NEDĚLNÍ SEKANÁ S MANDLEMI

PITÍ TEPLÉ VODY DOPLŇUJE PITNÝ REŽIM
27.4.2022
JAK PEČOVAT O RUCE A NEHTY
2.5.2022

Mleté maso je skvělou surovinou. Postarejte se o to, aby se pěkně začerstva proměnila ve výborné jídlo na nedělním stole.

Sekaná je skládankou tolika chutí, kolik jich do ní naložíte. Každý ji má rád jinak, a to je v pořádku. Nelekejte se dlouhého výčtu ingrediencí, většinou tam jsou, ale bývají úplně obyčejné a patří do každé lednice i spíže. Kdykoli si ponesete od řezníka čerstvě namleté maso, stavte se jen cestou pro bylinky a už si můžete vyhrnovat rukávy. Sekanou je třeba pěkně propracovat a po základním promíchání velkou lžící, přijdou na řadu ruce. To je ten nejlepší nástroj, který z masové směsi vykouzlí oběd, za který se nemusejí stydět ani v InterContinentalu, jak říkávala babička.

K vaření jsem vytáhla soupravu jarně zelených smaltovaných hrnců NATURAL OLIVE, které jsou vhodné na všechny typy varných ploch i do trouby, pokud odložíte skleněné poklice s dřevěnými úchytkami. Pro své vaření si můžete na našem e-shopu vybrat z mnoha sad nerezového nádobí, nebo si alespoň pořídit zbrusu nový pekáč s víkem. 

Příprava: 30 minut * Získáte: 3 šišky menšího průměru

  • 500 g vepřového mletého masa
  • 400 g hovězího mletého masa
  •  1 ½ lžičky soli
  • 1 lžička čerstvě mletého pepře
  • 3 stroužky česneku, prolisovaného 
  • 2 vejce
  • špetka muškátového oříšku
  • velká hrst koriandru, nasekaného
  • 2 lžíce francouzské hořčice
  • 50 g mandlí, nasekaných nahrubo
  • 60 g strouhanky, nebo dle potřeby
  • 50 ml smetany 12%
  • 300 g anglické slaniny = 18 dlouhých plátků

1. Oba druhy masa rozmělněte do větší misky, osolte a opepřete je, a přidejte česnek, vejce a muškátový oříšek dle chuti.

2. Dále přidejte velkou hrst koriandru, hořčici a nasekané mandle.

3. Vše zahustěte strouhankou, přilijte smetanu a rukama důkladně vypracujte vláčnou, soudržnou směs. Je-li to třeba, přidejte po troškách strouhanku. Sekanou rozdělte na 3 části a mokrýma rukama vytvořte podlouhlé šišky. 

4. Na prkénko si připravte 6 plátků slaniny složených do kříže, šišku uhlaďte mokrou vodou a položte ji na střed. Pak konce slaniny přehněte směrem vzhůru. Postup ještě dvakrát zopakujte se zbylou sekanou. Troubu vyhřejte na 190 °C.

5. Šišky vložte do pekáče úhlednou slaninou nahoru, podlijte je trochou vody a přikryjte víkem. Pečte 45 - 50 minut, pak víko odkryjte a sekanou dopečte pár minut dozlatova.

Rozkrájené plátky sekané podávejte nejlépe s bramborovou kaší s hráškem doplněnou sladkokyselými okurčičkami.

Čerstvé maso, bylinky a koření tvoří každé sekané. Možná přidáváte výraznou majoránku či tymián, do hmoty vmísíte na másle osmaženou cibulku apod. Můžete ovšem vyzkoušet něco jiného, a do masa přidat pár mandlí.

Skládanku z proužků slaniny si vytvořím na podložce a šišku do ní zabalím jak mimino. Ne vždy mám dostatečně dlouhé proužky, ale to nevadí. Sekanou položte do kastrolu či pekáčku nespojenými konci dolů. Všechno se způsobně speče do jednoho celku.

...tuhle rychlou a snadnou dobrotu si vychutnejte teplou i studenou. Upečete-li k tomu domácí chléb a přidáte nakládané okurky, řádně rozleželé z loňské úrody, bude vám u stolu blaze. Pěkný víkend!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.