MOTÝLÍ UBROUSEK A KRÉM KINDER BUENO

BAZALKOVÉ OLEJE A TEXTIL S BYLINKAMI
25.5.2017
BEZINKOVÉ ŠAMPAŇSKÉ I / ZDÁRNĚ NALOŽENO
29.5.2017

ornament_01

Samozřejmě bude řeč o dětských oslavách, o barvách a veselém prostírání, a nesmí chybět něco sladkého na zub…

Den dětí bude už příští čtvrtek, ale nehledě na to, oslav s těmi nejmenšími je během roku celá řada. Myslím, že je zase čas připomenout veselé skládání ubrousků, protože vyzdobit celý stůl, aby děti zaujal, zas není tak jednoduché. Partu dětí, zvláště těch menších, těžko spořádaně usadíte na stabilní místa. Během chvíle bude váš s láskou chystaný stůl vypadat jako bojové hřiště. Takže minimalizujte zbytečnosti, a raději po každém kole dobrot vše skliďte, a přineste zase něco jiného.

Přibližné teritorium malým hostům však vymezit můžete. Přidělte každému jednu barvu ubrousku, například v podobě barevného motýla. Lépe si zapamatují, kde je jejich místo, sklenka apod. Je to jen naskládaný čtverec látky převázaný na uzlík a doplněný mašlí. Nic složitého, ale představte si je rozhozené po celém stole.

A kdybyste hledali super dobrý krém na dort, na palačinky nebo na napečené vafle, jeden bych tu měla. Děti milují tyčinky Kinder bueno s mléčným lískooříškovým krémem. Můžete se o něj pokusit doma. Vyrobený je v okamžiku.

ornament_02

motyl1

JAK VYROBIT MOTÝLÍ UBROUSKY

Na ubrousky spotřebujte lehké, bavlněné kousky látek, které vám zůstaly doma. Ideálně na každý ubrousek zvolte jinou barvu i dekor. Nastříhejte čtverce velké 45 × 45 cm, okraje zahněte do rubu a prošijte malou obrubu. Látku vyžehlete a podélně naskládejte jako harmoniku. Složený proužek můžete lehce přežehlit, čímž se později zdůrazní sklady na křidélkách.

motyl2

MOTÝL VZNIKNE DÍKY UZLU

Poskládaný proužek nyní uprostřed svažte do uzlíku. Mírně ho utáhněte a snažte se, abyste na obě strany přetočili lícovou stranu látky. Vidíte, že jedna strana je rubem nahoru, jde však srovnat.

motyl3

TYKADLA ZE STUHY

Ze vzniklé mašle bude motýl jednoduše tak, že přes uzlík uvážete širší stuhu. Použila jsem 2,5 cm širokou stuhu, která má v krajích zatkaný tvarovací drátek (kupuji v sortimentu obchodu Levné knihy). Je dlouhá 70 cm, ale může být kratší. Oba její konce smotejte do ruličky. Pomozte si tužkou, na níž stuhu natočíte a stáhnete dolů. Převažte uzlík, a z mašle je rázem motýl.

Tak, a ještě recept na tu laskominu…


LÍSKOOŘÍŠKOVÝ KRÉM KINDER BUENO

Příprava: 25 minut * Získáte: 2 malé skleničky

  • 1/2 kostky nesoleného másla
  • 1/2 vanilkového lusku nebo 1 lžička vanilkového extraktu
  • 50 g hrubě mletých lískových oříšků
  • 50 ml zahuštěného neslazeného mléka
  • 2 plné lžíce tekutého medu
  • 60-70 g sušeného polotučného mléka

1. Do kastrůlku dejte půl kostky másla a na mírném ohni nechte rozpustit. Přidejte vanilku a máslo nechte trochu zchladnout.

2. Oříšky rozsekejte v mixéru několika otáčkami nahrubo, vysypte do misky a zalijte rozpuštěným máslem. Šlehačem mírně prošlehejte, pak přidejte zahuštěné mléko a med. Vzniklá směs je řidší a cáká, ideálně šlehejte v misce s víkem.

3. Pak vsypte po malých částech sušené mléko, a každou z nich ručně zašlehejte. Krém začne rychle houstnout. Stěrkou ho přesuňte do čistých a suchých skleniček, uzavřete a dejte vychladit. Krém ponechte v chladničce a spotřebujte do 14 dnů.

motyl4

Základní suroviny vypovídají o tom, že krém je plný mléka, medu a oříšků – teď jsem jak reklama :o). Nezapomeňte na chuť vanilky, výborně se snoubí s chutí ořechů a másla a v krému je hodně důležitá.

motyl5

Krém s kousky oříšků je velkým lákadlem. Sušené mléko ho dost zahustí, takže pokud si přejete mít krém řidší – třeba kvůli mazání na piškot, který se drolí, pak množství mléka snižte. Vychlazený krém nechte před použitím chvíli v pokojové teplotě.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.