MINI ZAHRÁDKY V MISKÁCH

4 TIPY PRO VENKOVNÍ STOLOVÁNÍ
2.5.2018
POHOVKA V JEDNOBAREVNÝCH ŠATECH
7.5.2018

Novým pěstitelským trendem posledních let se stalo městské zahradničení. Zapojte se do něj minimálně pěstováním bylinek.

Ne každý z nás má to štěstí, že se může blaženě přehrabovat v zemině vlastní zahrádky. Zvláště lidé z měst pociťují velkou potřebu vrátit se k přírodě, dělat něco obyčejného a přitom chválihodného a uspokojivého, protože výsledkem mohou být výpěstky ovoce, zeleniny, bylinek i kvetoucích rostlin.

Městské zahradničení (urban gardening) se v minulém desetiletí stalo oblíbenou náplní volného času mnoha lidí v západních metropolích. Vlivem rozvíjející se urbanizace začalo ve velkých městech ubývat zelených ploch. Touha po návratu do přírody vykrystalizovala v úsilí zahradničit, kde se dá. Ne z ekonomických důvodů, ale z běžné potřeby pozorovat růst rostlin a z potřeby o něco smysluplného se starat. A tak se spousta nadšenců zapojuje do systému ozelenění ulic, byť by zahrnoval vlastnictví pouhého mini balkonu nebo jen parapetu, a kdo chce dokázat víc, může se zasloužit o založení komunitní zahrady, kde lze pěstovat zeleninu i utužovat sousedské vztahy. (Jednu takovou společnou zahradu, kde si obyvatele z činžovních domů, jimž chybí zahrádka, mohou pronajmout záhonek a pěstovat si co potřebují, mám za zády svého bydliště.)

Začala jsem trošku zeširoka, ale všímám si už dlouho zabydlených a zelení rozčepýřených balkonů, kde si sousedé pomáhají se zaléváním, když je to potřeba, i znovu ožívajících zahrádkářských kolonií, kde se daří ovoci. Všechno to, co lidé dělají pro sebe, má pozitivní dopad i na okolí. Minimálně v tom, že se my ostatní máme na co dívat.

Zelenou sezonu začínám každoročně domácím pěstováním bylinek. Ale letos k nim mám něco speciálního. Bylinkovou zahrádku, a ještě dvě další, jsem vytvořila s pomocí půvabných miniatur, které se prodávají pod názvem Minigarten. Okouzlily mě na veletrhu FOR DECOR & HOME a jsou určeny k osázení květináčů, starých hrnců, dřevěných věder, šuplíků a čeho vás napadne. Nedalo se odolat, jen jsem potřebovala pořádně velkou nádobu. Sáhla jsem po smaltované zadělávací míse z našeho e-shopu, a bylo to to pravé…

zahradky1

CO BUDETE POTŘEBOVAT PRO KONSTRUKCI MINI ZAHRÁDKY

Miniatury Minigarten se prodávají v tématických setech (naleznete zde např. bazénky, lesní boudu se zvířátky, zahradní židličky a stůl, romantickou houpačku), nebo si vyberte pár samostatných doplňků v podobě plůtků, branek, laviček, umělých rostlin apod. Každou zahrádku si vytvoříte přesně podle svých představ. Můžete mít zahradu plnou elfů a víl, ztvárnit tradiční krajinářskou zahradu či si vytvořit písečnou pláž lemovanou kamínky, doslova – co vás napadne. Dále si připravte:

  • nádobu k osazení, s několika provrtanými odtokovými otvory
  • bylinky, sukulenty, skalničky a další nízké rostliny
  • potřebný druh zeminy
  • zahradnické nůžky a lopatku

Pro osazení nádoby si vyberte rostliny, které potřebují přibližně stejnou údržbu. Nekombinujte pokojové rostliny s venkovními, nebo rostliny, které mají různé požadavky na světlo, vodu a přísun živin. Všechno ostatní nechte na své fantazii.

zahradka3

RUSTIKÁLNÍ ZAHRADA

Při pěstování v nádobách jsou rostliny zcela odkázány na naši péči. Je třeba odhadnout, zda jim bude vyhovovat omezený prostor. Mnoho rostlin se rychle rozrůstá, také potřebují i různou hloubku zeminy k zakořenění. Pak se vám ale vděčně odmění. Zahradu jsem vytvořila z robustních miniatur zhotovených z pryskyřice, které nevadí voda. Jako protipól dobře působí křehké listy meduňky a dužnaté listy rýmovníku. Tymián a kousek drobné skalničky vytvořil pěkný nízký „podrost”. Předpokládám, že rostlinky půjdou snadno tvarovat díky tomu, že většinu z nich budu uždibovat do pokrmů.

zahradka4

PAHOREK SE SUKULENTY

Pro zasněnou elfí slečnu jsem vybrala cestičku z pryskyřice, větší kameny a vzdušnou drátěnou bránu. Řekla bych, že nejtěžší je, ukočírovat se při nákupu jednotlivých miniatur. Na výběr je jich tolik; ale zahrádku tvoříte pro rostliny, a tak je nejdůležitější udělat jim prostor. Brzy začnou růst a tak je dobré trošku je znát, abyste věděli, že vám zahrádka chvíli vydrží, než ji budete muset upravit jinak. Suchomilné a méně náročné rostliny můžete zasadit i do mělčí nádoby, než kterou jsem použila.

zahradky_nahled

BYLINKOVÁ ZAHRADA

Smaltovaná zadělávací mísa spolkla pořádnou dávku bylinek, které se utěšeně rozrůstají, přesto, že je devastuji pravidelným stříháním. Vlevo vykvetl tymián, vpředu se daří petrželce, vpravo pažitce a vzadu je schovaný libeček. Tomu se momentálně moc nedaří, tak uvidím, zda ho nenahradí troška máty. Předek zahrádky jsem spoutala drátěným plotem, který tak pěkně ladí s nádobou. Krmítko trošku nesnáší časté rosení, ale právě s patinou se mi líbí nejvíc. Vůbec jsem netušila, jak velkou radost mi hraní s rostlinami udělá.

Znovu připomínám, že zadělávací mísu je třeba znehodnotit provrtáním otvorů. Zalévejte však přiměřeně. Bylinky koření poměrně do hloubky, takže vysoká mísa mi připadá pro pěstování rozumná. Umístěte ji na hlubší parapet a vymýšlejte, jakou zahrádku si vytvoříte příště…


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.