MRAMOROVANÁ BUCHTA S ČAJEM MATCHA

ČERNOBÍLÁ HARMONIE
15.3.2017
KVĚTINOVÉ ARANŽMÁ S MODŘENCI
17.3.2017

stuha_hneda
Jednoduchá třená těsta jsou rychle hotová, a s oblibou z nich pečeme bábovky a řezy. Trénujete-li pomalu na Velikonoce, pro hosty se hodí připravit něco výstřednějšího…

Nedávno jsem vyráběla marshmalow bonbony s jemnou nazelenalou barvou. Šlo to senzačně, ale hlavně – kvůli nim jsem si pořídila plechovku japonského zeleného čaje Matcha. Když jsem si o něm přečetla první poslední, a zjistila, jak je nesmírně zdravý, narazila jsem mimo jiné i na zelené pečení. Tedy na spoustu cukrářských výrobků, od makronek přes krémy, zmrzliny a těsta, která se barví tímto neskutečně krásným pudrovým čajovým práškem. Musela jsem to zkusit, i když jsem začala dost prozaicky, od oblíbeného vláčného bábovkového těsta.

A tak vznikla mramorovaná buchta politá čokoládou. Než ji nakrojíte, neprozradí, co se skrývá uvnitř. Potom ale zazáří sytě zelenou barvou, kterou spolu se zajímavou chutí dostala díky přimíchání japonského zeleného čaje Matcha do těsta. K pečení jsem využila keramickou zapékací mísu, která dala řezům charakteristický tvar. Mísa je určená k zapékání těstovin, brambor, slaných i sladkých nákypů, ale když už ji jednou máte, proč ji nepoužít i tímto způsobem. Peklo se mi dobře, jen jsem formu dala do spodní část trouby, zatímco v silikonu nebo tenkém plechu bych pekla spíše uprostřed. Podívejte se v galerii pod článkem i na další možnosti pečení.

stuha_hneda

MRAMOROVANÁ BUCHTA S ČAJEM MATCHA

Příprava: 45 minut * Dokončení: 15 minut

  • 250 g změklého másla
  • 4 vejce, bílky a žloutky zvlášť
  • 250 g krupicového cukru
  • vanilkový extrakt
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 300 g polohrubé mouky 
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 lžíce čaje Matcha

Dokončení

  • 80 g čokolády
  • 80 g smetany na šlehání

1. Změklé máslo pokojové teploty, 4 žloutky, cukr a vanilkový extrakt vyšlehejte do pěny. Pak vmíchejte tvaroh.

2. Sypké části – mouku a prášek do pečiva smíchejte, prosejte a po částech přidávejte k základu. Každou část krátce zašlehejte. Když je těsto hladké, rozdělte ho na dva díly do misek. K prvnímu přidejte 2 proseté lžíce kakaa, těsto krátce ručně prošlehejte. Totéž udělejte s druhým dílem, ale přidejte prosetý čaj.

3. Čtyři bílky vyšlehejte se špetkou soli na pevný sníh a opatrně jej stěrkou zabalte do obou těst.

4. Troubu předehřejte na 180 °C. Keramickou formu dobře vymažte máslem.

5. Do formy dejte nejprve hnědé těsto, rozetřete ho a navrch přidejte zelené těsto. Pak vezměte vidličku a místy ode dna vytáhněte hnědé těsto nahoru. Povrch urovnejte, těstem zatřeste a dejte péct na spodní rošt na 45-50 min. Ke konci zkuste špejlí, zda je těsto upečené. Upečenou buchtu nechte ve formě zchladnout a vlažnou ji vyklopte na mřížku.

6. Smetanu dejte ohřát a těsně před bodem varu ji vypněte. Vmíchejte do ní nalámanou čokoládu, chvilku nechte stát a rychle ji rozmíchejte na hladkou polevu. Vychladlou buchtu celou potáhněte lesklou polevou ganache.

matcha1

Tak, toto je čaj Matcha. Má charakteristickou vůni a vše obarví na neskutečně úžasný odstín. Jeho chuť se v těstě projeví a v kombinaci s čokoládovým sousedem je výsledek opravdu zajímavý.

matcha2

Třená těsta jsou hutnější, obsahují většinou spoustu tuku, a tak je nutné je nadlehčit sněhem. Tento krok je velmi důležitý, aby těsto bylo ve výsledku krásně vláčné a ne suché. Protože se sněhem se zachází opatrně, je nutné nechat ho nakonec a obarvení těst provést dříve. Kakao i čaj těsto ještě zahustí, můžete přidat vždy 1 lžíci vlahé vody, ale někdy to není nutné. Záleží na tuku a na druhu tvarohu.

matcha3

Pekáček jsem jen vymazala máslem, keramiku nebylo nutné vysypávat moukou. Vidličkou jsem čokoládové těsto jen jakoby vytáhla směrem vzhůru. Ale můžete čarovat a míchat jak budete chtít. Vychladlá buchta vypadla z formy jedna malina.

stuha_hneda

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.