MERUŇKOVÁ KLEVELA V DIETNÍ VERZI

MATRACE, DŘEVO NEBO KOBERCE: UMÍTE O NĚ SPRÁVNĚ PEČOVAT?
22.7.2022
CO S SEBOU… DO KEMPU I NA RYBY
27.7.2022

Klevela se připravuje částečným rozvařením omytého a vypeckovaného ovoce, které už je tak zralé, že potřebuje rychle spotřebovat. Dokonale zachová všechny jeho chutě a vůně.

Hotová klevela je podstatně řidší než bývají povidla, ale díky této úpravě zůstává ovoce vcelku ve větších kouscích. Dát si je na ranní topinku je opravdové blaho, protože se pak třeba uprostřed zimy zakousnete do švestek, třešní nebo voňavých meruněk. Naše babičky klevelu jen málo doslazovaly, protože se tak zpracovávala opravdu hodně zralá úroda a lidé ani nebyli zvyklí na tak intenzivní sladké chutě, jako dnes. Zato do ní přidávaly koření a před vysycháním, i kvůli konzervaci, každou sklenici chránil panáček rumu. Špetka rumu se přilévala i pak, když se velká láhev načala. Myslím, že zbytkové množství klevely mohlo být jen pro pořádné otrlíky.

Tato hustá ovocná omáčka byla většinou jednodruhová, ale dnes, při velké nabídce ovoce, si ji můžete něčím ozvláštnit. Přijdou-li vám pod ruku vyzrálé a opravdu sladké meruňky, pár sklenic této dobroty si schovejte do spíže. Na 1 kg očištěného ovoce přidejte pouze 200 g cukru, to úplně stačí, a zároveň vynechejte konzervační přípravky, které zpracování klevely nevyžaduje. Tu trochu rumu nakonec nahrazuji meruňkovicí a v poslední době nahrazuji i cukr. Klevela úplně bez kalorií nebude, to neumí nabídnout žádné jídlo, ale všichni, kdo zápolí se zdravotními či redukčními dietami, tuto variaci uvítají. Recept tedy nabízím s cukrem i bez. 

Příprava: 30 minut * Získáte: 4 malé sklenice

SLADKÁ KLEVELA / DIETNÍ KLEVELA

  • 1 kg velmi zralých meruněk, omytých a zbavených pecek
  • 2 sladké mandarinky, rozdělené na dílky zbavené slupek
  • 3 lžíce vody
  • 200 g krupicového cukru / 100 - 130 g STEVIALINU EXCLUSIVE, podle zralosti ovoce
  • 1 lžička Pektinu
  • 4 lžíce meruňkovice nebo rumu

1. Očištěné a odvážené meruňky vložte do kastrolu s širším těžkým dnem. Přidejte dílky mandarinek a vše zastříkněte vodou. Ovoce pomalu zahřívejte, přičemž stále míchejte dokud nepustí šťávu. Vše uveďte do mírného varu.

2. Jakmile vidíte, že směs začíná měknout a rozpadat se, přidejte 1 lžíci cukru / Stevialinu smíchanou se lžičkou Pektinu. Pomaličku míchejte, aby se Pektin nevysrážel a teprve pak začněte lžíci po lžíci přidávat zbytek cukru / Stevialinu exclusive. Klevelu povařte za stálého míchání ještě 8 - 10 minut.

3. Horkou klevelu dejte do vyvařených suchých sklenic a nahoru kápněte trochu meruňkovice. Zavíčkujte a sklenice obraťte vzhůru až do vychladnutí. Pak je uložte v temnu a chladnu a nechte je minimálně týden rozležet.

POZN.: Načatou sklenici ponechejte vždy v lednici. Děláte-li klevely hodně a chcete ji uchovat nadlouho, můžete sklenice sterilovat 10 minut při 85 °C.

Zavařovat v obrovském horku, které právě panuje, není nejlepší nápad. Klevela je naštěstí rychlovka. Když to jen trochu jde, vezměte si vařič s sebou na zápraží. A pouvažujte o tom, zda se nevzdat cukru ve prospěch nekalorického sladidla získaného extrakcí z rostliny stévie:

STEVIALIN EXCLUSIVE - je práškové stolní sladidlo s nízkým glykemickým indexem. Je 5× sladší než řepný cukr. Jako náhrada cukru se 10 g přípravku rovná 50 g cukru. Můžete s ním zavařit okurky, kečupy a čalamády, upéct rybízový koláč nebo osladit ovocné knedlíky.

Pokud se pro podobné vaření rozhodnete, nejprve se se sladidlem seznamte, třeba právě formou meruňkových knedlíků. Chutná jinak, než řepný cukr a také zavařené produkty budou jiné. Pokud však máte důvod nesladit klasickým cukrem, zakrátko to vaše hlava zpracuje tak, aby s chutí vše zpracoval i váš žaludek :o)

Při zpracování meruněk mi sekundovala sada zbrusu nových bavlněných utěrek s trojicí oranžových vzorů. V zajetí oranžové záplavy ovoce jsem po nich sáhla nějak automaticky...

Meruňková klevela patří k opravdovým lahůdkám. Dejte si pár sklenic stranou pro příležitostné dárky z vaší vychválené kuchyně. Máte-li ve svém okolí někoho, kdo potřebuje vylehčenou dietní variantu ovoce, zaručeně mu uděláte radost. Pro úplnost - 100 g této dobroty obsahuje pouhých 130 kcal, a tolik jí určitě nesníte.

BAVLNĚNÉ UTĚRKY LÍSTEČKY, 45 × 70 cm, 3 ks

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.