MOTÝLÍ LÍVANEČKY

DEN DĚTÍ JE POUZE JEDEN!
30.5.2016
DÁRKY PODLE HOROSKOPU – PRO BLÍŽENCE
1.6.2016

stuha_zelena

Hříšně sladká snídaně mě naladí do nového dne přímo obdivuhodně. Ale podle receptu můžete nachystat také skvělou svačinu pro partu kamarádů vašich dětí. Zítra se to může hodit…

Lívance mám ráda na všechny způsoby. Je to taková super rychlovka, když vás honí mlsná. Kromě sladkých lívanců připravuji také slané, sýrové, kefírové i špenátové lívance a těch pak dělám fůry. Ovšem teď jsem vám nachystala nadýchané těsto s jahodami, po kterém budete v sedmém nebi.

V rubrice Na vlastní kůži (Motýlí snídaně) už jsem psala o šikovné silikonové formě ve tvaru motýla. Zjistila jsem, že ji lze využít i jinak, než výhradně pro sázená vejce. Dokáže spoutat i hebké sněhové těsto na trošku parádnější lívance. Jenomže lívance se na rozdíl od vajec musí osmažit po obou stranách, takže jsem musela vyzkoušet, jak na to. Formy si pořiďte alespoň čtyři, a přesvědčte se, zda se vejdou na vaši pánev. K dostání jsou i jiné tvary, například medvídek nebo srdce; formy můžete mít různé.

Samozřejmě můžete využít svoje vyzkoušené těsto na domácí lívance. Receptů je velké množství a určitě budou všechny fungovat. Jen nepokoušejte těsto na palačinky. Je příliš řídké a mohlo by se pod formou rozlévat ven. Záměrně jsem zvolila těsto se sněhem, protože se s ním dobře pracuje.

stuha_zelena

LÍVANCE SE SNĚHEM

Příprava: 30 minut + smažení * Vyrobíte: 11 ks motýlů

lívance

  • 2 vejce, žloutky a bílky zvlášť
  • 1 lžíce krupicového
  • 80 g polohrubé mouky
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • 200 ml mléka
  • řepkový olej na smažení

jahodový rozvar

  • 250 g pevných jahod
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • citron, máta nebo meduňka na dozdobení

1. Žloutky prošlehejte metličkou, přidejte krupicový cukr a vyšlehejte hladkou pěnu.

2. Po částech přidávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a zároveň přilévejte mléko. Vytvořte hladkou směs.

3. Ze dvou bílků ušlehejte pevný sníh a lehce ho vmíchejte do základu.

4. Jahody operte, odstraňte stopky, a nakrájejte na úhledné kousky. Dejte do kastrolku, posypejte 3 lžícemi třtinového cukru a pomalu přiveďte k varu. Pět minut povařte a odstavte.

Lívanečky pocukrujte, přelijte jahodovým rozvarem a přidejte pár kapek citronu a mátové lístečky. Podávejte teplé.

001

Připravte si formu motýla a pánev s dokonale rovným dnem. Jinak by se mohlo stát, že těsto místy podteče mimo formu. Rozpalte olej, formy motýlů pevně přitiskněte a do každé nalijte 3 plné lžíce těsta. Jakmile se těsto zpevní – trvá to asi 3 minuty, formy jsem zvedla a lívance obrátila. Smažení po druhé straně trvá zhruba další 2 minuty. Hotové lívance dávám na nahřátý talíř vyložený papírovými ubrousky, abych odsála zbývající tuk.

002

Na cukrový rozvar jsou ideální první jahody, které jsou právě teď v obchodech. Jsou velké a pevné. Krátký var jim zachová barvu i tvar a provoní celou kuchyni. Lívance naaranžuji na talíře, jemně je pocukruji a dozdobím jahodami. Nakonec přidávám pár kapek citronové šťávy, protože zvýrazní sladkost jahod. Z kousků vrcholových stonků bylinek naznačím motýlí tykadla.

Nechte si krásně jarně chutnat!

stuha_zelena

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.