemi a dát pod gril jako lilek, pro svou oříškovou chuť se hodí se do těst koláčů a bábovek.

TIP: Krémová konzistence dýně je ideální pro našlehané krémy do dortů a zejména do dezertů typu trifle. Jedná se o tradiční anglický vrstvený dezert v němž jsou kousky perníku proložené dýňovým krémem ze smetanového sýra, spousty dýňového pyré a smetany.

DÝNĚ GOLIÁŠ

5

halloweenvyrez

Velkoplodá dýně, která dokáže vyrůst do obřích rozměrů, patří k nejčastěji pěstovaným plodům na venkovských zahradách. Nenecháte-li dýni přerůst, její dužnina se hodí především k zavařování - k výrobě kompotů i džemů. Pro svou méně výraznou chuť se dochucuje dalšími ingrediencemi a kořením. Protože obsahuje hodně vody, není tato dýně příliš vhodná pro uskladnění. Velké plody nám pak není líto vydlabat a použít jako obří vázy na rostliny před vchodem do domu nebo pro nejrůznější halloweenská aranžmá. Budete-li kupovat dýni k vydlabání, prohlédněte si ji, zda není někde promáčklá; na tomto místě by se nejspíš začala kazit. 

TIP: Ještě než vypukne Halloween, vytvořte si krásnou dekoraci na podzimní stůl. Může hýřit barvami stejně jako příroda za okny. Vydlabaný korpus naplňte sušenými přírodninami, ale dokonce v ní díky aranžovací hmotě vydrží pár dní čerstvé růže. Připravujete-li rodinné oslavy, sezonní výzdoba je vždy nejpůsobivější.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.