MUFFINY SE SUŠENÝMI RAJČATY

CHLADNÉ DNY ŽÁDAJÍ TEPLÉ OBLEČENÍ
6.1.2021
ZIMNÍ ZAVÁTÉ KOKOSOVÉ ŘEZY
11.1.2021

Populární americké mini bábovičky se těší i u nás velké oblibě. Jejich příprava je snadná a receptů nepřeberné množství - od sladkých po slané. Pojďte si připravit rychlou a jednoduchou večeři...

Řekla bych, že jsme taková bábovková velmoc. Mám na mysli bábovky klasické, na něž se srdce směje a v každé rodině pro ně opatrujeme hned několik krásných forem. Správně propéct vysoké těsto není zase tak jednoduché, ale my to vážně umíme, a tak se klidně a rády (i rádi) přikloníme i k modernějšímu pečení drobných muffinů. Malé porce těsta dávkované buď do samostatných, charakteristicky tvarovaných formiček, nebo formiček tvořících kompaktní plech, je zárukou dokonalého propečení i snadného vyklopení z formy ven.

Těsta na muffiny jsou řídká i nadýchaná, hutná i plná neuvěřitelné směsice ingrediencí. Zvláště muffiny pečené na slaný způsob. Tady se nezřídka objeví houby, zelenina, kousky masa, bylinky i nejrůznější náplně ze špenátu nebo mletých mas. Propečou se vždycky a povedou se bez problémů. Můžete si dovolit hodně experimentovat, až najdete chuť, kterou si přejete objevit.

Příprava: 30 minut + pečení * Počet kousků závisí na velikosti formiček

  • 2 šálky polohrubé mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva, bio
  • ½ lžičky soli
  • 2 vejce
  • 1 šálek bílého jogurtu, řeckého typu
  • ¹⁄³ šálku olivového oleje
  • 2 naťové cibulky, nakrájené
  • 100 g anglické slaniny, nakrájené nadrobno
  • 5 ks rajčat sušených na slunci, nasekaných
  • muškátový oříšek, nastrouhaný
  • čerstvě mletý pepř

1. Troubu předehřejte na 185 °C, formičky vystříkněte olejem, máte-li samostatné košíčky, postavte je na pevný plech.

2. Připravte si 2 misky, do větší dejte prosátou mouku, prášek a sůl a promíchejte. V druhé misce metličkou prošlehejte vejce, přidejte jogurt a olivový olej. Prošlehanou směs přilijte do první misky, přidejte cibulku, anglickou slaninu, nasekaná rajčata a koření. Vše dokonale promíchejte a těsto pravidelně rozdělte do formiček.

3. Povrch dokulata vytvarovaných báboviček zastříkněte olejem a pečte ve vyhřáté troubě 30-35 minut. Muffiny vyklopte z formiček a podávejte ještě teplé.

Zdá se, že ingrediencí je fůra, ale většinu máte doma v lednici, takže přípravy nejsou nijak náročné. Vyzdvihnu dvě důležité suroviny, a to je muškátový oříšek, který je prostě vždycky skvělý, a pak sušená rajčata. Pro tento recept používám rajčata sušená volně na slunci, která se prodávají bez nálevu. Jak víte, ve veškerém sušeném ovoci a zelenině se výrazně zkoncentruje chuť, která je jim vlastní, a to je to pravé, co zde potřebujeme. Určitě můžete použít i rajčata v olejovém nálevu, ale ty dokreslují další ingredience a výsledek bude trochu jiný.

Na rajčatové muffiny používám velké formičky, aby vznikla velká sousta. Ale záleží na vaší výbavě, která se odvine od toho, jak hodně muffinujete. Děti mají nejraději malé muffinky z formiček kolem 4,5-5 cm, klasické bábovky bývají velké 7 cm a jsou vhodné i pro zdobení cupcakes, no a ty obříci jsou kolem 9 cm. Pokud máte rádi malé bábovičky k snídani, pak určitě doporučuji kompaktní plech. Plnění roztančených malých košíčků není příjemné. Samostatné formičky jsou ideální pro spoustu úkonů v kuchyni - lze v nich cokoli zamrazit (ovocné dřeně, bylinky), umístíte do nich malé zbytky těsta z jiného pečení, ale také v nich peču různé nádivky. Pokud se pustíte spíš do cukrařiny, pak si ještě pořiďte papírové košíčky, vypadající jako baletní sukýnky. Bábovky se v nich pěkně dotvarují a skvěle vypadají.

Formičky na muffiny se doma určitě neztratí. Je to ta nejskladnější věc v kuchyni, a uvidíte, že vás bude pečení bavit na všechny způsoby. Je to i prima zábava pro děti, ale pečte určitě nasladko, protože děti víc baví počítání rozinek :o) Neděle se sněhem za okny je k tomu jako stvořená.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.