MOTÝLKOVÉ KOLÁČKY Z LISTOVÉHO TĚSTA

grilované maso solná deska
VŠE PRO LETNÍ PARTY NA ZAHRADĚ
13.7.2022
koláč vejce
SLANÉ KOLÁČE: PERFEKTNÍ I NA CESTY
15.7.2022

Hotové listové těsto je mocným pomocníkem v kuchyni přinášejícím vydatnou úsporu času. Přidáte-li ještě praktický silikonový vál vedoucí vaše kroky, napečete s jistotou a v pohodě.

Tyto koláčky u nás doma vznikly z potřeby honem upéct něco rychlého - pokud možno s podporou letní úrody - a rychle běžet na celý den k vodě. Protože patří do skupiny krémových dobrot, to znamená s náplní, které mezi ostatním pečivem vždy mizí první, jsou přijímané s láskou a potěšením. Pro kuchařku znamenají pouhou půlhodinku v kuchyni, ovšem samozřejmě za přispění zakoupeného listového těsta, připraveného pudinku a oprané hrstky čerstvého ovoce.

Jakmile dojde na rychlovky, k nimž patří například i příprava plněných knedlíků, pokaždé sáhnu po silikonovém válu. Stočený do ruličky, nebo složený na čtvrtiny, je v kuchyňském šuplíku vždy připraven utkat se s těstem. Určitě ho znáte, ale pokud ne, rychle vám předvedu, jak využijete jeho povrch rozdělený měřítkovým reliéfem na kružnice a linky. Pomohou vám bleskurychle rozdělit vyválený plát těsta na potřebné tvary. Protentokrát jsem potřebovala proužky.

Příprava: tvarování a plnění 30 minut + příprava pudinku * Získáte: 9 ks koláčů

  • 1 listové těsto vyválené na pečicím papíře
  • 300 ml mléka
  • vanilkový pudink, 40 g
  • 100 g moučkového cukru
  • 250 g borůvek

Na dokončení

  • 1 vejce, prošlehané
  • třtinový cukr na posypání

1. Nejprve uvařte pudink - Polovinu mléka ohřejte a v druhé polovině prošlehejte pudinkový prášek s cukrem. Jakmile je mléko pod bodem varu, směs přilijte a za stálého míchání krátce provařte. Odstavte a nechte vychladnout, pudink občas zamíchejte, aby se nevytvořil škraloup.

2. Vychlazené těsto nechte chvíli v pokojové teplotě, pak jej přesuňte na moukou vysypaný silikonový vál. Vertikální drážky vás povedou při rozdělení těsta na pruhy široké 5 cm.

3. Každý pruh potřete vyšší vrstvou vlažného pudinku, přidejte oprané borůvky (s drobnými lesními plody se pracuje nejlépe) a pruh v polovině přehněte. Konce smáčkněte k sobě a minimální okraj odkrojte rádýlkem. Pak vzniklý tvar v půli opatrně přetočte kolem své osy a koláč přesuňte na plech s pečicím papírem.

4. Koláčky potřete prošlehaným vejcem a hustě posypejte krystalky hnědého cukru. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C po dobu 25 minut dozlatova. 

Rozbalený plát těsta jsem rozkrájela pomocí vodicích drážek na válu na pravidelné pruhy. Nemusíte tak nic měřit a koláčky budete mít jeden jak druhý...

...každý pruh natřete chladnoucím pudinkem a přidejte borůvky. V náplni dobře drží, takže s přeloženým pruhem lze dobře manipulovat. Smáčknuté konce těsta spojte prsty a zarovnejte rádýlkem. Koláče dělám obvykle širší, proto se při přetočení víc podobají motýlkům, ale zde jsem vám chtěla ukázat princip, jak s válem zacházet, aby vám byl co nejvíc ku pomoci. Jistě ho využijete při spoustě dalšího tvarování těst.

Pudink příliš nesladím, těsto rovněž neobsahuje cukr, takže je příjemné přidat trochu hnědých krystalků nahoru do prošlehaného vejce. Koláče perfektně doladí a po upečení se zvlhčí a změknou. Místo borůvek můžete přidat rybíz, maliny a ostružiny, zkrátka vše, co se vám na zahrádce urodí uprostřed sluncem prohřátého léta.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.