MOTÝLKOVÝ DEKOR NA DĚTSKÝ DORT

OCHUCENÁ MÁSLA
8.9.2016
ČOKOLÁDOVĚ BRUSINKOVÉ COOKIES K ČAJI
12.9.2016

stuha_ruzova

Upéct dobrý dort není nijak těžké. Větší starostí je však to, jak ho nazdobit nápaditě a vesele, aby byl pokaždé jiný…

Nejvíc se samozřejmě vyřádíte nad dětskými dorty. Dortíky pro malé děti by měly být lehounké jako pápěří a nepříliš sladké. Většinou do nich zakomponuji menší – či raději větší porci ovoce. A s tím se dá docela kouzlit. Například teď, uprostřed babího léta, jsem posázela dortík pestrými motýly.

Dekor je efektní a přitom nedá žádnou práci. Tak nějak se složí sám z malých kousků sezonního, ale i kompotovaného ovoce. Korpus jsem upekla z tradičního piškotového těsta a krém je z mascarpone. Důležitou roli hraje kokos, který vše završí chutí, a hlavně senzačně pasuje k ovoci. Ještě vychladit, a jde se slavit!

stuha_ruzova

dscf2856

Kokosový dort je hebký a lahodný. Piškotový korpus upečte v silikonové formě o průměru 22-24 cm, druhý den ho nazdobte. Připravte si:

  • korpus ze 6 vajec
  • šálek strouhaného kokosu
  • 250 g mascarpone
  • 250 g smetany na šlehání
  • moučkový cukr dle chuti

na motýlky

  • 1 kiwi
  • 1 nektarinku
  • 1 mandarinku
  • 2 kolečka naloženého ananasu
  • pár borůvek (nemusejí být)
  • čokoládové floky
  • lístečky máty

Upečte korpus dle svých zvyklostí; kdo zkoušíte poprvé, pak zvolte klasický způsob našich babiček – na 1 středně velké vejce/ 1 vrchovatou lžíci krupicového cukru/ 1 vrchovatou lžíci polohrubé mouky. Z vajec oddělte bílky, se špetkou soli ušlehejte ručním šlehačem hustý sníh, do kterého nakonec zašlehejte po částech cukr, až sníh tvoří ostré špičky. Po jednom přidejte žloutky, každý krátce zašlehejte, a nakonec po lžících zašlehejte mouku. Těsto vložte do formy vymazané máslem a vyložené pečicím papírem. Můžete vyzkoušet také silikonovou formu. Pečte při teplotě 170-180 °C asi 45 minut, troubu neotvírejte. Těsto je hotové, když odskakuje od formy.

Druhý den korpus 1-2x prokrojte, ušlehejte smetanu a dochuťte ji cukrem. Nakonec ručně vmíchejte mascarpone. Krém dejte krátce vychladit. Dort spojte krémem a posledním dílem potřete vrchní plát i boky. Uhlaďte povrch a po mírném zatuhnutí posypte celek kokosem.

dscf2887

Jak se rodí motýlci? Strašně jednoduše. Nektarinku omyjte a směrem k pecce nařízněte. Začněte vykrajovat srpkovité dílky, z kterých vzniknou tělíčka. Křídla můžete udělat z jakéhokoli ovoce. Zvolila jsem kiwi a mandarinku – ovoce nakrájejte na kolečka, každé rozřízněte napůl a půlky prohoďte zakulacením k sobě. S ananasem je to jinak – kroužek rozkrájejte na větší a menší klínky a podle fotky je složte proti sobě. Křidélka lze ještě dozdobit tisícerým způsobem – kousky čokolády, borůvkami, lístečky máty apod. Při skládání dekoru je skvělým pomocníkem otočný dortový podnos, kde máte pohledovou kontrolu ze všech stran. Dost mi při práci scházel.

dscf2871

Dort je svěží a nejlepší je s čerstvým ovocem. Před konzumací ho ale nechte pořádně vychladit, aby se těsto provlhčilo od našlehaného krému.

Nechte si chutnat!

stuha_ruzova

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.