MUFFINY Z PRVNÍCH JAHOD

HŘÍŠNĚ DOBRÉ TIRAMISU I
7.3.2016
ZMĚNA JE ŽIVOT
9.3.2016

stuha_zelena

Dnes je 8. března, a tudíž slavíme Mezinárodní den žen. Je to celosvětově uznávaný svátek ustanovený Organizací spojených národů na počest stávky newyorských švadlen v roce 1908. Slavíme tedy 108. výročí.

Svátek je to důležitý a jakkoli ho máme spojený s povinnými oslavami z doby před revolucí (týká se nás, dříve narozených), myslím, že není ženy, která by si dnes nevzpomněla, že je tu opět hezká příležitost jak dostat pusu a kytku. A protože láska prochází žaludkem, přidávám se s přáním krásného dne a zároveň s receptem na něco dobrého!

Vybrala jsem tvarohové muffiny, do nichž dávám první jarní várku jahod z obchoďáku. V tuto dobu jsou jahody pevné a málo sladké, takže je považuji za skvěle uplatněné právě při pečení. Těsto jahody osladí, pevné plody se uvnitř nerozpadnou, a krásně se do nich zakousnete. A ještě něco – chuťovka se skvěle hodí ke sklence šampaňského. Pokud chystáte večer babinec, alias dámskou jízdu, zvládnete nakoupit cestou z práce a bleskově napéct. Budete potřebovat pouze 2 sady silikonových košíčků, v kterých je pečení absolutní hračkou.

Květinky z marshmallow se vám mohou hodit, jako tip na dětskou oslavu. A těch bývá během roku také celá řada. V tuto chvíli je přijměte, jako blahopřání!

stuha_zelena

TVAROHOVÉ MUFFINY S JAHODAMI A MARSHMALLOW

Příprava: 20 minut + výroba kvítků * Pečení: 25 minut * Získáte: 12 ks muffinů

  • 125 g změklého másla
  • 130 g třtinového cukru
  • 2 vejce, bílky a žloutky zvlášť
  • špetka soli
  • 1 lžíce rumu
  • 130 g měkkého tvarohu
  • vanilkový cukr
  • 150 g polohrubé mouky
  • ½ prášku do pečiva
  • 12 středně velkých jahod

Zdobení

  • sáček robustních marshmallow
  • želatinové bonbony
  • špejle
  • troška kukuřičného škrobu
  • ostré nůžky
  • papírové košíčky

1. Troubu předehřejte na 175 °C.

2. Rozpuštěné a zchladlé máslo vyšlehejte s cukrem do nadýchané pěny. V jiné misce ušlehejte pevný sníh z bílků se špetkou soli.

3. Do máslového základu přidejte žloutky a rum. Potom vmíchejte tvaroh a vanilkový cukr.

4. Prosetou mouku smíchejte s práškem do pečiva a po kouskách zašlehejte do základu.

5. Sníh stěrkou opatrně zabalte do těsta.

6. Košíčky na muffiny vytřete máslem a naplňte je těstem do jedné třetiny, vmáčkněte umytou a okapanou jahodu a košíček doplňte těstem asi ½ cm pod okraj. Muffiny vložte do střední části trouby a pečte 20–25 minut. Po vychladnutí košíčky sloupněte.

Zdobení – Podle postupu na obrázku zhotovte vybrané druhy kvítků, napíchněte je na špejle a ve vrcholu je upevněte malým a tuhým želatinovým bonbonem. Špejle zkraťte na potřebnou délku a naaranžujte je do muffinků.

 

marshmalow2

Muffiny napečte podle receptu a nechte je vychladnout. Zatím si připravte vše, co budete potřebovat na zdobení. Nejprve marshmallow – čím budou cukrovinky robustnější, tím lépe; k tomu ještě drobnější želatinové bonbony na prostředky kytiček, a nůžky. Nakonec mi vznikly tři typy kvítků. Je ale pravděpodobné, že přijdete na další…

marshmalow3

Plochý květ (první zdola) – Z velkého válečku odstřihněte plátek. Řezná strana zůstane lepivá, využijte toho a přimáčkněte na ni 5 plátků nastříhaných z válečku menšího průměru. Střed zajistěte želatinovým bonbonem.
Střapatý květ (uprostřed) – Nůžky vbodněte dovnitř většího válečku a prostřihněte ho kromě asi 0,5 cm od spodního okraje. Postupujte kolem dokola, až se váleček rozdělí na několik pramínků. Prsty je jemně dotvarujte směrem od sebe a dovnitř zamáčkněte želatinový bonbon.
Mašlička (nahoře) – Plochý obdélníkový bonbon rozstříhejte z obou kratších stran. Prsty pramínky rozevřete od sebe a na střed přidejte želatinový bonbon.

POMŮCKA: Před každým střihnutím ponořte špičky nůžek do hrníčku se škrobem. Ten zamezí přilepení marshmallow k nůžkám a také se jednotlivé pramínky přestanou slepovat k sobě. Středový bonbon později upevní špejle a celek dobře drží.

marshmalow_1

Jahodové muffiny vložte do bílých papírových košíčků a shora je pocukrujte. Naaranžujte je na talíř, připravené kytičky propíchněte špejlemi a zapíchejte je do muffinků. Celé aranžmá dokončete podle své fantazie.

Tvarohové těsto je celkově pevnější a tak se dobře hodí pro všechny druhy ovoce, které pustí šťávu. V létě do muffinků zabalte rybíz, reveň, kousky meruněk, zkrátka na co budete mít chuť.

stuha_zelena

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.