MOTÝLÍ SNÍDANĚ

ETAŽÉR Z CIBULÁKU
9.5.2016
5 TIPŮ JAK SE VYSPAT DO RŮŽOVA, KDYŽ VÁM NENÍ DVACET
11.5.2016

Nový den a skvělá snídaně – to je vyhlídka, kterou miluji nade všechno. Každého z nás nastartuje do nového dne jako raketa.

Ovšem, kdy máme času nazbyt, abychom si snídani vychutnali? Ve všední den bývá takový kalup, že stihneme jen to nejnutnější. Zato o víkendu lze snídat třeba hodinu. Tak zkusím připravit něco dobrého, například hezky naservírovaná vejce. Do tvaru motýlků je vymodeluji díky silikonovým formám na sázená vejce. Kouzlo spočívá v tom, že se rozklepne vajíčko do formičky, která nemá dno, a udrží vejce v daném tvaru. Dál už by se nemělo dít nic neobvyklého a snídaně by měla být na stole tak rychle, jak jsem zvyklá…


TESTUJEME SILIKONOVOU FORMU NA VEJCE

13735

Formy lze koupit v různých tvarech. Silikon se dobře čistí a neváže pachy, potraviny k němu neulpívají. Forma je vhodná nejen pro přípravu sázených vajec, ale také ke smažení lívanců či bramboráčků. Pomocí dvou malých rukojetí se s formou snadno manipuluje. Rozměry odpovídají právě tak obsahu jednoho vejce.


001

VÝBAVA PRO JEDNOHO  Připravila jsem si pánvičku, silikonovou formu ve tvaru motýla, vejce, kvalitní olej, bylinky, sůl a pepř na dochucení. Pro lepší práci s vejcem se mi osvědčil kelímek, do kterého jsem vejce rozklepla a teprve pak vylila do formy. V okamžiku, kdy se začne bílek srážet, jemně jsem posunula žloutek na střed formy. Po chvilce tam celkem ochotně zůstal.

002

PRÁCE S FORMOU  Na pánvičce rozpalte olej a odstavte ji. Formičku vložte na dno a zkontrolujte, zda všude dobře přilnula ke dnu. Když je vše v pořádku, pomalu nalijte dovnitř připravené vajíčko. Formu na okamžik přitiskněte. Jakmile je vše jak má být, nechte vejce smažit, přičemž ho posolte a opepřete.  Na středním plameni ho usmažte do požadované tuhosti. Tu chvilku jsem využila pro přípravu nakrájené zeleniny a bylinek na dokončení.

004

SKVĚLÁ ZDRAVÁ SNÍDANĚ  Na vedlejší pánvi jsem osmažila na sucho celozrnný toustový chléb. Vejce pak položte na plátky šunky prosciutto, dozdobte oblíbenou čerstvou zeleninou a přidejte křupavý chléb. Den může začít!

Zjistila jsem, že je třeba koupit tolik formiček, kolik je členů domácnosti (na pánev o průměru 28 cm se mi vešly 4). Pak je třeba mít pánev s dokonale rovným dnem, aby formičky dobře přilnuly a vejce pod okraji nepodtékala. Pro sólo snídani pro jednoho strávníka je výhodné pořídit si mini pánvičku, na které se nepálí přebytečný tuk.


 

SEČTENO A PODTRŽENO

Forma funguje, vejce jsou luxusní. Ihned jsem vyzkoušela ještě pečení sladkých motýlích lívanců. Brzy vám je předvedu. Troška hraní v kuchyni přece neuškodí!

razitko_03

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.