MELOUNOVÁ TŘÍŠŤ A DALŠÍ NÁPADY DO VEDER

LEDOVÉ FRAPPÉ ANEB KDYŽ SMOOTHIE MAKER ZAHÁLÍ
6.8.2018
ALPSKÁ PIZZA SERVÍROVANÁ NA PRKÉNKU
13.8.2018

Vážně mě nenapadá nic, co by svěžestí předčilo pořádně vychlazený meloun. Zasytí vás a ještě získáte pocit, že jste se pořádně napili.

Je to tak, když už nemůžete vodu ani vidět, sáhněte do lednice pro meloun. Většinou nezůstane jen u jedné porce. Melounem také nahradíte pracně vytvářený dezert, a naservírovat se dá tak nápaditě, že jím můžete pohostit početnou společnost. A kdyby vám přece jen kousek zbylo, najděte si patnáct minut pro jeho zpracování. Stojí to za to. Výsledkem je vynikající ledová tříšť, kterou milují děti a jíž můžete podávat i s kapkou alkoholu. Máte jen jediný úkol - nezastudit si krk!


MELOUNOVÁ BOMBA

1

Způsobů, jak vtipně rozporcovat a naservírovat meloun, je velká spousta. Chcete-li podat porce melounu jako dezert, udělejte to tak, jako na obrázku. Umytou odkrojenou půlku melounu nejprve pořádně vychlaďte a posaďte na velký talíř nebo tác. Svůj ovocný dort dozdobte sezonním ovocem, vykrájenými melounovými kuličkami z odložené části melounu, a to vše rozporcujte na pravidelné klínky. 

NANUKY PRO DĚTI

2

Druhou polovinu cukrového melounu rozkrájejte na hodně silné plátky a ještě je rozdělte na robustní klínky. Naříznutím do nich udělejte otvor pro vsunutí dřívka a rázem jsou tu melounové nanuky . Polijte je čokoládou a posypejte strouhaným kokosem. Máte-li kolem sebe dětskou společnost, rychle se po nich zapráší. Jistě jste si všimli, že se dovážejí melouny bez jadýrek. Hodně vám to usnadní slavnostní servírování.

MELOUNOVÝ LED DO NÁPOJŮ

3

Alko nebo nealko limonáda s bezovým sirupem bude ještě lepší, když si do ní vyrobíte mrazené melounové kuličky. Je to perfektní nápad pro likvidaci posledního kousku melounu, který občas zbývá. Kuličky vám krásně vychladí letní nápoj a nakonec je prostě pomocí dlouhé lžičky zkonzumujete. Co lepšího si s sebou vzít do rozpáleného večera na zahradě? Recepty na obě verze naleznete zde.

MELOUNOVÁ MISKA S ALKOHOLEM

4

Vykrájené melounové kuličky, případně naloženou směs letního ovoce lze podávat jako luxusní dezert přímo v misce z vydlabaného melounu Galia. Ještě je také čas naložit si na zimu sklenici ovoce do rumu. Tzv. rumtopf začíná jahodami a pokračuje borůvkami a broskvemi, až se v závěru velké sklenice dopracujete ke švestkám. Melounová miska může být první ochutnávkou, jak se vám povedlo naložit letošní úrodu.

LETNÍ STOLOVÁNÍ

5

Dotěrný hmyz otravující při jídle je víc jak nepříjemný. Braňte se jak to jen jde! Servírujete-li meloun pod širým nebem, pořiďte si textilní nebo drátěný poklop. Dokonce si ho můžete dozdobit růžičkami ze stuh; jejich výroba je hodně jednoduchá. Účinnou zbraní jsou při stolování venku také lapače vos a hmyzu, kterých máme na e-shopu celou řadu, podívejte se.

LEDOVÁ MELOUNOVÁ TŘÍŠŤ

6

Ledové tříště patří v létě k vyhledávaným pochoutkám. Pokud si je vyrobíte doma, má to tu výhodu, že můžete ovlivnit jejich sladkost. Recept, který dělám, je sladký tak akorát, ale chcete-li, můžete ubírat. Místo citronu lze přidat také šťávu z 1 limety, hodně sladký cukrový meloun je výtečný s citronem.

A ještě verze pro dospěláky - nezapomeňte si večer v chládku popřát do své sklenky ledových krystalů trochu kubánského rumu. Stojí to za to :o)

Příprava: 20 minut + mrazení * Získáte: 6 porcí

  • 150 g krupicového cukru
  • 350 ml vody
  • 600 g nakrájených kostek melounu (asi 1 kg se slupkou)
  • 4 lžíce citronové šťávy

1. Na pánev dejte cukr a vodu a míchejte, dokud se nerozpustí. Pak roztok uveďte do prudkého varu, plamen stáhněte a cukrový sirup ponechte 10 minut v mírnějším varu, aby se voda zredukovala.

2. Mezitím rozmixujte melounové kostky na hladkou hmotu.

3. Do odstaveného sirupu vmíchejte citronovou šťávu a vlijte ho do melounové dřeně. Promíchejte a rozlijte do připravených chladicích misek. Ideální jsou nižší plastové misky, které se rychleji zamrazí a lépe se v nich seškrabuje povrch krystalů.

4. Dejte chladit alespoň na 6 hodin, během chlazení obsah misek alespoň 2× načechrejte.

Před podáním hranou lžíce seškrabujte povrch dřeně tak, abyste vytvořili malé krystalky melounového ledu. Rychle je přesuňte do misek, dozdobte třeba citronem, mátou nebo lístky rýmovníku a ihned podávejte. Do alkoholické verze přidejte do každého pohárku 40 cl kubánského rumu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.