MUG CAKE NASLADKO ANEB PEČENÍ V HRNKU

BARVY V BYTĚ V: MODRÁ
9.10.2019
KUŘECÍ POLÉVKA S JEMNÝMI SÝROVÝMI KNEDLÍČKY
14.10.2019

Víte, že si můžete upéct porci koláče bez fůry nádobí a bez přispění elektrických šlehačů? Stačí vám k tomu jen pěkný hrnek, vidlička a trouba.

Je to tak. Těsto se v hrnku krásně zpevní, vyskočí a propeče se dozlatova. Protože podzim přeje každému pokrmu i nápojům, co nás příjemně zahřejí, je to přesně to, co si můžete dát v podvečer, když vás honí mlsná. Do základního těsta vonícímu po jablkách a skořici si přimíchejte vše, co vám chutná.

Já jsem se nechala inspirovat levandulí, když už jsem pekla v hrnkách s tímto oblíbeným dekorem. Se sušenou levandulí se dá v kuchyni dělat ledacos, lze ji přidat k masu, do zmrzlin i ke sladkému pečení dezertů a buchet. V každém případě k vám domů přinese vzpomínku na léto.

004

JABLEČNÝ KOLÁČEK V HRNKU

Příprava: 15 minut

Na 1 porci

   20 g másla
   2 lžíce třtinového cukru
   1 vejce
   3 lžíce jablečných povidel
   trocha mleté skořice
   3 lžíce zakysané smetany
   1 lžička rumu (nemusí být)
   5 lžic ovesných vloček
   1/4 lžičky kypřicího prášku
   1 lžička brusinek
   1/2 lžičky sušené levandule
   + hrnek o objemu 340 ml
 
1. Máslo rozehřejte, vložte do hrnečku a smíchejte s cukrem, vejcem, povidly a skořicí. Vidličkou prudce prošlehejte do hladké kašičky.
 
2. Pak přidejte smetanu, rum, vločky s práškem do pečiva a vše prošlehejte. Do zhoustlé hmoty vmíchjte brusinky a levanduli.
 
3. Připravené hrnečky vložte do kastrolu s trochou vody a pečte při teplotě 180 °C asi 15 minut. Když těsto vyskočí, přidejte nahoru drobenku zhotovenou z vloček, skořice, třtinového cukru a másla, a nechte zapéct dalších 10-15 minut.
 
Podávejte vlažné přímo z hrnku, nebo ještě teplé těsto nožem uvolněte a vyklepněte na talířek.

K výrobě chutného dezertu vám stačí pár ingrediencí, hrnek a vidlička. Těsto umícháte přímo v hrnku, a po upečení vše naservírujte ještě teplé přímo na stůl. Pečení bez umazaného nádobí si určitě oblíbíte. Výbornou vychytávkou je využití jablečných povidel. Pokud jste je ještě nedělali, recept naleznete ZDE.

Ve většině případů budete mít vše, co do těsta potřebujete, doma po ruce. Nakonec do něj přidejte to, co máte nejraději. Zakončila jsem brusinkami a levandulí, ale suroviny můžete nahradit mletými oříšky, kokosem nebo kousky čokolády. Zkrátka zkoušejte, co vás chytne.

Před konečným propečením těsta přidejte asi lžíci a půl připravené drobenky a vše nechte v troubě dojít a zezlátnout. Koláč si snězte přímo z chladnoucího hrnečku, tak je nejlepší.

Levandulové hrnky o objemu 340 ml naleznete na našem e-shopu vedle dalších modelů z porcelánu a keramiky. K pečení si vyberte hrnečky, které nemají příliš úzké dno, aby se v nich těsto dobře našlehalo.

2 Comments

  1. To vypadá opravdu dobře, nenapadlo by mě dát levanduli do buchty a to jí pěstuji na zahrádce 🙂

  2. Jana napsal:

    Paní Smolíková, zdravím,
    tahle bylinka se v minulosti u nás tolik nevyužívala, jako v zahraničí, ale už jsme si k ní našli cestu. Na blogu naleznete řadu receptů na uplatnění levandule v kuchyni – např. výrobu levandulového cukru, bylinkový čaj, zmrzlinu, francouzské madlenky apod. Pokud vás něco z toho zaujalo, taky jsou malé ukázky:
    https://blog.decodoma.cz/zaprasene-levandulove-susenky-aneb-peceni-s-amoniem/
    https://blog.decodoma.cz/blondies-rezy-s-vuni-levandule/
    https://blog.decodoma.cz/levandulove-madlenky/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.