MIKULÁŠSKÁ NADÍLKA POČKÁ ZA OKNY

PERNÍČKOVÝ LES, KŘEHKÝ JEŠTĚ DNES
26.11.2020
TIPY NA VÁNOČNÍ STŮL
1.12.2020

Tento týden leckde spadne na zem sněhová peřina, ale stopy mikulášské trojice v ní nenajdete. Nadělovat za okna však půjde docela dobře.

Mikuláš se blíží, takže je nejvyšší čas pozlatit nebo nabílit metličku březového proutí a vytáhnout mikulášské punčochy, pytlíky, papuče a košíčky, zkrátka vše, do čeho jde nadělovat. Nebojte se, svatý Mikuláš si s tím poradí. Letos si udělejte hezký rodinný večer, přečtěte si některou ze zimních pohádek (doporučuji krásně zasněženého Kubulu a Kubu Kubikulu) a čekejte, až to odněkud zacinká nebo zašustí. Zázraky přece přicházejí k těm, kteří na ně věří...

DALŠÍCH 5 TIPŮ NA VESELÉ MIKULÁŠSKÉ NADĚLOVÁNÍ NALEZNETE ZDE

 

Mikulášská nadílka se netýká jen těch nejmenších. Užijte si ji všichni společně, vždyť je to hezká příležitost, jak někomu říct, že ho máte rádi. Nadělování do romantických hrnečků může být vzájemné. Ukryjte do nich skleničku pečeného čaje, doma vyrobenou čokoládu nebo nasušte křížaly z hrušek. Dárkově zabalené porcelánové hrnky HOME LOVE jsou k tomu jako stvořené, a mohou se vám stejným způsobem hodit i pod vánoční stromeček.

Další typy veselých hrnečků naleznete v galerii pod článkem.

MALÝ NÁPAD PRO ZATEPLENÍ OUŠKA

Také hrníčky v zimě žádají zateplení - oblékají se do štrikovaných kabátků a lze jim i šikovně oplést ouško, aby vás na zápraží nezáblo. Takový hrnek nestrčíte do myčky, ale umyjete ho dobře, a provázku v žádném případě trocha čisté vody nevadí. Je to jen chvilkový nápad, ale práce s ním je hotová doslova za 5 minut. Inspirovala mě lýkem opletená ouška starodávných pokliček nebo čajových konvic, kde materiál fungoval obráceně - jako izolace před popálením.

Připravte si malý smotek přírodního provázku. Se zdobením začněte dole a postupujte směrem vzhůru. Provázek připevněte uzlíkem k oušku a dále pracujte následovně - nad uzlíkem vytvořte velkou smyčku, smotek provázku provlékněte pod ouškem a zezadu smyčkou vzhůru, utáhněte. Pozor - Pokud máte smyčku se smotkem doprava, jako na obrázku, nebudou se tvořit ozdobné uzlíky na povrchu. Směřuje-li smyčka smotkem doleva, vzniknou vám uzlíky, což se mi líbí víc. Uzlík vždy utáhněte (ať je v rubu nebo na líci), obtočení přisuňte pevně k předchozímu a postup zopakujte. Když dojdete na konec ucha, udělejte uzlík, konec provázku zakápněte lepidlem a přebytek odstřihněte.

Pokud umíte vyšívat, pak je systém motání provázku s uzlíky podobný jako u vytváření smykovacího stehu. Jen vám chybí jehla a místo ní máte v ruce malý smotek provázku. Připravte si ho jen tak velký, aby šel pohodlně protahovat pod uchem hrnku. Až vás zimní paráda omrzí, provázek jednoduše odmotejte. Tyto hrnečky mají krásně pohodlná, velká ouška, takže nevadí, když je o pár milimetrů zmenšíte.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.